Agenda Constructiilor
Miercuri, 21 Octombrie 2020
GRUNDFOS
Home - Stiri - Actualitatea interna - Iancu Guda: Romania poate face rost de 100 miliarde euro din “propria ograda”
Iancu Guda: Romania poate face rost de 100 miliarde euro din “propria ograda”
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 01 Sep 2020 06:17
Presedintele Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR), Iancu Guda, sustine ca Romania ar putea face rost de 100 de miliarde de euro "din propria ograda" in urmatorii 5 ani, prin imbunatatirea colectarii veniturilor publice si reducerea aparatului public, iar cu aceste resurse se vor putea finanta proiecte din Planul National de Investitii si Relansare Economica.
"S-au mentionat in special fondurile europene, dar eu nu pot sa inteleg de ce nu ne uitam in propria ograda, pentru ca aici este principalul punct aparent vulnerabil, unde acest plan a fost atacat agresiv de catre partidele din opozitie, acuzandu-se ca s-au facut aceste promisiuni la fiecare alegeri si ca nu sunt bani. Daca ne uitam la ce se intampla in jurul nostru si reusim performanta colectarii veniturilor publice la nivelul celor din Bulgaria, de exemplu, care are o pondere de 38% venituri publice in PIB, iar noi avem 31%, vedem ca pierdem in fiecare an cam 70 de miliarde de lei. Daca reducem si aparatul public cu 25%, ca sa avem aceeasi dimensionare a aparatului public raportat la sectorul privat si la nivelul populatiei precum in Bulgaria, mai obtinem inca 25 de miliarde de lei pe an. Deci iata 100 de miliarde de lei pe an, care inseamna cam 20 de miliarde de euro pe an, iar in cinci ani avem 100 de miliarde de euro. Nu trebuie decat sa ne ridicam la fabuloasa performanta a celor din Bulgaria de a colecta din activitate economica prin prisma veniturilor publice la acelasi nivel", a declarat Iancu Guda, la Digi 24, citat de Agerpres.
El a explicat ca acest lucru nu se va putea intampla "din prima", ci doar gradual si daca reusim sa ajungem la performanta Bulgariei de 38% venituri publice din PIB pana in 2025.
"Nu se va putea din prima, de la anul, asa ca doar gradual, daca reusim sa ajungem la performanta Bulgariei de 38% venituri publice din PIB pana in 2025, de la 31% acum, gradual, an cu an, cate 1-2 puncte procentuale si pe masura ce modernizam aparatul public se reduce administratia publica, facem rost de cel putin 250 de miliarde de lei, deci deja avem jumatate din suma aceasta si in fiecare an, daca facem o medie pe ultimii 5 ani, investitiile publice se ridica undeva la 30 de miliarde de lei, deci iata vreo 7 miliarde de euro. Si daca inmultim cu 5 ani si de acolo avem vreo 35 - 40 miliarde de euro din inertia anilor trecuti. Este penibil, noi am ramas repetenti de trei decenii, nu mai luam nota 5, suntem repetenti, ultimii din Uniunea Europeana la colectarea veniturilor publice, si suntem cei mai buni din clasa la economia subterana. Nu mai indraznim sa visam la nota 10, dar chiar asa, sa ne fie rusine sa indraznim sa muncim pentru nota 5? Deci este foarte posibil sa facem rost de 100 de miliarde de euro in urmatorii cinci ani", a comentat Iancu Guda.
De asemenea, presedintele AFBTR subliniaza ca doar declarand ca o sa luam bani din fondurile europene, "din inertie nu se va intampla", si trebuie debirocratizat aparatul public si redusa coruptia, in conditiile in care Romania are "cea mai mare economie subterana din Uniunea Europeana".
Guvernul a lansat saptamana trecuta Planul National de Investitii si Relansare Economica, care prevede investitii de 100 miliarde euro in toate sectoarele economice, pana in 2030.
 
elmas_1octVideoConfAC-iulALLBIMAUTODESKCOVID-19
ROCKWOOL 196
A aparut editia
OCTOMBRIE 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
hilti
rigips
ssab ag antrepriza generala
Acvatot 2019
CELCO 2020
ERBASU CONSTRUCT
strabag nivel 1

Parteneri

HABITAT
C4E FORUM
FPSC_2019
AICPS_30
AHK 2018
ROGBC 2016
ef-de-n
econet
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere