Agenda Constructiilor
Sambata, 08 August 2020
Home - Stiri - Actualitatea interna - ROMGAZ se pregateste pentru un litigiu cu antreprenorii de constructii de la Iernut
ROMGAZ se pregateste pentru un litigiu cu antreprenorii de constructii de la Iernut
Actualitatea interna Publicat de Cosmin Dincu 06 Nov 2019 07:49
Romgaz doreste sa achizitioneze servicii juridice de consultanta pentru un eventual litigiu cu constructorii termocentralei de la Iernut, Romelectro si DuroFelguera, dupa cum se arata in convocatorul Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor din data de 11 (12) decembrie 2019, transmis Bursei de Valori Bucuresti.
Cel de-al doilea punct de pe ordinea de zi a sedintei se refera la „aprobarea achizitionarii de servicii juridice de consultanta, asistenta si/ sau reprezentare juridica externa a SNGN Romgaz SA, intr-un posibil litigiu cu asocierea DuroFelguera si Romelectro, avand ca obiect dezvoltarea CTE Iernut”.
Producatorul national de gaze Romgaz, a semnat in 2016 un contract in valoare de 268 de milioane de euro, fara TVA, cu firmele DuroFelguera si Romelectro, pentru realizarea unei noi centrale destinate productiei energiei electrice in cadrul termocentralei Iernut.
Centrala urma sa fie data in folosinta la inceputul anului 2020, potrivit planurilor initiale, dar au aparut intarzieri, atat ca urmare a unor neintelegeri intre parteneri, cat si a unei prevederi din OUG nr. 114 privind majorarea salariilor in constructii, dupa cum a subliniat relativ recent Constantin Adrian Volintiru, directorul general al companiei.
„Am convocat toti partenerii din proiect sa vedem cum facem sa deblocam situatia. Ceea ce a avut un impact au fost prevederile din OUG 114 vizavi de constructii, pentru ca a urmat o instructiune, ar fi trebuit sa urmeze alta, care nu a mai fost data si incercam sa deblocam aceasta poveste”, a precizat Adrian Volintiru. Potrivit directorului general al Romgaz, compania va fi obligata sa plateasca unele costuri suplimentare firmelor care realizeaza lucrarile de constructii, insa nici acestea nu au o situatie la zi.
„Ceea ce este real este ca firmele s-au deblocat putin. Noi am cerut, ca sa acceptam o marire de tarif in aceste conditii, o situatie detaliata pe fiecare contractor si subcontractor in parte. Ei nu au fost pregatiti pentru aceasta situatie. In acelasi timp, si ei au dreptate. Nu s-a pus niciodata problema devizului, atat timp cat este vorba despre un contract la cheie. Atunci, am apelat inclusiv la partea de juridic si la partea de management de proiect, sa vedem cum o deblocam, sa facem un act aditional, ca sa grabim lucrurile. Poate sa mai existe o intarziere, ceva, dar proiectul trebuie sa fie pus in functiune”, a adaugat directorul general al Romgaz.
Referindu-se insa la aceeasi situatie, in cadrul unui interviu acordat la finele lunii octombrie 2019, Adrian Volintiru a explicat ca „in anul 2017, cand a demarat constructia centralei, proiectantul, impreuna cu executantul au constatat ca ar fi mult mai bine ca fundatia sa fie intarita cu inca 907 de piloti - niste stalpi care fac fundatia flexibila si care ajuta la sustinerea greutatii constructiei in sine. Acest proces a durat exact patru luni in plus, iar de aici vine si decalajul. Noi am incercat tot timpul sa reducem acest decalaj, astfel incat centrala sa fie gata la 31 ianuarie 2020, asa cum era planificat initial. Din pacate, insa, uneori s-a reusit, iar alteori nu. In plus, daca vorbim despre salariul minim in constructii, OUG 114 a avut un impact foarte serios, pentru ca a bulversat teribil piata, ne-a incurcat si ne-a reintors la intarzierea initiala, cauzata de necesitatea intaririi fundatiei. Despre asta este vorba, dar lucrurile nu sunt blocate, ele continua, lucrarile se fac. In ciuda blocajului creat de OUG 114, s-a incercat gasirea de solutii si s-a lucrat, dar centrala nu va fi operationala la 31 ianuarie 2020, ci undeva pe la 1 iulie, spunem noi, cu probe tehnologice si cu toate celelalte. Eu am situatia actualizata cu numarul de oameni prezenti, zilnic, pe santierul de la Iernut si in ultimele doua zile, spre exemplu, au fost 373, respectiv 330 de lucratori”. Pentru a vizualiza documentul de convocare a Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor SNGN ROMGAZ SA pentru data de 11 (12) decembrie 2019, ora 13:00, care include ordinea de zi, click aici!
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
AUTODESKVideoConfAC-iulallbimCOVID-19
ROCKWOOL 196
A aparut editia
IUNIE-IULIE 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
hilti
Acvatot 2019
rigips
strabag nivel 1
ERBASU CONSTRUCT
CELCO 2020
ssab ag antrepriza generala

Parteneri

HABITAT
FPSC_2019
C4E FORUM
ef-de-n
ROGBC 2016
econet
AHK 2018
AICPS_30
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere