Agenda Constructiilor
Vineri, 26 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - BCG: La ce sa ne asteptam in 2021? Recomandari pentru companiile din Romania
BCG: La ce sa ne asteptam in 2021? Recomandari pentru companiile din Romania
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Elena Icleanu 12 Ian 2021 06:55
Desi pandemia ar putea da semne de incetinire din prima parte a anului, revenirea economica la nivelurile anterior crizei este asteptata abia in 2022.
In lupta cu pandemia provocata de virusul SARS-CoV-2 incepem sa vedem lumina de la capatul tunelului: mai multe vaccinuri au fost deja aprobate si au inceput sa fie distribuite si administrate, in timp ce altele sunt in fazele finale de aprobare. Cu toate acestea, drumul care urmeaza va fi destul de greu, iar revenirea completa a activitatii economice va depinde in mare masura de raspunsurile la urmatoarele intrebari:
  • Cat de eficienta va fi implementarea vaccinurilor la scara larga?
  • Cat de dispusa va fi populatia sa se vaccineze?
  • Cat de eficiente vor fi masurile de administrare a sanatatii pe parcurs?
 
Pana atunci, majoritatea tarilor inca lupta cu virusul. Desi raspandirea infectiilor incepuse sa se aplatizeze in tari precum Franta, Spania, Elvetia si Marea Britanie, observam o revenire puternica, datorita noii tulpini, mult mai agresive. Romania, ca si alte tari din Spatiul Economic European, inclusiv Polonia si Ungaria, vede o prima faza intarziata: dupa o lovitura minima in primul val, Covid-19 a lovit din nou cu intensitate puternica in a doua parte a primului val.
O mare speranta pentru combaterea pandemiei este aparitia vaccinurilor: 13 dintre acestea se afla in fazele finale de dezvoltare, in timp ce unele dintre ele au fost aprobate si au inceput sa fie administrate in mai multe tari.
Cu toate acestea, administrarea vaccinurilor va necesita timp si trebuie sa ne asiguram ca procesul de administrare a acestora si raspunsul societatii vor fi pe masura, pentru a ajunge la un scenariu de recuperare rapida, in care estimam ca vom vedea rezultate vizibile in trimestru trei al anului 2021.
 
Desi au existat mai multe semne economice pozitive in ultimele luni, incertitudinile legate de situatia medicala continua sa puna sub semnul intrebarii prognozele economice. Pe baza ultimelor estimari, cu exceptia Chinei, toate celelalte regiuni nu se asteapta sa revina ferm la nivelurile economice din 2019 in 2021: o recuperare completa pana la nivelurile dinaintea crizei se estimeaza ca va avea loc in 2022.
Stimulentele financiare fara precedent in tari precum Germania, SUA, Canada, Japonia si Australia au dat rezultate, contribuind la minimizarea efectelor pandemiei raportat la PIB, iar tari precum China si Coreea au reusit sa limiteze impactul cu un sprijin limitat, dar cu un control foarte bun al crizei sistemului medical.
 
In cazul Romaniei, presiunea uriasa asupra deficitului bugetar ridica intrebari semnificative cu privire la capacitatea de a sprijini in continuare economia. Sfarsitul moratoriului privind amanarea ratelor la credite poate genera probleme pentru sectorul financiar, in timp ce IMM-urile, in general, si sectoarele foarte afectate, in special, ar putea intampina dificultati si in 2021. Sectoarele ce insumeaza 50-60% din productia economica, valoarea adaugata si forta de munca sunt afectate, dintre care aproximativ 20% sunt destul de puternic afectate de criza Covid-19.
Exista insa si cateva sectoare in Romania care s-au descurcat relativ bine pe timpul crizei:
  • IT, domeniu ce se dezvolta in Romania de cativa ani si pentru care digitalizarea, care a fost puternic impulsionata de Covid-19, a avut o influenta pozitiva la nivel global;
  • Fabricarea si vanzarea cu amanuntul a articolelor nediscretionare, stimulate de tendintele de consum in schimbare determinate de masurile de distantare sociala (si timpul crescut petrecut acasa), dar si a anumitor obiecte de imbunatatire a casei sau tehnologii;
  • Asistenta medicala si farmaceutica, determinate de ingrijirea sporita pe care trebuie sa o acordam sanatatii, dar si de alti factori, cum ar fi numeroasele teste pe care populatia trebuia sa le faca;
  • Agricultura, care a avut un an foarte dificil in 2020, poate inregistra o revenire in 2021.
 
Investitiile publice, inclusiv in infrastructura, educatie si sanatate, au reprezentat o mare speranta, impreuna cu o alocare mai mari a fondurilor UE, atat in sectorul public, cat si in cel privat. Acestea ar putea ajuta si economia, dar trebuie sa fim constienti de istoricul si limitarile administrative ale Romaniei in ceea ce priveste investitiile publice si absorbtia fondurilor europene.
Mai mult, trebuie sa invatam din lectiile din trecut. In criza financiara din 2009, Romania a pornit de la cea mai mare crestere a PIB-ului din Europa in 2008, pentru a inregistra mai apoi o prabusire in 2009, urmata de o revenire greoaie in 2010, in timp ce majoritatea tarilor UE revenise deja la cresterea dinainte.
 
In general, observam o mare inertie, un decalaj de timp in reactia economica a Romaniei la criza, care ar putea fi explicata prin 2 fapte:
  • Romania este mai dependenta de alte tari ale UE si este pozitionata mai jos in lantul valoric, prin urmare valurile economice ne-au lovit mai tarziu;
  • In Romania, reactiile publice si ale business-urilor tind sa fie intarziate (la toate nivelurile), astfel rezultatele vin mai tarziu.
  • In timp ce ne uitam la evolutia PIB-ului in 2020, vedem o imagine mixta: dupa o performanta relativ buna chiar inainte de criza (a doua cea mai mare crestere din Europa in T1), scaderea PIB-ului din T2 a fost aproape de media UE, in timp ce in T3, scaderea PIB-ului a fost printre cele mai mari 5 inregistrari din Europa.
 
Prin urmare, daca vrem sa trecem cu bine de incertitudinile din anul 2021, companiile romanesti ar trebui sa respecte cateva reguli simple:
  • Fiti proactivi: Timpul inseamna bani, deci actionati rapid pentru a obtine bani si costuri rapide pentru a proteja si a crea o baza solida care va va permite sa fiti in avantaj si sa incepeti sa investiti (potential prin M&A), dezvoltandu-va mai repede decat concurenta.
  • Adoptati o viziune clara: Chiar daca sunteti in cautarea de noi surse de crestere, performantii de top ar trebui sa aiba o viziune clara si un numar rezonabil de mic de teme pe termen lung; nu va intindeti mai mult decat va tine plapuma.
  • Cresteti vitalitatea cererii: Pe masura ce trecem de la o piata push la o piata pull, trebuie sa va creati capabilitati axate pe cerere, pentru a adapta eforturile comerciale la ceea ce au nevoie clientii acum; abordati prezenta in online si capacitatea de a intra pe piata, trecerea la vanzarea si service-ul online.
  • Deveniti mai agili: Avand in vedere variabilitatea si incertitudinea, aduceti agilitatea si adaptarea in baza si lantul dvs. de aprovizionare.
  • Construiti rezilienta intreprinderii: Construiti organizatii care pot rezista socurilor viitoare, dar, de asemenea, le pot anticipa, inclusiv prin eficientizarea operatiunilor de baza si reproiectarea proceselor pentru a valorifica capacitatile digitale.
 
*** Articol realizat de Bogdan Belciu, Partener Boston Consulting Group (BCG).
 
ALLBIMSISECAMRAWLPLUGABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Acvatot 2019
siniat
theda mar
strabag nivel 1
quadratum
leviatan
EDIT-Structural
ness project
MAKITA
concelex
viarom
Ubitech
rigips
noark
CONCEPT STRUCTURE
ERBASU CONSTRUCT
CDS

Parteneri

AHK 2022
top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500
ROGBC 2016
ef-de-n
AICPS_30
econet
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander