Agenda Constructiilor
Miercuri, 30 Noiembrie 2022
GRUNDFOS
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - CITR: Legea privind procedurile de restructurare a intrat in vigoare in Romania
CITR: Legea privind procedurile de restructurare a intrat in vigoare in Romania
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 19 Iul 2022 11:58
Legea care transpune mecanismele de preventie in business introduse la nivel european prin Directiva nr. 2019/1023 a fost promulgata de Presedintele Romaniei si a fost publicata in Monitorul Oficial. Potrivit CITR, parte a Impetum Group, legea a intrat in vigoare in termenul prevazut de Uniunea Europeana. Incepand cu aceasta data, mii de companii din Romania pot beneficia de restructurare prin aceasta lege care implementeaza Directiva Comisiei Europene pentru salvarea afacerii si a locurilor de munca.
„Noul cadru de restructurare este o aliniere importanta pentru Romania la cerintele Uniunii Europene si ne bucuram ca legea a fost adoptata in termenul stabilit de aceasta si la timp pentru a veni in sprijinul companiilor care vor avea nevoie de aceste solutii in urmatoarea perioada. La fel ca in cazul preventiei in business despre care noi vorbim cu fiecare ocazie si prin care incurajam antreprenorii sa adreseze problemele inca din faza incipienta, si in cazul acestei legi, daca intervenim de la inceputul momentelor de dificultate si putem ajuta cat mai multe companii sa isi revina, vom crea un avantaj competitiv pentru intreaga economie romaneasca, cel al rezilientei si antifragilitatii, a spus Paul- Dieter Cirlanaru, CEO CITR.
Legea 216/2022 privind restructurarea companiilor in dificultate vine in sprijinul intregului mediu de business. Pe de-o parte va sprijini antreprenorii si companiile in primii cinci ani, cei mai dificili, avand in vedere ca 50% dintre cele create in UE nu supravietuiesc in aceasta perioada, conform studiilor efectuate de Uniunea Europeana. Pe de alta parte investitorii vor beneficia de aceasta initiativa in mai multe moduri. In primul rand, ratele de recuperare ar trebui sa creasca odata ce sunt instituite mecanismele de detectare a dificultatilor financiare si de restructurare intr-un stadiu incipient al dificultatilor. In al doilea rand, masurile propuse vor reduce sarcina evaluarii riscurilor atunci cand iau in considerare investitia intr-o alta tara a UE sau in mai multe state membre. Si mai mult, reducerea duratei procedurilor va creste predictibilitatea pentru investitori si creditori.
„Cele doua mecanisme de restructurare prevazute in noua lege de echipa de proiect condusa de CITR raspund unor nevoi fundamentale ale mediului de business: sunt adaptate contextului economic, sunt simple si eficiente, disponibile mult mai devreme si cu mai putina birocratie decat in procedurile formale de insolventa. Antreprenorii vor putea sa pastreze controlul asupra afacerii lor si sa beneficieze de un timp de respiro pentru a negocia cu succes un plan de restructurare. Acest lucru se poate dovedi a fi deosebit de valoros atunci cand contextul economic este unul plin de incertitudini.” a spus Alina Popa, Head of Legal, CITR.
Noua lege prevede doua proceduri de restructurare, respectiv acordul de restructurare si concordatul preventiv, ambele orientate spre salvarea companiei si spre dezvoltarea businessurilor. Acordul de restructurare va fi elaborat de catre specialistul in restructurare, apoi va fi negociat cu creditorii, votat de acestia si confirmat de judecatorul sindic. Concordatul preventiv presupune o cerere de deschidere a procedurii, cu efect imediat de suspendare a executarilor silite, apoi elaborarea unui plan de restructurare, negocierea si votarea acestuia de catre creditori, si ulterior aprobarea lui de catre judecatorului sindic. Pe tot parcursul procesului de restructurare, antreprenorul ramane in controlul afacerii sale si in plus se bucura de sprijinul specialistului in restructurare pentru crearea si implementarea masurilor propuse prin planul de restructurare, care pot fi dintre cele mai relevante si variate.
 
Echipa care a redactat legea a fost formata din:
Av Vasile Godinca-Herlea, Managing Partner CITR si Presedinte UNPIR Cluj
Av Alina Popa (foto) - Head of legal CITR si membru in Consiliul de Conducere al INPPI
Av Cristina Ienciu - Partener CITR si Romania Country Coordinator, INSOL Europe
Jud. Dr. Mihaela Saracut
Jud. Dr. Flavius Motu
Prof. Univ. Dr. Sergiu Golub
Av. Stan Tirnoveanu, vicepresedinte UNPIR
 
TERAPLASTAUTODESKALLBIMVideoConfAC-iul
ROCKWOOL 196
TOP-500-CONTRACTORS
A aparut editia
OCTOMBRIE
2022!
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 170 (Octombrie 2022)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
viarom
rigips
hilti
Ubitech
leviatan
ERBASU CONSTRUCT
strabag nivel 1
MAKITA
CELCO 2020
leviatan
BMI_Icopal
FRONTALE
Acvatot 2019
CONCEPT STRUCTURE

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
ROGBC 2016
econet
ef-de-n
AICPS_30
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere tamplarie aluminiu