Agenda Constructiilor
Luni, 30 Noiembrie 2020
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - DNA: AEDIFICIA CARPATI acuzata de cumparare de influenta si evaziune fiscala
DNA: AEDIFICIA CARPATI acuzata de cumparare de influenta si evaziune fiscala
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 14 Nov 2018 17:23
Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Sectia de combatere a coruptiei au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatilor:
Badea Petre, la data faptelor administrator al Aedificia Carpati S.A., pentru savarsirea a infractiunilor de:
- cumparare de influenta
- evaziune fiscala
Aedificia Carpati S.A., pentru savarsirea a infractiunilor de:
- cumparare de influenta
- evaziune fiscala
In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:
In perioada 2010 - 2012, inculpatul Badea Petre, in calitate de administrator al Aedificia Carpati S.A., a oferit unui membru al Parlamentului Romaniei (in prezent decedat) echivalentul in lei al sumei de 3.845.000 de euro, din care a remis suma de 6.999.067 de lei (echivalentul a 1.275.000 de euro), pentru ca acesta sa-si foloseasca influenta pe care o avea asupra unor inalti functionari publici din cadrul Ministerului Culturii si Patrimoniului National, responsabili sa indeplineasca acte care intrau in indatoririle acestora de serviciu, in vederea asigurarii platii lucrarilor pe care societatea Aedificia Carpati S.A. le efectua in cadrul unor contracte de reabilitare a unor institutii publice culturale din Bucuresti.
Ca urmarea a semnarii, intre statul roman si Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, a doua acorduri-cadru de imprumut pentru executarea unor proiecte privind reabilitarea monumentelor istorice din Romania, intre Ministrul culturii, cultelor si patrimoniului national si inculpata Aedificia Carpati S.A., reprezentata de catre inculpatul Badea Petre, fusesera incheiate mai multe contracte de executie a unor lucrari.
Inculpatul Badea Petre si persoana respectiva au convenit ca plata acestei sume de bani sa fie disimulata sub forma unui contract de consultanta pe care inculpata Aedificia Carpati S.A. urma sa il incheie cu o societate de avocatura, lucru care s-a si intamplat. Ulterior, suma de bani a fost retrasa din cont si predata in numerar parlamentarului, in mai multe transe. In aceeasi perioada, in scopul sustragerii de la indeplinirea obligatiilor fiscale, din dispozitia inculpatului Badea Petre, acel contract fictiv si platile aferente acestuia (cheltuieli care nu au avut la baza operatiuni reale) au fost evidentiate in actele contabile ale S.C. Aedificia Carpati S.A., fapt care a avut ca urmare diminuarea obligatiilor fiscale pe care inculpata le-a avut de plata catre bugetul de stat.
Valoarea obligatiilor fiscale neplatite la bugetul de stat de catre inculpata Aedificia Carpati S.A., ca urmare a acestor demersuri, este de 2.257.763 de lei (din care 1.354.658 de lei taxa pe valoare adaugata si 903.105 lei impozit pe profit), suma cu care Agentia Nationala de Administrare Fiscala s-a constituit parte civila in cauza, la care se adauga obligatiile fiscale accesorii. In cauza, s-a dispus luarea masurilor asiguratorii, prin instituirea sechestrului, asupra bunurilor imobile si mobile aflate in posesia ori proprietatea inculpatilor Badea Petre si Aedificia Carpati S.A., pana la concurenta sumei de 2.257.764 de lei (cu privire la prejudiciul cauzat prin savarsirea infractiunii de evaziune fiscala).
La data de 25 mai 2018, inculpata Aedificia Carpati S.A. a consemnat la o unitate bancara, pe seama si la dispozitia Directiei Nationale Anticoruptie, intreaga suma asupra careia s-a dispus sechestrul. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalul Bucuresti cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza. Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.
 
ALLBIMAUTODESKCOVID-19VideoConfAC-iulelmas_1oct
ROCKWOOL 196
A aparut editia
OCTOMBRIE 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
CELCO 2020
hilti
Acvatot 2019
strabag nivel 1
rigips
ERBASU CONSTRUCT
ssab ag antrepriza generala

Parteneri

HABITAT
C4E FORUM
FPSC_2019
ef-de-n
AICPS_30
econet
AHK 2018
ROGBC 2016
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere