Agenda Constructiilor
Vineri, 19 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - ECONOMIE: Escaladarea evaziunii fiscale pe piata de tamplarie
ECONOMIE: Escaladarea evaziunii fiscale pe piata de tamplarie
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Ovidiu Stefanescu 28 Mai 2010 12:29
Din punct de vedere tehnic, evaziunea fiscala reprezinta suma acelor actiuni intreprinse de contribuabili (in general, persoane juridice), care - prin diverse mijloace si mecanisme - eludeaza plata impozitelor, indiferent ca este vorba despre taxe directe sau indirecte. Intr-o economie aflata in deriva si, cu atat mai mult, intr-un sector in care posibilitatile de control sunt limitate din cauza anvergurii sale, asa cum este cel al constructiilor, asemenea fenomene iau amploare, fiind potentate - in acelasi timp - de mirajul competitivitatii pentru cei care le initiaza, respectiv al prosperitatii facile, din punctul de vedere al beneficiarilor. Aparent, toata lumea are de castigat dintr-o astfel de afacere: vanzatorul care isi poate maximiza profitul sau are posibilitatea practicarii unor preturi la un asemenea nivel incat sa descurajeze orice concurenta, precum si cumparatorul care achizitioneaza produse la preturi foarte scazute, in raport cu valoarea materialelor din care sunt realizate. "In domeniul tamplariei termoizolante din Romania, un asemenea comportament este uzual la firmele cu 2 - 6 angajati, unde toate lucrarile se realizeaza fara a se emite factura. Acesti asa-zisi intreprinzatori achizitioneaza materiale in cantitati mici, nu le inregistreaza in sistemul propriu de contabilitate si, in plus, asamblarea este realizata cu ajutorul unor lucratori care nu sunt angajati in conditii legale. Astfel, sursele castigului sunt evidente, provenind din neplata impozitului pe profit, a TVA si a contributiilor la asigurarile sociale (sistemele de pensii si sanatate). Este dificil de concurat in aceste conditii, iar in zona in care actioneaza compania noastra sunt cel putin 50 - 60 de firme care au - in diferite proportii - un asemenea comportament", este de parere Marin Crutescu, presedinte al grupului Amvic, din care face parte firma Corina Gealan.
 
In Moldova si Banat, concurenta neloiala este reprezinta o certitudine
 
Situatia este oarecum similara si in regiunea Moldovei, unde se pare ca acest concept de evaziune este deja un loc comun. "La noi, in zona orasului Iasi, precum si in localitatile limitrofe, ne confruntam cu mai multe tipuri de comportamente incorecte. In primul rand, este vorba despre firmele de nivel mediu, care adopta o strategie mixta, diverse ponderi din cifra de afaceri a acestora fiind realizata in conditii ilegale. In general, comportamentul respectiv este adoptat de producatori, deoarece - in cazul distribuitorilor - acest mecanism este mai dificil de implementat. In al doilea rand, infractiunile de acest gen sunt caracteristice firmelor mici, unde activitatea este in totalitate neinregistrata. Chiar daca se achizitioneaza materialele cu factura, ulterior nu sunt incluse in sistemul propriu de contabilitate. De asemenea, conform informatiilor noastre, exista chiar si furnizori care comercializeaza sisteme intr-un mod similar. In fine, o alta ramura de activitate in care se eludeaza plata datoriilor la stat este reprezentata de operatiunile de montaj, multe companii specializandu-se in ultima perioada in instalarea de ferestre/usi. Acestea se afla oarecum la adapost, intrucat controalele fiscale sunt orientate, de obicei, spre societatile de dimensiuni medii/mari", considera Corneliu Veliscu, director general al companiei Melcret. Lucrurile nu sunt cu mult diferite nici in vestul Romaniei, unde s-ar putea presupune ca disciplina financiara este mai ridicata. "Cea mai mare problema este aceea a nedeclararii profitului. Chiar daca unii competitori emit documentele fiscale legale, in cadrul acestora se declara exclusiv valoarea materialelor, astfel incat profitul este nul, la fel ca si impozitul aferent acestuia. De asemenea, se suprapune neplata taxelor fixe si a celor legate de activitatea fortei de munca, astfel incat - de cele mai multe ori - apare si se amplifica fenomenul de concurenta neloiala. Astfel, pe langa evaziunea fiscala ce afecteaza bugetele publice si, implicit, eficienta de ansamblu a autoritatilor statului, in special a celor din sfera reglementarii si controlului, se produc efecte extrem de negative asupra profitabilitatii companiilor ce respecta legea, intrucat competitivitatea acestora se diminueaza direct proportional cu valoarea taxelor platite", opineaza Emanuel Popa, presedinte al Braun Group, ce include compania Mondo Style.
 
Solutii diverse pentru depasirea impasului
 
In mod evident, evaziunea fiscala constituie o metoda ce are o vechime similara celei a activitatii de productie si comercializare. Din pacate, un grad de colectare de aproximativ 30%, cat este in prezent valoarea declarata de oficialii Ministerului Finantelor, este extrem de mica, iar acest lucru poate afecta in mod grav functiunile de baza ale statului. Pentru atenuarea efectelor negative, solutiile sunt multiple, singura conditie fiind aceea a vointei de aplicare a acestora. "Pozitia mea, din acest punct de vedere, este radicala: instituirea unui sistem de penalizare extrem de drastic, prin care sa se pedepseasca penal orice neregula de acest tip, indiferent de forma acesteia. In prezent, organele de control ale statului nu-si fac datoria, singurele masuri luate fiind de aplicare a unor amenzi simbolice, fara a se proceda la descurajarea dura a unor astfel de comportamente, la fel ca in statele dezvoltate ale lumii, cum ar fi Marea Britanie sau SUA. Nici sistemul de remunerare a agentilor fiscali, in functie de cuantumul amenzilor, nu este in masura sa stimuleze realizarea unor controale corecte", precizeaza Marin Crutescu. Opinia directorului Melcret este mai nuantata, acesta propunand "aplicarea unui mecanism de stimulare a procesului de reabilitare termica a imobilelor prin inlocuirea ferestrelor actuale cu ansambluri termoizolante, care consta in deducerea unui anumit procent din valoarea achitata. Astfel, ar putea creste numarul solicitarilor de lucrari realizate in conditii legale, intrucat orice compensare este posibila doar pe baza unei facturi fiscale. In rest, este dificil de impus o anumita ordine, singura sansa fiind aceea ca organele abilitate ale statului sa-si faca datoria, conform normelor in vigoare". In acelasi context, opinia lui Emanuel Popa este si mai transanta, presedintele Braun Group afirmand ca "lipsa de interes a autoritatilor de control este crasa. Din acest impas se poate iesi prin aplicarea legilor fiscale si ale contabilitatii si pedepsirea aspra a celor care le incalca. Din pacate, in cei 16 ani de activitate in domeniul tamplariei termoizolante, compania noastra nu a fost nici macar o singura data controlata de vreun functionar al ministerului de resort, iar acest lucru este valabil, conform informatiilor pe care le detin, pentru toate firmele de profil din regiune. In aceste conditii, este dificil de eliminat practicile amintite, continuarea acestora avand repercusiuni grave asupra activitatii firmelor de buna credinta". 
 
 
ABONARE REVISTEALLBIMRAWLPLUGSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
rigips
Ubitech
concelex
ERBASU CONSTRUCT
ness project
Acvatot 2019
noark
leviatan
siniat
viarom
CONCEPT STRUCTURE
strabag nivel 1
CDS
theda mar
quadratum
MAKITA
EDIT-Structural

Parteneri

top 500
HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
AICPS_30
top 500
top 500
ROGBC 2016
econet
ef-de-n

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander