Agenda Constructiilor
Joi, 29 Octombrie 2020
GRUNDFOS
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - MOREANU: Obligatie solidara a consultantilor cu proiectantii /executantii de lucrari
MOREANU: Obligatie solidara a consultantilor cu proiectantii /executantii de lucrari
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 30 Sep 2020 12:40
Prin noua lege se instituie obligatii in sarcina consultantilor si a supervizorilor, in vederea responsabilizarii acestora in cadrul proiectelor finantate din fonduri publice, in special a celor din fonduri europene.
De curand a fost modificata Legea privind calitatea in constructii. Consultantii si supervizorii sunt inclusi in mod expres in categoria factorilor implicati in ceea ce priveste asigurarea calitatii in constructii, alaturi de, spre exemplu: diriginti de santier, proiectanti, executanti, verificatori de proiecte, producatori de materiale de constructii, etc.
Este de retinut ca anterior acestei modificari, consultantii nu aveau obligatii si responsabilitati concrete si, prin urmare, tragerea lor la raspundere era imposibila.
Conform expunerii de motive a noi Legi, consultantii carora le sunt transferate drepturile de a verifica respectarea calitatii lucrarii de catre proiectanti si executanti, fie nu aveau in practica angajati pentru toate specialitatile, fie nu detineau personal suficient, fie nu sesizau investitorului neconformitatile, ceea ce conducea la prelungirea termenelor de executie.
Astfel, prin noile modificari, se introduce obligatia solidara a consultantilor si supervizorilor cu proiectantii si executantii in privinta proiectelor finantate din fonduri publice sau din imprumuturi externe.
Se introduc noi obligatii pentru consultanti si supervizori, precum: angajarea de specialisti in toate domeniile de consultanta, asigurarea unui nivel de calitate al cerintelor, participarea la toate fazele de executie, intocmirea de rapoarte zilnice catre investitor, in perioada de executie si trimestriale, in perioada de garantie. Prin noua lege, consultantul va raspunde in mod solidar cu dirigintele de santier pentru asigurarea nivelului de calitate.
Se introduce obligatia pentru consultanti sau supervizori de a incheia polite de asigurare de raspundere profesionala, alaturi de proiectanti si specialisti atestati tehnico-profesional sau autorizati.
In termen de 60 de zile, autoritatile publice vor incheia acte aditionale la contractele existente pentru proiectele derulate din fonduri publice, prin care sa fie inserate in contracte aceste noi obligatii.
Prin aceasta lege se urmareste limitarea cazurilor de intarziere a finalizarii proiectelor finantate din fonduri europene prin responsabilizarea consultantilor care detin parghiile de constrangere in relatia cu proiectantul si executantul lucrarii.
 
AUTODESKCOVID-19VideoConfAC-iulelmas_1octALLBIM
ROCKWOOL 196
A aparut editia
OCTOMBRIE 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
ERBASU CONSTRUCT
Acvatot 2019
strabag nivel 1
hilti
rigips
ssab ag antrepriza generala
CELCO 2020

Parteneri

HABITAT
C4E FORUM
FPSC_2019
ROGBC 2016
econet
ef-de-n
AICPS_30
AHK 2018
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere