Agenda Constructiilor
Joi, 02 Aprilie 2020
GRUNDFOS
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - PwC: Transferul asigurarilor la angajat a scazut artificial sarcina angajatorilor
PwC: Transferul asigurarilor la angajat a scazut artificial sarcina angajatorilor
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de AG&F 29 Nov 2019 09:30
Potrivit unui comunicat dat publicitatii la 28 noiembrie a.c., care anunta lansarea raportului PwC Paying Taxes 2020, Romania a urcat pe pozitia 32 in clasamentul global stabilit prin PwC Paying Taxes 2020, parte a raportului Doing Business al Bancii Mondiale. In editia de anul trecut, Romania s-a plasat pe pozitia 49.
Romania devanseaza, in acest an, alte tari din Europa Centrala si de Est, precum Cehia (locul 53), Slovacia (locul 55), Ungaria (locul 56), Polonia (76) si Bulgaria (97). Cele mai bune performante regionale continua sa le inregistreze tarile baltice – si anume: Estonia (pozitia 12), Letonia (16) si Lituania (18).
Evolutia Romaniei se datoreaza reducerii cu 20 de puncte procentuale, de la 40% la 20%, a ratei totale de impozitare pentru o companie medie. Conform metodologiei utilizate in cadrul raportului, rata totala de impozitare ia in calcul doar obligatiile fiscale ale unei companii medii/angajator ca pondere in profit.
„Acest salt al Romaniei in clasamentul global s-a produs ca urmare a imbunatatirii semnificative a unuia dintre indicatori, respectiv cel care masoara rata totala de impozitare. Este vorba de un efect al transferului contributiilor de asigurari de la angajatori la angajati, care a diminuat insa artificial sarcina angajatorilor. Romania este singura tara din Uniunea Europeana care a mutat aproape integral contributiile la angajati, dar, asa cum stim, angajatorii platesc si contributiile care le revin angajatilor. Astfel, in practica, obligatiile fiscale ale companiei au ramas similare”, a declarat Daniel Anghel, liderul serviciilor fiscale si juridice din cadrul PwC Romania.
In ceea ce priveste ceilalti indicatori, situatia este neschimbata fata de clasamentul realizat anul trecut. Astfel, timpul necesar pentru plata obligatiilor a ramas la acelasi nivel, de 163 de ore pe an. Comparativ, la nivel regional, este nevoie, in medie, de 213 de ore pe an. O companie medie din Romania trebuie sa efectueze 14 plati anual, similar cu situatia de anul trecut si cu media regionala de 14,4 plati pe an.
„Multe state au reusit in ultimii ani sa faca plata taxelor mai simpla, datorita tehnologiei. Fie ca este vorba de metode de raportare si plata care usureaza viata contribuabililor, fie de monitorizare si control care eficientizeaza combaterea fraudei, digitalizarea administratiei fiscale contribuie la o conformare fiscala mai buna si, implicit, la o colectare mai mare a taxelor. Din aceasta perspectiva, observam ca Romania nu a facut progrese de la un an la celalalt. Anuntul recent al autoritatilor privind demararea licitatiei pentru achizitia SAF-T este un pas foarte important in directia digitalizarii administratiei fiscale”, a explicat Daniel Anghel.
Raportul global evidentiaza avantajele semnificative pe care le ofera administratiile fiscale contribuabililor, daca adopta tehnologia. Atat in Brazilia, cat si in Vietnam, timpul necesar pentru a respecta obligatiile fiscale a fost cu 23% mai mic in 2018 decat in 2017, dar si in alte state s-au inregistrat reduceri mari ale numarului de plati de impozite.
La nivel regional, se observa deteriorarea pozitiei Poloniei, care a coborat 8 locuri fata de anul trecut, ca urmare a cresterii numarului de raportari fiscale. Aceeasi evolutie a inregistrat Bulgaria, care a coborat 5 pozitii, Cehia a coborat opt pozitii si Slovacia - 7. In schimb, Ungaria si-a imbunatatit mult pozitia in clasament, urcand 30 de locuri, pana pe 56.
La nivel global, usurinta cu care o companie medie isi poate plati taxele si impozitele a ramas relativ stabila la nivelul tuturor celor patru indicatori: timpul necesar (234 ore), numarul de plati (23,1), rata totala de impozitare (40,5%) si un indice de inregistrare (60,9 din 100).
Raportul Paying Taxes 2020 cuprinde un clasament, aflat la a 14-a editie, care include 190 de tari, se bazeaza pe analiza indicatorilor valabili pentru anul 2018 si ia in calcul numarul platilor realizate de o firma medie pentru a-si indeplini obligatiile fiscale, orele necesare conformarii cu legislatia fiscala si rata totala de impozitare, adica ponderea impozitelor, taxelor si contributiilor suportate de o firma ca procent din profituri, dupa cum se mai arata in comunicat.
***
Misiunea PwC este de a construi incredere in cadrul societatii si de a contribui la rezolvarea unor probleme importante. Firmele din reteaua PwC ajuta oamenii si organizatiile sa creeze valoarea adaugata de care au nevoie. PwC include o retea de firme prezenta in 157 de tari cu mai mult de 276.000 de profesionisti ce ofera servicii de calitate in domeniul auditului, consultantei fiscale si consultantei pentru afaceri. PwC se refera astfel la reteaua de firme PwC si/sau la una dintre firmele membre, fiecare dintre acestea fiind o entitate juridica.
 
ACADTeraSteelALLBIMCOVID-19
A aparut editia
MARTIE-APRILIE!

Autentificare

 
ROCKWOOL 196
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
Carpatcement 196

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere