Agenda Constructiilor
Marti, 07 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - 24REAL: Inflatia a generat o crestere de 15% a preturilor locuintelor noi, in 2021
24REAL: Inflatia a generat o crestere de 15% a preturilor locuintelor noi, in 2021
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Stelian DINCA 26 Ian 2022 12:03
24REAL, una dintre cele mai dinamice agentii de consultanta imobiliara din Romania, a reusit vanzarea cu succes a 12 imobile, a caror valoare s-a ridicat la peste 1,8 milioane de euro, precum si un teren de 1 milion de euro in centrul Bucurestiului in 2021, in primul an de activitate pe sectorul rezidential, cat si securizarea a peste 10.000 mp spatii office, pe o piata inca reticenta la revenirea la birou.
In ciuda crizei provocate de pandemie, 2021 a fost pentru 24REAL un an mult mai bun decat 2020 din punct de vedere al numarului de tranzactii, dinamizat de activitatea din sectorul rezidential, unde cererea crescuta a condus la rezultate peste asteptari.
Potrivit reprezentantilor 24REAL, valoarea medie a unei tranzactii in 2021 a fost de circa 150.000 de euro, bifand cel putin un contract de vanzare cu succes in fiecare luna.
„Am tranzactionat in cursul anului trecut proprietati ce au totalizat peste 1,8 milioane de euro, lucru care a dus segmentul rezidential pe primul loc din punct de vedere al veniturilor generate, chiar din primul an de activitate pe acest sector. Cele mai cautate proprietati au fost si vor ramane cele cu un buget mediu, cu preturi de aproximativ 100.000 euro, apartamente de 2-3 camere in special, situate in vecinatatea unei statii de metrou”, a declarat Oscar Raceanu (foto), Head of Residential Division in cadrul 24REAL.
Potrivit specialistului 24REAL, majoritatea vanzatorilor au avut un castig semnificativ in urma tranzactiilor, fiind un an de crestere a preturilor.
„Cei care au detinut imobile sau terenuri timp de mai multi ani au considerat ca este momentul potrivit sa obtina profitul planificat, prin urmare, putem spune ca vanzatorii din 2021 au fost buni strategi. De cealalta parte, cumparatorii s-au simtit usor presati de aceasta crestere a preturilor din ultimii 2 ani, dar si de oferta usor limitata, confruntandu-se cu o piata in care cererea a depasit oferta, iar acest lucru a presupus asumarea de compromisuri intr-o proportie destul de mare in cazul acestora”, a precizat Oscar Raceanu.
 
Cea mai mare tranzactie din 2021, un teren de 1 milion euro
Cea mai mare tranzactie bifata de echipa 24REAL in 2021 a fost un teren de peste 1.000 mp din centrul Bucurestiului, a carui valoare s-a ridicat la circa 1 milion de euro, respectiv peste 900 de euro pe metru patrat.
„Am reusit intermedierea cu succes a celui mai mare proiect din portofoliul nostru in 2021, un teren cu o valoare de aproximativ 1 milion de euro, cu o suprafata de 1.100 mp, situat in zona Buzesti – Piata Victoriei, si achizitionat in scop investitional, pe care se va dezvolta un proiect rezidential.
Cele mai cautate proprietati au fost cele din zona centrala si nord, acestea fiind printre favorite, reprezentand un segment de piata mai pretentios si cu o cerere permanenta.
Totodata, numarul tranzactiilor de locuinte noi a fost si el in crestere inclusiv in zonele limitrofe, in cartierele noi din zona Pallady, Popesti-Leordeni sau Berceni, unde am securizat tranzactii si in cursul anului trecut.
„2021 ne-a aratat ca majoritatea tinerilor prefera locuinte in blocurile noi, in ansambluri rezidentiale, prin urmare balanta s-a inclinat mai mult in aceasta directie”, a mai punctat Oscar Raceanu.
 
2021, primul an de boom imobiliar al ultimilor 10 ani? Cum vor evolua preturile in 2022
Preturile terenurilor si locuintelor au atins noi recorduri in tranzactionare pe parcursul anului trecut, arata datele 24REAL.
„2021 a avut o crestere progresiva a preturilor, venita in urma cererii crescute si nu a fost considerat un prim an de boom imobiliar, nu-l putem compara cu ce s-a intamplat in 2008. Majorarea preturilor de anul trecut au adus o crestere de aproximativ 15% fata de anul precedent. Cresterea a venit in special din cauza exploziei preturilor cu materialele de constructii si ne putem astepta la mici modificari de preturi, insa doar in cazul locuintelor noi, cele vechi isi vor mentine pretul actual”, a mai precizat specialistul 24REAL.
Potrivit datelor Asociatiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI), 2021 a fost un an al recordurilor in tranzactiile de apartamente, cu peste 183.000 de unitati la nivel national, cu aproape 50% mai mult decat in 2020, si cu peste 60% fata de 2019. Din cele 183.000 de unitati vandute la nivel national, 30%, respectiv circa 52.000, au vizat tranzactiile din zona Capitalei. Pe parcursul anului 2021 au fost tranzactionate in total 698.756 de imobile, cu 95.951 mai mult fata de 2020.
 
24REAL, peste 10.000 mp tranzactionati pe piata office in 2021. Toti clientii care au inchiriat birouri anul trecut s-au mutat in spatii mai mari
Confruntat inca cu fenomenul „work from home”, sectorul office si-a mentinut trendul de usoara crestere a cererii de spatii pentru inchiriat pe parcursul anului trecut, echipa 24REAL reusind sa depaseasca borna de 10.000 mp tranzactionati pe piata de birouri.
„Anul trecut a fost caracterizat printr-o cerere mai crescuta a nevoii de a folosi sau de a inchiria un spatiu de lucru daca ne raportam la 2020, un an in care incertitudinea a fost pe primul plan si unde majoritatea business-urilor au functionat, in cea mai mare parte, de acasa. Astfel, pe parcursul anului 2021 am reusit tranzactionarea cu succes a peste 10.000 mp. Cererea de achizitie a fost insa mult mai mare ca in alti ani si au fost vizate spatii mici si medii, intre 100-500 mp, preponderent pentru desfasurarea activitatii. Asta nu inseamna ca imobilele deja inchiriate pentru investitie nu au fost cautate, dar ponderea a fost in favoarea spatiilor pentru uz propriu”, a punctat Mircea Babescu, Head of Office Division in cadrul 24REAL.
„Clientul 24REAL este in general cel care cauta suprafete cuprinse intre 100 si 500 mp, uneori chiar 1.000 mp, iar fata de anii trecuti, in 2021 acesta a fost mult mai atent si in acealasi timp mai nesigur in ceea ce priveste decizia. Tot procesul a durat mult mai mult. Cu toate acestea, toti clientii 24REAL de anul trecut au inchiriat spatii mai mari, fie relocandu-se in birouri mai generoase, fie diversificandu-si activitatea in mai multe locatii, cu precadere in cazul clinicilor medicale”, a precizat Mircea Babescu.
Nordul Capitalei – in special zonele Aurel Vlaicu, Dimitrie Pompeiu, Pipera si Aviatiei - au ramas si in 2021 cele mai cautate pentru spatiile de lucru, cu atat mai mult cu cat noi proiecte rezidentiale apar in peisajul imobiliar de aici, iar cererea se va orienta si mai mult in aceasta directie in acest an, cred specialistii 24REAL.
„Premisele inceputului de an sunt pozitive, 2022 a debutat cu solicitari noi si nevoi de spatii de lucru, clienti noi, cat si recurenti, cu dorinta de a lua o decizie si a avansa in inchirierea unui spatiu - ceea ce poate insemna un an bun pentru piata de birouri. Lucram deja la cereri interesante si speram sa continue asa cum a debutat, trendul fiind in aceasta directie. La finalul anului trecut am inceput o serie de discutii pentru intermedierea de spatii de birouri si in alte orase, analizam o posibila extindere si suntem deschisi la noi oportunitati”, a adaugat Mircea Babescu.
Potrivit datelor 24REAL, stocul total de spatii office din Bucuresti se ridica la peste 3 milioane mp, pe o piata pe care s-au tranzactionat, in 2021, peste 250.000 mp, in crestere cu peste 20% fata de anul anterior.
 
RAWLPLUGALLBIMABONARE REVISTEhiltiSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
quadratum
CDS
rigips
Ubitech
Acvatot 2019
strabag nivel 1
concelex
CONCEPT STRUCTURE
siniat
leviatan
MAKITA
ness project
EDIT-Structural
noark
ERBASU CONSTRUCT
viarom
theda mar

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
INNOCONSTRUCT2024
FPSC_2019
top 500
top 500
ef-de-n
ROGBC 2016
econet
AICPS_30

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander