Agenda Constructiilor
Sambata, 08 Mai 2021
 
Home - Stiri - Arhitectura & Proiectare - Normative pentru conservare-restaurare componente artistice la monumente istorice
Normative pentru conservare-restaurare componente artistice la monumente istorice
Arhitectura & Proiectare Publicat de Stelian DINCA 12 Apr 2021 08:17
Institutul National al Patrimoniului (INP) supune consultarii publice doua propuneri de Normative in domeniul conservarii-restaurarii componentelor artistice ale monumentelor istorice:
1. „Norme metodologice si indicator de norme de deviz pentru lucrari de conservare-restaurare a picturii murale a fresco, a fresco si a secco-in tehnica tempera si a tencuielilor decorative, parti integrante ale monumentelor istorice”
2. „Norme metodologice si indicator de norme de deviz pentru lucrari de conservare-restaurare a picturii murale a secco-lianti organici si a stucaturii policrome, parti integrante ale monumentelor istorice”
Institutul National al Patrimoniului a demarat, conform atributiei sale de a propune Ministerului Culturii initierea de acte normative in domeniul protejarii monumentelor istorice, actualizarea Metodologiei de restaurare a componentelor artistice (MC / I-A/ 2000 aprobata prin OM nr. 2325 / 04.08.2006) - aflata in vigoare.
Aceasta initiativa s-a concretizat, pana in momentul de fata, in doua proiecte de normativ in domeniul restaurarii picturii murale, stucaturilor si tencuielilor decorative, care, pe de o parte, aduc la zi Normele metodologice de conservare-restaurare in vigoare, iar pe de alta, asigura, prin intermediul Indicatorului de norme de deviz, alinierea la reglementarile nationale in vigoare privind consumurile de resurse, ofertarea si decontarea lucrarilor ce se finanteaza total sau partial din fonduri publice.
La redactarea celor doua proiecte, componenta de Norme metodologice, a carei structura are la baza directiile Metodologiei de restaurare a componentelor artistice (MC / I-A/ 2000) se datoreaza unor personalitati din domeniul restaurarii monumentelor istorice, experti atestati ai Ministerului Culturii: prof. univ. dr. Oliviu Boldura - coordonator, dr. Ioan Darida, prof. univ. dr. Carmen Solomonea, conf. univ. dr. Maria Dumbravician, drd. Oana Gorea, prof. univ. dr. Ioana Gomoiu (investigatii biologice), prof. univ. dr. Gheorghe Niculescu (investigatii fizico-chimice), in timp ce componenta de Indicator de norme de deviz a fost elaborata, cu respectarea prevederilor HG 907/2016 si a machetelor de lucru din Ghidul metodologic pentru revizuirea normelor de consumuri medii de resurse pe articole de deviz (Indicativ GE 031-97), de catre ing. Liliana-Geta Rusu, expert achizitii publice.
Invitam intreaga comunitate profesionala din domeniu si orice persoana implicata in protejarea patrimoniului cultural sa consulte cele doua proiecte si sa transmita comentarii, observatii sau sugestii de optimizare a documentelor, completand Formularul de transmitere a amendamentelor corespunzator fiecarei propuneri de normativ:
Descarca formularul pentru transmiterea de amendamente normativ pictura a fresco.
Descarca formularul pentru transmiterea de amendamente normativ pictura a secco.
Formularele completate pot fi trimise prin e-mail ( Aceasta adresa de e-mail este protejata de spamboti; aveti nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza si Aceasta adresa de e-mail este protejata de spamboti; aveti nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza ) sau prin posta, la sediul INP (Str. Ienachita Vacarescu, nr. 16 Bucuresti, Sector 4), pana in data de 31 mai 2021, urmand ca amendamentele sa fie sistematizate in cadrul Oficiului Norme si Metodologii al INP, iar concluziile sa fie trase in cadrul unei dezbateri finale, gazduite de INP inainte de transmiterea documentelor spre avizare forurilor competente.
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
VideoConfAC-iulgamma_2021TERAPLASTALLBIMAUTODESK
ROCKWOOL 196
A aparut editia
MARTIE/APRILIE 2021!
 
 

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
cv water 2021
Acvatot 2019
strabag nivel 1
ssab ag antrepriza generala
CELCO 2020
hilti
ERBASU CONSTRUCT
rigips
hidroplasto

Parteneri

HABITAT
C4E FORUM
FPSC_2019
AHK 2018
econet
ROGBC 2016
ef-de-n
AICPS_30
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere