Agenda Constructiilor
Miercuri, 02 Decembrie 2020
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - ANALIZA: Digitalizarea in constructii este viitorul, nu exista o alta alternativa
ANALIZA: Digitalizarea in constructii este viitorul, nu exista o alta alternativa
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Elena Icleanu 26 Oct 2020 05:55
A patra revolutie tehnologica, digitalizarea, isi pune tot mai mult amprenta pe industria constructiilor. Proiectele nu mai pot fi concepute si realizate fara utilizarea de instrumente informatice, aplicatii software de proiectare, estimare, planificare si control, comunicare si gestiune electronica a datelor si informatiilor etc. si fara conlucrarea dintre aceste instrumente. Desi piata ofera o multitudine de aplicatii software care pot contribui la succesul unui proiect de constructii, ceea ce face ca un proiect sa fie de succes este utilizarea corecta, procedurata a acestora de catre toti membrii echipei multidisciplinare de proiect. Informatia generata de acest complex de aplicatii trebuie gestionata corespunzator, captata si utilizata pe intreg ciclul de viata al constructiei, inclusiv in faza de operare, mentenanta si post-utilizare a constructiei. Un rol critic este jucat de inter-operabilitatea formatelor in care se genereaza informatia, astfel incat datele sa poata fi prelucrate cu usurinta dintr-un format in altul, generand, in acest mod, valoare adaugata.
De departe tehnologia care va revolutiona sectorul constructiilor este Building Information Modeling (BIM). Popularitatea conceptului creste tot mai mult in Romania, ca urmare a majorarii ponderii folosirii acestuia in tarile cu economii avansate, in unele dintre acestea fiind deja parte a standardelor obligatorii pentru constructii. Beneficiile BIM provin in principal din faptul ca BIM inseamna un mai bun mod de management al informatiei in investitii si nu doar o modelare 3D a proiectului sau constructiei.
In 2021-2022, Romania ar trebui sa legifereze si sa adopte modul de lucru colaborativ BIM la nivel public, o linie de finantare pentru achizitia de software si instruirea personalului fiind in curs de elaborare la nivel european. Specialistii din domeniul proiectarii BIM din Romania sunt de parere ca, in primul rand, la nivel legislativ ar trebui impusa printr-o Hotarare de Guvern sau lege, utilizarea BIM in cadrul proiectelor publice cu buget de la o anumita valoare in sus, asa cum s-a facut in Marea Britanie in 2016. Aceasta trebuie coroborata, apoi, cu un standard BIM national, care sa creeze framework-ul de predabile, de responsabilitati, nivelul de informatie necesar, platforma de lucru comuna, inclusiv dictionarul de termeni folositi. Totodata, modul de a participa la licitatiile publice trebuie schimbat, pentru a permite acestui nou tip de proces sa reduca birocratia si timpii necesari realizarii si evaluarii documentatiilor.
Pentru informatii suplimentare, click aici!
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
VideoConfAC-iulALLBIMelmas_1octCOVID-19AUTODESK
ROCKWOOL 196
A aparut editia
OCTOMBRIE 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
ERBASU CONSTRUCT
hilti
rigips
ssab ag antrepriza generala
CELCO 2020
strabag nivel 1
Acvatot 2019

Parteneri

HABITAT
C4E FORUM
FPSC_2019
ef-de-n
econet
AICPS_30
ROGBC 2016
AHK 2018
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere