Agenda Constructiilor
Joi, 16 Septembrie 2021
wienberger
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - ANCOM: Intreruperea furnizarii energiei electrice, vulnerabilitate foarte importanta
ANCOM: Intreruperea furnizarii energiei electrice, vulnerabilitate foarte importanta
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Stelian DINCA 22 Mar 2021 06:30
“Majoritatea retelelor de comunicatii din Romania sunt moderne, performante si au un nivel de rezilienta ridicat, din perspectiva unei multitudini de riscuri, inclusiv cele de atacuri cibernetice, dar „calitatea” de consumator de energie electrica se dovedeste a fi o vulnerabilitate de sistem foarte importanta. In ceea ce priveste afectarea unor servicii de comunicatii din cauza intreruperii furnizarii energiei electrice, din datele comunicate de operatori, doar in ultimul an, s-au inregistrat peste 100 000 de evenimente de acest tip. Este necesara o colaborare intersectoriala mai stransa, in special intre companiile de energie si comunicatii, pentru ca sunt domenii interdependente. Retelele de comunicatii au nevoie de energie electrica si de rezolvarea cat mai rapida a incidentelor, iar sistemele de comanda si control pentru producerea, transportul si distributia de energie au nevoie de retele de comunicatii“, a declarat Eduard LOVIN, vicepresedinte ANCOM.
Avand in vedere cresterea nevoii de securitate a retelelor de comunicatii electronice si in acord cu recomandarile organismelor europene privind securitatea retelelor, ANCOM a analizat recent particularitatile incidentelor cauzate de intreruperile furnizarii energiei electrice, mai ales ca in ultimii ani numarul acestora a crescut in totalul incidentelor raportate catre Autoritate. Analiza are drept scop evaluarea impactului incidentelor electrice ce pot afecta rezilienta comunicatiilor electronice mobile si identificarea unor masuri specifice care pot fi luate, in acord cu alte entitati implicate.
Lipsa comunicatiilor mobile intr-o anumita zona impreuna cu intreruperea temporara a furnizarii energiei electrice este de natura sa afecteze buna functionare a unei game largi de activitati in domenii precum comert, industrie, educatie, sanatate, ordine publica si chiar securitate nationala.
Rezultatele studiului
Conform rapoartelor privind incidentele de securitate realizate de Autoritate, in 2019 numarul incidentelor electrice cu impact semnificativ cauzate de intreruperile de curent a crescut aproape de 3 ori comparativ cu anul 2017 (de la 140 la 360), ajungand sa reprezinte 45% din totalul incidentelor raportate. Pe de alta parte, numarul mediu de conexiuni afectate ca urmare a incidentelor electrice este in scadere, aceeasi tendinta fiind inregistrata si in cazul duratei medii a unui astfel de incident, in timp ce durata totala a incidentelor datorate problemelor de alimentare cu energie electrica se mentine relativ constanta (1.960 ore).
Aproape 90% dintre incidentele cauzate de lipsa de alimentare cu energie electrica au afectat furnizarea serviciilor la puncte mobile (88,5% in anul 2017, peste 94% in 2018, respectiv peste 97% in 2019). Din perspectiva geografica, judetele care au inregistrat cele mai multe probleme sunt Buzau, Gorj, Teleorman, Constanta, Timis, Olt si Dolj.
La nivel extins, fara limitare la incidentele electrice cu impact semnificativ, se constata existenta unui numar mult mai mare de incidente, potrivit datelor rezultate din raspunsurile operatorilor mobili la un chestionar transmis de ANCOM. Astfel, acestia au inregistrat un numar total de peste 100.000 de evenimente de acest tip in decursul ultimelor 12 luni calendaristice, cu consecinte semnificative in functionarea echipamentelor de comunicatii si a sistemelor-suport ale acestora.
Pe de alta parte, in pofida eforturilor continue de dezvoltare a retelelor de distributie, indicii tehnici relevanti de continuitate in furnizarea energiei electrice din Romania se situeaza inca sub valorile inregistrate la nivel european, potrivit datelor publicate de ANRE pentru anul 2019.
Masurile luate de furnizori
Masurile prevazute de operatorii mobili pentru prevenirea si tratarea efectelor incidentelor electrice acopera o gama larga de solutii, de la generatoare fixe si mobile pana la sisteme UPS sau baterii de acumulatori. O tendinta de evolutie se constata si in ceea ce priveste utilizarea, deocamdata sporadica, a energiilor alternative. Revizuirea necesarului energetic in toate situatiile in care acesta poate fi afectat de modificarile de topologie sau de configuratie din retele este de asemenea in atentia operatorilor, precum si optimizarea logisticii de interventie in caz de intrerupere a energiei electrice si utilizarea procedurilor specifice de lucru pentru scurtarea timpilor de repunere in serviciu a echipamentelor.
Evaluarea posibilitatilor de actiune
Ca urmare a concluziilor studiului si analizand practicile la nivelul Uniunii Europene, Autoritatea poate lua in considerare modificarea procedurii de raportare a incidentelor de securitate, fie prin modificarea nivelurilor unor praguri de calcul (de ex. durata de indisponibilitate, numar de utilizatori afectati/volum de trafic pierdut), fie prin adaugarea de noi criterii sau factori de analiza (de ex. frecventa incidentelor electrice pe o anumita locatie, clasa de importanta a locatiei). O alta posibila masura pentru imbunatatirea indicilor de rezilienta a retelelor si serviciilor de comunicatii electronice ar putea fi realizarea unor audituri in ceea ce priveste continuitatea in alimentarea cu energie electrica a elementelor de retea.
Este necesara totodata cresterea nivelului de rezilienta a retelelor de furnizare a energiei electrice si identificarea metodelor optime de colaborare intre domeniile energie si comunicatii.
Studiul integral poate fi accesat aici.
 
TERAPLASTgamma_2021VideoConfAC-iulAUTODESKALLBIM
ROCKWOOL 196
A aparut editia
AUGUST 2021!
 
 

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
CELCO 2020
hilti
rigips
cv water 2021
leviatan
Ubitech
hidroplasto
Acvatot 2019
strabag nivel 1
ERBASU CONSTRUCT

Parteneri

HABITAT
C4E FORUM
FPSC_2019
ROGBC 2016
AICPS_30
econet
AHK 2018
ef-de-n
bienala
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere