Agenda Constructiilor
Marti, 15 Iunie 2021
 
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - M247: Procedura de urgenta salveaza afacerea in cazul afectarii infrastructurii IT
M247: Procedura de urgenta salveaza afacerea in cazul afectarii infrastructurii IT
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Stelian DINCA 27 Iul 2020 10:03
Suna putin exagerat - dar fiecare companie trebuie sa se asigure ca isi cunoaste RTO-ul si RPO-ul, intrucat aceste secunde, minute si ore critice hotarasc daca afacerea ta isi poate reveni si poate supravietui in urma unui dezastru care iti afecteaza infrastructura IT, aplicatiile si serviciile, dar si reputatia, care este imposibil de reconstruit odata ce perioada de inactivitate devine publica. Stii cat timp ai la dispozitie inainte ca defectiunea sa devina ireversibila? Aici definim RTO si RPO si analizam de ce sunt acestia parametrii cheie pe care trebuie sa ii iei in calcul cand iti dezvolti Planul de Disaster Recovery si Planul de continuitate.
Dezastrul poate lovi oricand
Poate avea forma unui dezastru natural, a unei erori umane, a unei defectiuni software sau poti fi victima unor hackeri si a unor atacuri de tip ransomware - orice are posibilitatea de a afecta sistemele si aplicatiile IT, partial sau total.
Disaster Recovery nu presupune doar sa te protejezi pe tine si afacerea ta impotriva acestor dezastre, garanteaza ca daca sau cand se intampla ceva, afacerea ta va suferi pagube minore. Intrucat timpul de nefunctionare va fi restrictionat datorita parametrilor solizi RTO si RPO care pot limita efectul la minute si secunde, in loc de ore si zile.
RTO = Obiectiv Timp de Recuperare
Mai exact, RTO arata cat de repede pot fi recuperate aplicatiile si sistemele, din punctul de dezastru, pentru a restabili functionarea sau pentru a „restabili conexiunea”, iar clientii si angajatii sa poata accesa serviciile si aplicatiile de care au nevoie fara sa fie afectati.
In acest caz conteaza fiecare secunda, intrucat toate afacerile depind de IT. Imagineaza-ti personalul in incapacitatea de a comunica, site-urile de comert online neputand tranzactiona, fiind in imposibilitatea de a accesa conturile si inregistrarile clientilor. Rotatiile, graficele, orarele, planurile stocate digital pot deveni inaccesibile. Poti vedea cum afecteaza acest lucru pe toata lumea, mari sau mici, de la linii aeriene, spitale, banci, comercianti pana la afaceri micute.
Daca RTO-ul tau ar fi de douazeci si patru de ore, ar putea supravietui afacerea ta? O zi este o perioada foarte lunga din viata unei afaceri! Unele companii vor spune „da, nicio problema, putem face fata”, pentru altele insa, cateva ore pot avea efecte devastatoare. De aceea nu exista un RTO standard, totul depinde de afacere si de aplicatiile sale - pana la urma, nu toate afacerile si aplicatiile sunt la fel. Vestea buna este ca pot fi stabilite obiective RTO in functie de cat sunt de importante pentru afacerea ta.
RTO implica restabilirea tuturor operatiunilor IT si este un proces amplu, prin urmare este dificil sa fie complet automatizat, insa este un considerent cheie in cadrul oricarei strategii de recuperare in caz de dezastru.
RPO = Obiectiv Punct de Recuperare
Acesta reprezinta ultimul moment in timp la care pot fi recuperate sistemele si aplicatiile IT. Cu alte cuvinte - trebuie sa derulezi de la momentul dezastrului si sa restabilesti ultima versiune detinuta inainte de aparitia dezastrului.
Ganditi-va cum ati securizat, asigurat si copiat toate datele detinute (fisiere, datele clientilor, datele tranzactiilor, continutul site-urilor web sau inregistrarile angajatilor) in cadrul companiei si ce valoare le-ai atribui sau ce impact ar avea la final daca aceste informatii s-ar pierde pentru o perioada de timp considerabila.
Majoritatea companiilor isi fac copii de rezerva ale datelor la intervale fix de timp - din ora in ora, zilnic sau saptamanal. Desigur ca se pot face copii de rezerva in mod continuu in timp real. RPO masoara cantitatea de date pe care isi permiti sa o pierzi in urma unui dezastru. Poate ca nu te deranjeaza sa iti copiezi site-ul de acum o saptamana, insa, daca ai pierdut inregistrari aferente tranzactiilor clientilor impactul poate fi devastator pentru afacerea ta.
In cazul oricarui dezastru va exista un impact asupra disponibilitatii datelor - un RPO scazut poate limita la minim impactul si se poate asigura ca afacerea ta pierde cea mai mica cantitate de date posibila.
Vestea buna este ca detii controlul si ca poti stabili si automatiza frecventa duplicarii datelor si a copierii de rezerva pentru a obtine RPO-ul care se potriveste afacerii tale si aplicatiilor specifice.
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
AUTODESKTERAPLASTgamma_2021VideoConfAC-iulALLBIM
ROCKWOOL 196
A aparut editia
MAI 2021!
 
 

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
Acvatot 2019
cv water 2021
strabag nivel 1
Ubitech
ssab ag antrepriza generala
CELCO 2020
hidroplasto
rigips
ERBASU CONSTRUCT
hilti

Parteneri

HABITAT
C4E FORUM
FPSC_2019
ef-de-n
AHK 2018
ROGBC 2016
AICPS_30
econet
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere