Agenda Constructiilor
Duminica, 05 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - OVES: Investitiile si noile tehnologii pot genera o crestere de 30% in IT in 2024
OVES: Investitiile si noile tehnologii pot genera o crestere de 30% in IT in 2024
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de AG&F 25 Apr 2024 10:36
Blocajul in care se afla piata romaneasca de IT, marcata de disponibilizari, de suspendari de proiecte, de contextul politico-economic actual s-ar putea incheia anul acesta. Conditia este ca firmele de IT sa schimbe abordare si sa se concentreze pe inovatie si pe crearea de noi produse si solutii adaptate noului context tehnologic, ce presupune prioritizarea dezvoltarii competentelor in domenii de varf, precum AI, blockchain, si cybersecurity, potrivit unei analize a OVES Enterprise, companie dezvoltatoare de software si producator de drone. 
Astfel, potrivit OVES Enterprise, investitiile in inovatie si in crearea de noi produse ar putea genera o crestere de circa 30% a industriei romanesti de IT in 2024. 
"Companiile romanesti de IT ar trebui sa isi asume un risc si sa investeasca in echipe de R&D, sa foloseasca experienta acumulata dupa finalizarea si livrarea de proiecte complexe si sa lucreze la propriile produse. Da, este comod pentru cele mai multe firme de IT sa livreze solutii software pentru clientii existenti si sa faca mentenanta apoi. Insa nu prea mai merge asa acum – realitatea din teren este diferita. Daca vor sa creasca, sa se dezvolte, companiile de IT trebuie sa faca un efort in plus pentru a incepe munca la produsele proprii, sa investeasca in inovatie si in software development”, spune Mihai Filip, CEO OVES Enterprise. 
Potrivit analizei OVES Enterprise, sprijinirea de catre stat a companiilor locale de IT sa acceseze finantare, piete externe prin misiuni economice, targuri internationale de tehnologie, infrastructura etc. joaca un rol crucial in repornirea industriei IT.
"In Ucraina, dupa inceperea razboiului, multe companii de IT au avut de suferit prin prisma lipsei proiectelor. In acest context, statul a impulsionat jucatorii de pe piata sa lucreze la produse de inovatie, asigurandu-i ca ii vor ajuta sa atraga finantare. Si asta au facut. Si in SUA, statul incearca sa convinga marile fonduri de investitii sa investeasca din nou in inovatie. Le ofera mai multe facilitati daca investesc in astfel de produse. Si vorbim de  produse noi, care sunt finantate si care au nevoie de programatori pentru a fi dezvoltate”, mai spune Mihai Filip.
Cat priveste domeniile care vor atrage cele mai multe investitii si proiecte de inovatie, se vor remarca in perioada urmatoare segmentele de energie regenerabila, eCommerce, proptech si zona de programare la nivel de cip, embedded. Pe zonele de fintech si automotive se inregistreaza deja o incetinire a ritmului de dezvoltare, potrivit specialistilor OVES Enterprise. 
"Ii incurajez pe toti cei care vor sa faca acest pas sa inceapa cu putin. Sa nu investeasca sume mari inca de la inceput, chiar daca sunt convinsi in acel moment ca produsul va avea tractiune. Pot incepe cu o echipa mica, de 2-3 oameni, sa dezvolte produsul pana la stadiul de MVP si sa vada ce feedback primesc din piata. Daca produsul nu are tractiune, se aplica regula “fail fast”. Daca, insa, produsul merge in directia corecta, trebuie sa creasca echipa si sa incerce sa avanseze rapid pentru ca exista riscul ca altcineva sa lucreze la un produs similar”, mai spune Mihai Filip. 
OVES Enterprise a intrat, incepand din septembrie anul trecut, intr-o noua linie de business: productia de drone. Decizia de investitie in acest domeniu a fost luata insa cu un an inainte, compania dezvoltand acum atat zona de hardware, cat si pe cea de software.
OVES Enterprise lucreaza, in prezent, la 7 produse inovative, iar bugetul de investitii anuntat pentru 2024 este de 2,5 milioane de euro pentru dezvoltarea propriilor produse si pentru continuarea procesului de extindere internationala, cu focus pe zonele de Software as a Service, Space and Defense si Cybersecurity.
In prezent, mai bine de jumatate din cifra de afaceri a  companiei este generata de proiecte din afara Romaniei, ce integreaza tehnologii noi din sfera inteligentei artificiale si big data. OVES Enterprise are, in prezent, peste 200 de angajati si birouri in Romania, Germania, Emiratele Arabe Unite, Marea Britanie, SUA si Norvegia.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMRAWLPLUGhiltiALLBIMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CONCEPT STRUCTURE
ness project
rigips
viarom
leviatan
siniat
ERBASU CONSTRUCT
theda mar
Ubitech
concelex
EDIT-Structural
quadratum
Acvatot 2019
noark
strabag nivel 1
CDS
MAKITA

Parteneri

top 500
HABITAT
AHK 2022
INNOCONSTRUCT2024
FPSC_2019
top 500
ef-de-n
AICPS_30
ROGBC 2016
top 500
econet

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander