Agenda Constructiilor
Luni, 09 Decembrie 2024
Home - Stiri - Expozitii & Conferinte - AHK: Solutii germane de eficientizare pentru cladiri consumatoare de energie
AHK: Solutii germane de eficientizare pentru cladiri consumatoare de energie
Expozitii & Conferinte Publicat de Stelian DINCA 14 Sep 2023 11:51
Cu unele diferente de la o tara la alta, multi cetateni din Europa Centrala si de Est locuiesc in blocuri ce necesita modernizare urgenta, sunt in situatia de saracie energetica, au pierderi de energie din instalatii, platesc o mare parte a veniturilor pe facturile la energie, chiar daca energia este subventionata.
Pornind de la aceste caracteristici mentionate in cadrul simpozionului „Eficienta energetica si energiile regenerabile in sectorul constructiilor, inclusiv in cladirile de patrimoniu”, opt firme germane au adus in Romania solutii de eficientizare a consumului de energie: Böger Systemklinker, Econtech-Theiss, Energiewerkstatt GmbH & Co. KG, LMT Leuchten + Metall Technik, RCT - Remote Control Technology, SICC Coatings, Sievert SE, SUNSET Energietechnik. Solutiile au fost prezentate in cadrul evenimentului organizat marti, 12 septembrie, la InterContinental Athénée Palace Bucharest, de catre Camera de Comert si Industrie Romano-Germana (AHK Romania).
„Desi Romania este din 2019 un exportator net de energie, trebuie totusi sa-si eficientizeze consumul, un element important si in PNRR. Tranzitia catre energia verde si eficienta energetica a fost o provocare si pentru industria din Germania, fapt ce a impulsionat companiile sa dezvolte inovatii pe zona de energie. Ne bucuram ca aici sunt firme care vor prezenta aceste solutii. La randul lor, reprezentantii companiilor si institutiilor romanesti au posibilitatea sa-si aduca aportul la imbunatatirea situatiei energetice in Romania”, a declarat in deschiderea simpozionului Sandrina Köbinger, sefa Serviciului economic din Ambasada Germaniei la Bucuresti.
Companiile germane si-au prezentat pe scurt produsele - materiale si tehnologii in constructii - care asigura eficienta energetica pe termen lung. Scopul este ca prin aceste solutii sa creasca durata de viata a unei cladiri, cu economisirea de energie, au spus reprezentantii companiilor germane. „Daca respectivele cladiri arata bine, le creste valoarea de piata si creste si confortul locatarilor”, au spus ei. Printre solutiile prezentate se numara materiale de izolare pentru acoperis si fatade, cu elemente compozite de izolare termica si fonica, ce se prind cu suruburi; o membrana reflectiva de acoperis, care reduce caldura dar si umiditatea in interior; sisteme de montare si tencuieli, cu consum redus de ciment; sisteme integrate pentru optimizarea consumului de energie, personalizate la cererea clientului, care pot fi pompe de caldura, sisteme de incalzire pe biomasa, sisteme fotovoltaice, de ventilatie, de dezumidificare cu recuperare de caldura, dotarea cu perdele verzi de umbrire cu efect de racire, sisteme de alarma pentru protectia de gaze periculoase. Alte solutii prezentate au fost centralele de cogenerare, sistemele de iluminat arhitectural pentru gari, statii de metrou, tuneluri, sistemele inteligente de monitorizare de la distanta, diverse sisteme solare de producere a energiei verzi.
In a doua parte a zilei discutiile s-au axat pe oportunitati si provocari in sectorul constructiilor, inclusiv in cladirile de patrimoniu prin implementarea solutiilor de eficienta energetica si energii regenerabile. Au fost discutii consistente cu Razvan Munteanu, Administratia Municipala pentru Consolidarea Cladirilor cu Risc Seismic, Cristian Hiver, Trustul de Cladiri Metropolitane SA, Rafat Kamal, REC Immpuls. Johannes Becker, TPA Admin SRL si Carmen Radulescu, STALFORT Legal. Tax. Audit. Au subliniat ca legislatia actuala seteaza cadrul necesar, iar fondurile europene disponibile in actuala perioada de finantare creeaza oportunitati atat pentru sectorul public cat si pentru cel privat.
Din dezbateri a reiesit ca este nevoie de castigarea increderii comunitatilor in vederea implicarii acestora in proiecte, de rabdare, dar si de cresterea profesionalismului si seriozitate in pregatirea proiectelor. Autoritatile publice ar trebui sa fie trend setter in aplicarea solutiilor de eficienta energetica si energiilor regenerabile in cladiri.
La eveniment au participat reprezentanti ai companiilor romanesti si germane din domeniu, ai administratiei publice centrale si locale, ai institutelor de cercetare, universitatilor, muzeelor, agentiilor guvernamentale, firmelor de arhitectura.
Simpozionul face parte din proiectul initiat si finantat de Ministerul Federal al Economiei si Protectiei Climatice (BMWK) pentru companiile germane interesate sa dezvolte afaceri bilaterale in domeniul eficientei energetice si are ca scop promovarea pe piata romaneasca a sistemelor si produselor germane.
 
SISECAMhiltiRAWLPLUGALLBIMABONARE REVISTETotalEnergies
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ELECTROGRUP
CDS
Ubitech
Acvatot 2019
strabag nivel 1
theda mar
ERBASU CONSTRUCT
DRS
concelex
quadratum
SIGM
noark
konsent
BogArt
leviatan
SSAB
rigips
AED
CONCEPT STRUCTURE
VEGO
EURO BUILD
EDIT-Structural
Arduro
MAKITA

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<