Agenda Constructiilor
Miercuri, 31 Mai 2023
Abonare reviste
PAGINA PERSONALIZATA


Bohalteanu si Asociatii (BSMP)

Bohalteanu si Asociatii (BSMP)

Adresa: Blvd. Magheru nr. 1-3, Magheru One Building, et. 5, Bucuresti, S1
Telefon: 0311 027 961
E-mail: office@bsmp.ro
Web site: www.bsmp.ro
Domenii: Servicii si consultanta juridica
Descriere activitate
Firma de avocatura.
Prezentare companie/institutie
BSMP: Mediul de afaceri, asaltat de o avalansa de modificari legislative
 
 
 
 
 
 
 
Ionut Bohalteanu
Functia/Firma: Managing Partner la BSMP.
 
 
 
 
 
 
 
Anda Calin
Functia/Firma: Senior Associate la BSMP.
 
Mediul de afaceri din Romania este, in general, afectat de incertitudini legislative si fiscale si de avalanse de modificari ale actelor normative, iar nivelul de incredere in economia romaneasca este foarte scazut, potrivit avocatilor de la Bohalteanu si Asociatii (BSMP). Ionut Bohalteanu, Managing Partner, si Anda Calin, Senior Associate in cadrul societatii de avocati, indica principalele acte normative care au influentat mediul de afaceri in 2019 si, implicit, activitatea din sectorul de constructii, respectiv: Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului; OG nr. 6/2019 privind instituirea unor facilitati fiscale; HG nr. 524/2019 pentru aprobarea Normelor metodologice privind determinarea cotei de piata, marjei de dobanda, a activelor financiare nete si a celor care se scad din baza impozabila, precum si raportarea indicatorilor necesari calcularii taxei pe active, prevazute la art. 86-88 din OUG nr. 114/2018 privind instituirea unor masuri in domeniul investitiilor publice si a unor masuri fiscal bugetare, modificarea si completarea unor acte normative si prorogarea unor termene; OUG nr. 25/2018 privind modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru aprobarea unor masuri fiscal-bugetare; OUG nr. 43/2019 din 12 iunie 2019 pentru modificarea si completarea unor acte normative care privesc stabilirea unor masuri in domeniul investitiilor; si bineinteles, OUG 114/2018.
Despre efectele acestora, dar si despre alte aspecte legislative si nu numai, vorbesc, in continuare, Ionut Bohalteanu, Managing Partner, si Anda Calin, Senior Associate la BSMP.
 
- Ce impact a avut OUG 114/2018 in sectorul de constructii si cum vedeti implementarea acesteia in 2020?
- OUG 114/2018 a starnit opinii diverse din partea actorilor din sectorul constructiilor. Bineinteles, pentru salariati cresterea salariului minim brut la 3.000 de lei, impreuna cu facilitatile fiscale aferente, reprezinta in mod evident un avantaj, insa pentru angajator acest lucru este totodata o crestere a costurilor reflectata ulterior in pretul cu care isi ofera serviciile si produsele, ceea ce conduce la dereglari pentru o piata fara reflexe rapide. In acest sens, anul 2019 a inregistrat o crestere a preturilor materialelor de constructii. S-a dorit cresterea personalului calificat si eradicarea muncii la negru in domeniu, insa acest lucru a avut loc cu riscul destabilizarii activitatilor si proiectelor pe care unele societatile le desfasurau la momentul intrarii in vigoare a ordonantei si probleme in obtinerea de finantare pentru a acoperi golul lasat de cresterile salariale. Astfel, sute de mii de angajati au beneficiat de o situatie financiara mai buna, in timp ce unii angajatori au suferit deteriorari ale situatiei financiare si/ sau au avut dificultati in incercarea de a obtine finantare. Asemenea multor alte demersuri de implementare a unor acte normative, este nevoie de timp pentru acoperirea hibelor legislative si pentru adaptarea pietei constructiilor la noile prevederi. Un aspect de avut in vedere este faptul ca piata constructiilor pare sa se dezvolte suficient de mult in prezent astfel incat sa echilibreze balanta cu OUG 114/2018.
- Cum caracterizati piata de fuziuni si achizitii in 2019? Care au fost principalele mutari de pe piata constructiilor?
- Anul 2019 a fost un an prosper pentru piata de fuziuni si achizitii, lucru care demonstreaza apetitul investitorilor in Romania, aceasta din urma avand una dintre economiile cu o rata rapida de evolutie. Unele dintre sectoarele efervescente ale pietei de fuziuni si achizitii in anul 2019 au fost sectorul energetic, tehnologia si sectorul imobiliar. Referitor la sectorul constructiilor, am asistat un important grup imobiliar international in procesul de achizitie a unui conglomerat situat in centrul Bucurestiului, in vederea dezvoltarii unui ansamblu mixt. De asemenea, am asistat un jucator pe piata energiei regenerabile din Romania in legatura cu dezvoltarea unor proiecte inovative de utilizare a energiei regenerabile si un important grup pe piata producatorilor de condimente si ingrediente in legatura cu potentiala achizitie, respectiv incheiere a unui contract de asociere in participatiune avand ca obiect terenuri situate in zone strategice din Bucuresti sau din aproprierea acestuia. Nu in ultimul rand, am acordat recurent asistenta juridica unui grup important din Romania care activeaza in principal in sectorul turismului in legatura cu achizitia unor terenuri strategice in zona centrala a Capitalei, cu dezvoltarea unor proiecte imobiliare complexe, precum si intr-o serie de aspecte juridice care apar pe parcursul desfasurarii oricarui astfel de proiect.
- Cum vedeti anul 2020 din punct de vedere legislativ si fiscal?
- Fostul Guvern isi propunea sa implementeze masuri pentru imbunatatirea colectarii veniturilor la buget si o administrare fiscala eficienta prin informatizare si digitalizare, depolitizarea si modernizarea ANAF, punand accent pe respectarea predictibilitatii politicii fiscale. De asemenea, anunta ca va pune accent pe debirocratizare si ca se va consulta in permanenta cu mediul de afaceri, in special inaintea adoptarii de masuri legislative. Sunt idealuri onorabile, insa ramane de observat cum se vor concretiza si ce planuri va avea viitorul Executiv. Momentan, stim ca exista proiecte de lege ce vizeaza, printre altele, reducerea TVA la 16%, eliminarea supra-impozitarii contractelor de munca cu timp partial si aplicarea unei baze de calcul pentru contributiile sociale si a contributiilor de asigurari sociale de sanatate in functie de salariul realizat, nu in functie de salariul de baza minim brut pe tara si un proiect de ordonanta ce priveste consolidarea fiscala a impozitului pe profit datorat de grupurile fiscale de firme. De asemenea, in data de 18 decembrie 2019, au fost adoptate de Camera Deputatilor doua proiecte de lege pentru completarea Legii nr. 10/1995 privind calitatea in constructii si pentru completarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, care au intrat in vigoare din ianuarie 2020.
- Cum evolueaza activitatea companiei dvs.? Ce rezultate ati avut in 2019 si ce estimari aveti pentru 2020?
- Societatea noastra are, in prezent, un colectiv format din 19 avocati, aflandu-ne in plina ascensiune din 2015 si pana in prezent. In momentul de fata, echipa care acorda consultanta in domeniul imobiliar numara cinci avocati, departamentul fiind coordonat de Daniela Milculescu, partener BSMP, insa avem in vedere o noua extindere a echipei in viitorul apropiat, datorita multitudinii proiectelor in care echipa este implicata in domeniul imobiliar. Rezultatele obtinute in 2019 din practica de real estate sunt substantial mai bune decat in anii precedenti si estimam ca in 2020 acest trend ascendent va continua, avand in vedere apetitul pentru dezvoltarea imobiliara in Romania.
(articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia Ianuarie/Februarie 2020)

Produse & tehnologii

Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiman and machineALLBIMVideoConfAC-iulvailant
ROCKWOOL 196
TOP-500-CONTRACTORS
In curand apare editia
MAI 2023!
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 174 (Mai 2023)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Acvatot 2019
Ubitech
MAKITA
BALTIC
FRONTALE
rigips
CONCEPT STRUCTURE
grundfos
leviatan
CDS
ERBASU CONSTRUCT
leviatan
theda mar
strabag nivel 1
viarom

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
ROGBC 2016
econet
AICPS_30
ef-de-n
Piata de Constructii 2014
TOP500 Atreprenori de Constructii 2023
PIATA de TAMPLARIE Analiza 2021-2022 & Perspective 2023-2027 (TOP500)
TOP500 Producatori de Tamplarie 2023