Agenda Constructiilor
Joi, 23 Martie 2023
Abonare reviste
Home - INDEX COMPANII - PRIMA DEVELOPMENT GROUP
PAGINA PERSONALIZATA


PRIMA DEVELOPMENT GROUP

PRIMA DEVELOPMENT GROUP

Adresa: Str. Cornelia 20, Bucuresti, S4
Telefon: *
Fax: *
E-mail: *
Web site: https://www.primadevelopment.ro
Domenii: Investitori & dezvoltatori de proiecte | Consultanta si servicii imobiliare
Descriere activitate
Prima Development Group este unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din România, din sectorul rezidențial, după numărul de unități livrate anual, cu peste 10 proiecte active în București și Oradea.
Prezentare companie/institutie
PRIMA Development Group mizeaza pe extinderea in Bucuresti
 
 
 
 
 
 
Andrei Moanta (36 de ani)
Functia/Firma: CEO, Prima Development Group;
Experienta profesionala: 9 ani pe piata constructiilor si a dezvoltarilor imobiliare.
 
Prima Development Group, cel mai mare dezvoltator imobiliar din Oradea, are in plan extinderea portofoliului de proprietati rezidentiale in Bucuresti, consolidarea pozitiei de dezvoltator de locuinte fiabile si clasarea in top 3 al principalilor jucatori din Capitala, dupa numarul de apartamente livrate anual. In 2021, compania va finaliza 640 de apartamente in Bucuresti si Oradea, iar pentru extinderea pe piata din Capitala, grupul cauta terenuri mari, in zone bune ale orasului. Planurile companiei mai includ demararea, in perioada 2021-2022, a trei proiecte importante in Bucuresti, ce vor insuma peste 2.500 de apartamente. In prezent, Prima Development Group are 10 proiecte in derulare, printre care se afla Core Timpuri Noi, in Bucuresti, si Urban Residence, Prima Decebal si Arena Residence, in Oradea. Cu o experienta de 15 ani in construirea de locuinte durabile, compania si-a inceput activitatea in 2005, in Oradea, acolo unde a livrat pana acum peste 3.000 de apartamente in imobile cu o valoare totala cumulata de peste 180 de milioane de euro.
 
- Ce impact a avut pandemia asupra dezvoltarii de noi proiecte/ vanzarilor si ce schimbari a generat asupra pietei rezidentiale?
- Desi un an cu mult neprevazut, 2020 a fost unul in care am avut continuitate in proiecte si, pe langa dezvoltarile aflate in derulare in Oradea, am inaintat cu strategia de extindere in Capitala. In 2020 am dat startul lucrarilor pentru cel de-al doilea proiect imobiliar pe care il construim in Bucuresti, Core Timpuri Noi, cu 240 de apartamente dotate cu sisteme smart home. Lucrarile pentru acest ansamblu sunt in plina desfasurare si vor fi finalizate la sfarsitul lui 2021. Anul trecut in luna mai am inceput si vanzarea apartamentelor de la Core Timpuri Noi, iar pana in acest moment am ante-contractat aproximativ 60% dintre acestea. Tot in 2020 am finalizat constructia proiectului Boemia Apartments, cel cu care am debutat ca dezvoltatori imobiliari pe piata din Bucuresti.
In ceea ce priveste interesul romanilor pentru locuinte noi, acesta nu a fost diminuat de pandemie, dimpotriva, clientii au inceput sa constientizeze poate mai mult ca oricand importanta spatiului personal, a locuintei durabile, fiabile, care raspunde nevoilor stilului lor de viata. Daca la inceputul starii de urgenta ne asteptam la o scadere a vanzarilor, evolutia anului trecut ne-a demonstrat ca exista interes mare pentru segmentul rezidential.
Nu in ultimul rand, 2020 a insemnat pentru echipa Prima Development Group si castigarea a doua distinctii internationale importante in domeniu: premiul "Best Residential Development - Romania" si premiul "Best Development Marketing - Romania" pentru proiectul Core Timpuri Noi, la concursul international European Property Awards.
- Ce proiecte aveti in pregatire si in constructie, in acest moment?
- Avem 10 proiecte in derulare in prezent, in Oradea si Bucuresti. Printre acestea amintesc proiectul rezidential Core Timpuri Noi din Bucuresti, pe care il vom finaliza la sfarsitul acestui an, pentru ca la inceputul lui 2022 primii locatari sa se poata deja muta in casa noua. Proiectul include 240 de apartamente, 250 de locuri de parcare, 3 spatii comerciale cu o suprafata totala de aproximativ 300 mp si va fi dotat cu statii de incarcare electrice. Investitia pentru acest proiect se ridica la 20 de milioane de euro. In Oradea avem in dezvoltare proiecte precum Urban Residence cu 125 de apartamente, faza 8 a proiectului Prima Decebal cu 158 de apartamente si am demarat lucrarile pentru Arena Residence, cel mai mare si mai modern proiect rezidential construit vreodata in Oradea, pe care il vom finaliza in 2024, cu o investitie totala ce se ridica la 65 de milioane de euro.
- Ce obiective aveti pe termen mediu si lung pe piata din Romania?
- Ne dorim ca in urmatorii ani sa continuam strategia de extindere a portofoliului nostru rezidential in Bucuresti, sa ne consolidam pozitia de dezvoltator de locuinte fiabile si sa ajungem in top 3 principali jucatori din Capitala, dupa numarul de apartamente livrate anual. In 2021 vom finaliza 640 de apartamente in Bucuresti si Oradea si ne propunem sa ne consolidam extinderea pe piata imobiliara din Capitala. Suntem in cautare de terenuri mari, in zone bune ale orasului, iar la finalul acestui an si inceputul anului viitor vom demara inca trei proiecte importante in Bucuresti, ce vor insuma peste 2.500 de apartamente.
Suntem un grup de companii de constructii si dezvoltare, iar specializarea noastra sunt proiectele rezidentiale. In cadrul grupului avem integrate toate serviciile asociate constructiei si dezvoltarii de proiecte, de la proiectare, management de proiect, vanzari si pana la constructii si dezvoltare. Am integrat toate specialitatile ce lucreaza la dezvoltarea unui proiect in cadrul grupului, pentru ca ne dorim ca in fiecare etapa a dezvoltarii proiectului toata atentia noastra sa fie indreptata catre nevoile clientului nostru, astfel incat sa ii putem oferi produsul care le va satisface cel mai bine.
Din acest punct de vedere, pe termen mediu si lung ne propunem sa investim in continuare in cercetare si studii ale nevoilor clientilor, in training pentru toti specialistii nostri, pentru a ne creste nivelul de expertiza si in dezvoltarea echipei, prin atragerea celor mai buni specialisti in constructii din Romania.
- Care sunt principalele dificultati si provocari pe care le intampinati in activitatea curenta?
- Principala dificultate pe care o intampinam este lipsa fortei de munca. Forta totala de munca disponibila in constructii, in special in Bucuresti, este mai mica decat necesarul pentru santierele aflate in desfasurare in acest moment. Acest lucru era valabil si in urma cu 4 ani, iar pe parcursul ultimilor 4 ani volumul de constructii a crescut constant. Acest deficit se traduce prin faptul ca apar mereu situatii in care echipa unui subcontractor a plecat in alta parte, iar aceste situatii cauzeaza scaderi ale productivitatii, ce au un cost insemnat in economia proiectelor.
- Care sunt primele lectii pe care considerati ca trebuie sa le invatam dupa experienta anului 2020?
- Cred ca principala lectie pe care toti o putem invata din experienta anului 2020 este ca reusita depinde nu atat de mult de planificarea initiala, care a fost facuta pe baza datelor disponibile la acel moment, ci mai ales de capacitatea de adaptare la schimbarea factorilor externi. Am avut de-a face cu o criza de sanatate pe care nu am putut-o prevedea, iar capacitatea de adaptare, atat a business-urilor, cat si a societatii, in general, a fost esentiala pentru a putea trece cu bine peste aceasta perioada. Ce putem invata pentru viitor este ca mereu apar situatii neprevazute, pe care nu le putem controla, chiar daca nu de o asemenea amplitudine, iar modul in care traversam aceste perioade tine nu de a le preveni sau controla, ci de a fi pregatiti pentru situatiile pe care nu le vom putea controla.
- Cum vedeti perioada 2021-2022 pentru piata rezidentiala din Romania?
- Suntem optimisti in ceea ce priveste evolutia pietei rezidentiale in anii urmatori. Sunt 3 indicatori care ne arata ca evolutia din ultimii ani a fost una sustenabila si ca exista potential de crestere pentru viitor. Pe de o parte, nivelul de pret al locuintelor, in special in Bucuresti, este departe de cel din anii 2007-2008, inainte de criza economica. Celalalt indicator important este nivelul mediu de pret al apartamentelor raportat la salariul mediu din economie. In Romania, in 2008 nivelul mediu de pret al apartamentelor era echivalentul salariului mediu net pe o perioada de 30 de ani. Astazi, in timp ce in majoritatea tarilor vestice acest indicator este in jurul valorii de 15-20 de ani, 15 ani fiind considerat un nivel sustenabil, in Romania acest nivel este in jurul valorii de 8-9 ani. Cel de-al treilea indicator este nivelul la care se situeaza orasele mari din Romania raportat la potentialul lor, in ceea ce priveste calitatea vietii. Rezolvarea problemelor de infrastructura, dezvoltarea sistemelor de transport in comun, imbunatatirea calitatii aerului, toate acestea vor duce la cresterea nivelului de trai al acestor orase, iar cresterea economica va urma acestui trend.
(articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia Mai 2021)

Stiri & Comunicate

Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
VideoConfAC-iulTERAPLASTALLBIMman and machine
ROCKWOOL 196
TOP-500-CONTRACTORS
A aparut editia
IANUARIE-FEBRUARIE 2023!
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 172 (Ianuarie-Februarie 2023)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CONCEPT STRUCTURE
Ubitech
BMI_Icopal
theda mar
CDS
CELCO 2020
Acvatot 2019
rigips
viarom
MAKITA
strabag nivel 1
leviatan
FRONTALE
BALTIC
leviatan
hilti
ERBASU CONSTRUCT

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
ef-de-n
ROGBC 2016
AICPS_30
econet
Piata de Constructii 2014
TOP500 Atreprenori de Constructii 2023
PIATA de TAMPLARIE Analiza 2021-2022 & Perspective 2023-2027 (TOP500)
TOP500 Producatori de Tamplarie 2023