Agenda Constructiilor
Duminica, 08 Decembrie 2024
Home - INDEX COMPANII - PRIMA DEVELOPMENT GROUP
PAGINA PERSONALIZATA


PRIMA DEVELOPMENT GROUP

PRIMA DEVELOPMENT GROUP

Adresa: Str. Cornelia 20, Bucuresti, S4
Telefon: *
Fax: *
E-mail: *
Web site: https://www.primadevelopment.ro
Domenii: Investitori & dezvoltatori de proiecte | Consultanta si servicii imobiliare
Descriere activitate
Prima Development Group este unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din România, din sectorul rezidențial, după numărul de unități livrate anual, cu peste 10 proiecte active în București și Oradea.
Prezentare companie/institutie
Prima Development va aloca peste 200 milioane euro pentru 3 proiecte noi
 
 
 
 
 
 
Adrian Stoichina
Functia/Firma: COO & Partner, Prima Development Group;
Experienta profesionala: 10 ani pe piata constructiilor si a dezvoltarilor imobiliare.
 
Dezvoltatorul Prima Development, originar din Oradea si cu o experienta de aproape 20 de ani pe piata de profil, are in pregatire trei proiecte de anvergura in Bucuresti, care cumuleaza peste 3.000 de apartamente si se afla in diverse stadii de obtinere a avizelor si autorizatiilor de construire. Investitiile in aceste proiecte depasesc 200 de milioane de euro. In portofoliul Prima Development Group se regasesc si proiectele dezvoltate in zone centrale ale Capitalei, Boemia Apartments si Core Timpuri Noi, ambele premiate international la European Property Awards, dar si Prima Vista, aflat in prezent in constructie in zona Sos. Fabrica de Glucoza. In acest moment, lucrarile aferente primei faze a ansamblului Prima Vista, cu 482 de apartamente, se apropie de finalizare, iar in perioada imediat urmatoare este planificat si startul lucrarilor la a doua etapa a acestui proiect. In Oradea, compania a livrat pana acum peste 4.000 de apartamente in ansambluri rezidentiale a caror valoare totala se ridica la 250 de milioane de euro.
 
- Ce tendinte remarcati pe piata noilor dezvoltari rezidentiale, in 2023? Cum evolueaza piata, din punct de vedere al cererii si preturilor?
- Cred ca principala tendinta pe care o remarcam in piata, caracteristica nu numai acestui inceput de an, ci mai degraba ultimilor 2-3, este orientarea dezvoltatorilor catre arhitectura si design de calitate. Putem spune ca in 2023 trendul acesta a devenit si mai accentuat. Daca in urma cu 10-15 ani cele mai multe dezvoltari imobiliare de anvergura erau mai degraba alaturari de apartamente, astazi vedem tot mai multe proiecte care pun pret pe arhitectura exterioara, pe design-ul spatiilor comune si pe amenajari peisagistice. Acesta este un lucru foarte bun, pentru ca duce la o crestere a calitatii locuirii, un beneficiu direct pentru clienti.
- Ce provocari si oportunitati prevedeti pe piata de dezvoltare a locuintelor pe termen mediu si lung?
- Principala oportunitate pe care o avem in piata este ca am reusit sa construim in companie o echipa si un mod de lucru care ne permit sa livram proiectele intotdeauna la timp si la un standard de calitate foarte ridicat. Totodata, de aici decurge si principala noastra provocare: sa reusim sa mentinem un standard de calitate foarte ridicat in proiecte de complexitate mare, in care avem implicati multi factori externi, de la furnizori de materiale, la subcontractori de specialitate. Provocarea este de a reusi sa impunem standardul nostru de eficienta si calitate furnizorilor si subcontractorilor implicati in proiectele noastre. Daca ne referim la contextul general al pietei, provocarea pentru toti jucatorii din sector este data de lipsa de predictibilitate legislativa.
- Cum se resimt, in cadrul companiei, efectele majorarilor de preturi din constructii si ale dificultatilor din lanturile de aprovizionare? In ce fel v-au influentat planurile de investitii?
- Intr-adevar, in ultimii ani pretul materialelor de constructii si al energiei s-a majorat semnificativ, in contextul unei cresteri a ratei inflatiei. Cu toate acestea, cei mai multi dezvoltatori au incercat sa pastreze preturile apartamentelor cat mai aproape de nivelul anilor trecuti. De fapt, chiar daca au existat unele scumpiri, acestea au fost mai mici decat nivelul inflatiei, prin urmare nu putem considera ca sunt niste majorari reale. Cat priveste planurile de investitii, echipa Prima a cautat constant cele mai bune solutii pentru ca acestea sa mearga mai departe cu "motoarele" la turatie maxima. Pana in acest moment, suntem multumiti de rezultate si speram sa putem incheia anul conform graficelor de dezvoltare pe care ni le-am propus.
- Referitor la dezvoltarile NZEB, ce impact au asupra preturilor si cum sunt primite noile proiecte de clienti?
- Implementarea masurilor NZEB are impact asupra preturilor, in sensul ca probabil va exista o crestere a costurilor de construire cu aproximativ 10%. Insa, consideram ca adoptarea acestor masuri este un semn de normalitate, pentru ca au drept consecinta diminuarea consumului de energie al cladirilor noi. In ultimii ani, exista o tendinta de aliniere la standarde de eficienta energetica. Nu putem spune ca este o regula, iar principalul motiv este cresterea costurilor de construire pe care o presupune tipul acesta de investitii, transferata frecvent in pretul final al locuintelor. Din experienta noastra de aproape 20 de ani, majoritatea cumparatorilor prefera un beneficiu imediat, adica o calitate exceptionala la un pret avantajos. In situatia descrisa mai sus, rolul legiuitorului este unul important. Chiar daca unele masuri nu vin ca o cerinta naturala a pietei, ele trebuie impuse prin masuri legislative la care sa se alinieze toti jucatorii din piata. Observam ca aceasta s-a intamplat si in cazul NZEB.
- Ce obiective aveti pe termen mediu si lung pe piata din Romania?
- Pe termen mediu si lung ne propunem sa realizam, in Bucuresti, acelasi lucru pe care l-am intreprins si in Oradea, adica sa fim prima optiune a clientilor care aleg sa isi achizitioneze o locuinta, indiferent de zona preferata a orasului. Planuim, astfel, sa fim prezenti cu proiectele noastre in toate zonele importante ale orasului si tot mai multi clienti sa descopere ce inseamna fiabilitatea si standardele de calitate ale Prima Development.
- Care sunt principalele dificultati si provocari pe care le intampinati in activitatea curenta?
- Dificultatile si provocarile din domeniul dezvoltarilor imobiliare sunt, in primul rand, cele cu care s-a confruntat acest sector in ultimii ani - majorarea consistenta a preturilor materialelor de constructii si energiei electrice. La acestea se adauga provocarile pe care le are de depasit intreg mediul de afaceri si ma refer, in primul rand, la lipsa predictibilitatii masurilor fiscale. In ultimii ani, ne-a motivat constant ca numele Prima Development a fost asociat din ce in ce mai mult de catre clienti cu standarde de calitate ridicate, lucru reflectat si in vanzarile de unitati la proiectele pe care le avem in derulare. Speram intr-o asezare intre limite mai predictibile ale climatului de business, astfel incat sa ne putem duce la indeplinire fara intarziere, la fel ca pana acum, promisiunile de calitate catre clientii nostri.
(articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia Septembrie 2023)

Stiri & Comunicate

Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMRAWLPLUGhiltiTotalEnergiesALLBIMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
strabag nivel 1
SSAB
MAKITA
EURO BUILD
concelex
theda mar
ERBASU CONSTRUCT
CDS
EDIT-Structural
AED
ELECTROGRUP
DRS
noark
CONCEPT STRUCTURE
quadratum
rigips
Arduro
SIGM
Acvatot 2019
Ubitech
BogArt
VEGO
konsent
leviatan

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<