Agenda Constructiilor
Duminica, 06 Octombrie 2024
RAWLPLUG
Home - INDEX COMPANII - PRIMARIA ORADEA
PAGINA PERSONALIZATA


PRIMARIA ORADEA

PRIMARIA ORADEA

Adresa: Piata Unirii nr. 1, Oradea, Judet Bihor
Telefon: 0259/437.000
E-mail: primarie@oradea.ro
Web site: www.oradea.ro
Domenii: Institutii publice
Descriere activitate
Prezentare companie/institutie
ORADEA: Obiective de peste 600 milioane euro se afla in implementare
 
 
 
 
 
 
Florin-Alin Birta (40 de ani)
Functia/Institutia: primarul municipiului Oradea;
Experienta profesionala: 8 ani in administratia publica locala.
 
Strategia de dezvoltare urbanistica a orasului Oradea pentru urmatorii ani se va concentra pe sustenabilitate, inovatie si imbunatatirea calitatii vietii locuitorilor. Potrivit primarului Florin Birta, un punct central va fi continuarea modernizarii infrastructurii, cu accent pe extinderea si digitalizarea retelei de transport public, promovand astfel mobilitatea ecologica. Se vor dezvolta mai multe piste de biciclete si statii de incarcare pentru vehicule electrice, incurajand utilizarea mijloacelor de transport prietenoase cu mediul. Un alt obiectiv major va fi revitalizarea urbana prin continuarea reabilitarii cladirilor istorice si modernizarea zonelor rezidentiale. Se vor initia proiecte de renovare a cartierelor vechi, cu accent pe eficienta energetica si regenerare urbana. In plus, administratia locala va pune accent pe implicarea comunitatii in procesul de planificare urbana. Vor fi organizate consultari publice si parteneriate cu organizatii non-guvernamentale pentru a asigura o dezvoltare urbana incluziva si participativa. In acest moment, municipalitatea are un portofoliu consistent de proiecte in pregatire sau in evaluare, ce depaseste valoarea de 600 de milioane de euro.
 
- Cum ati descrie, in cateva fraze, dezvoltarea municipiului Oradea in ultimul deceniu si cum vedeti viitorul orasului, din punct de vedere urbanistic?
- In ultimul deceniu, municipiul Oradea a cunoscut o dezvoltare urbanistica remarcabila, devenind un model de modernizare in Romania. Un aspect esential a fost reabilitarea centrului istoric, unde numeroase cladiri de patrimoniu au fost restaurate, inclusiv cele din Strada Republicii si Piata Unirii, revitalizand astfel turismul si afacerile locale. Nu a fost deloc un demers simplu, municipalitatea fiind nevoita sa adopte unele masuri care nu au fost agreate intotdeauna de unii cetateni, dar care mai apoi si-au demonstrat viabilitatea. Dincolo de aspectul normativ, a trebuit sa acordam o atentie deosebita si aspectului tehnic, multe din fatadele cladirilor de patrimoniu fiind reabilitate folosind atat materiale greu de procurat, cat si tehnici de realizare speciale.
In ceea ce priveste infrastructura de transport, unul dintre cele mai importante proiecte este complexul de pasaje subterane din Centrul Civic. Aceste pasaje au fluidizat traficul in zona centrala, rezolvand problema congestionarii, prin trecerea traficului in subteran. Vom construi pasaje subterane si in alte intersectii importante, precum intersectia strazii Tudor Vladimirescu cu Bulevardul Decebal, intersectia Magheru - Pasteur - Republicii de langa magazinul Crisul, respectiv Piata Bucuresti, din fata Garii Centrale.
- Care sunt cele mai importante proiecte de investitii pe care le aveti in dezvoltare in acest moment?
- Lucram la doua proiecte de importanta vitala in domeniul medical. Este vorba despre construirea noului ambulatoriu integrat de la Spitalul Judetean, precum si parcarea supraetajata din proximitate, rezervata atat pacientilor si apartinatorilor lor, cat si cadrelor medicale.
Un alt proiect important este pasajul de pe Soseaua Borsului, proiect ce are inclus si un drum colector ce va face legatura cu Autostrada Transilvania, respectiv cu viitorul Drum Expres Oradea - Arad.
De asemenea, avem in lucru proiectul reabilitarii Pietei agroalimentare Cetate, iar pe zona verde si spatii pietonale reabilitarea Parcului Petofi, precum si amenajarea Piatetei Independentei si a malului stang al Crisului, din zona centrala. La fel, vom preda Universitatii si cele doua camine studentesti construite de Primarie pentru a sustine campusul universitar oradean.
La toamna vom incepe construirea noului spital de boli infectioase, pe strada Vladeasa, pe care il dorim construit si dotat la cele mai noi standarde din domeniu. La fel, vom porni proiecte extrem de importante, pentru dotarea si reabilitarea scolilor, a gradinitelor si a creselor. Avem si un proiect privind semaforizarea inteligenta a orasului si vom continua trecerea la iluminatul de tip LED, in toata Oradea.
Va pot spune ca in perioada 2016-2024 s-au realizat proiecte cu finantare europeana in valoare de 750 de milioane de euro. Dintre acestea, 218 milioane de euro reprezinta proiecte deja finalizate, iar 538 milioane de euro sunt proiecte aflate in curs de implementare. De asemenea, avem un portofoliu consistent de proiecte in pregatire sau in evaluare, ce ajunge la 602 milioane de euro. Per total, din 2008 si pana in prezent, in Oradea s-au atras 1,6 miliarde de euro - fonduri nerambursabile.
- Exista un vreun proiect la care lucrati in acest moment si care ar putea fi considerat un varf de lance in ce priveste dezolarea urbanistica a orasului Oradea?
- Vom realiza un proiect unic in Romania: Planul de Regenerare Urbana pentru cartierul Nufarul 1, ce va deveni un model de referinta pentru cartierele de blocuri din Oradea, dar si din tara. Prin acest proiect, in valoare de 124,8 milioane de lei (fara TVA), care va cuprinde peste 25 de hectare, se va refunctionaliza spatiul verde din zona rezidentiala, astfel incat acesta sa corespunda nevoilor utilizatorilor, se vor moderniza 10 km de strazi, se vor amenaja 2.664 locuri de parcare la sol, trotuare, dar si piste pentru biciclete in lungime totala de 1,7 km.
- Recent, Agentia Internationala Fitch Ratings a reconfirmat calificativele de rating pentru Municipiul Oradea. Ce implicatii va avea acest aspect in dezvoltarea orasului Oradea?
- Reconfirmarea municipiului Oradea in grupa ratingurilor cu Grad investitional - cea mai ridicata credibilitate releva inca o data riscul scazut pentru investitii in orasul nostru si capacitatea administratiei locale de a rambursa imprumuturile. Performanta administratiei locale in gestionarea resurselor financiare, a obligatiilor contractuale, in general, si a contractelor de credite bancare, in special, este apreciata de catre Fitch Ratings in ciuda dificultatilor generate de inflatie si a unui plan complex de investitii. Evident, e un aspect pe care il adaugam in cartea de vizita a orasului nostru, cu convingerea ca este un detaliu important pe care potentialii investitori il vor lua in calcul cand vor decide sa ne calce pragul.
- Cum se prezinta in acest moment piata imobiliara din Oradea? Exista riscul ca aceasta sa nu tina pasul cu nivelul de dezvoltare a orasului?
- Piata imobiliara se regleaza singura, in functie de cerere si oferta. Este adevarat ca pretul pe metru patrat in Oradea este peste media nationala, dar la fel de adevarat este si faptul ca suntem sub pretul oraselor mari din Romania, cu care suntem in competitie in ceea ce priveste nivelul de dezvoltare. Nu cred ca se pune problema unei crize a sectorului imobiliar in Oradea. Suntem un oras viu, in plina dezvoltare si asa cum am spus, lucrurile se regleaza de la sine.
(articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia Mai 2024)

Produse & tehnologii

Stiri & Comunicate

Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiSISECAMABONARE REVISTEALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
DRS
konsent
CDS
CONCEPT STRUCTURE
ness project
ERBASU CONSTRUCT
viarom
quadratum
Acvatot 2019
EDIT-Structural
MAKITA
noark
ELECTROGRUP
Arduro
leviatan
Ubitech
rigips
BogArt
strabag nivel 1
SSAB
theda mar
concelex
SIGM

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500
top 500
ROGBC 2016
ef-de-n
econet

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander