Agenda Constructiilor
Joi, 20 Iunie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Info-Santiere - Memorandum SMR intre Nuclearelectrica (RoPower) si Donalam (AFV Beltrame)
Memorandum SMR intre Nuclearelectrica (RoPower) si Donalam (AFV Beltrame)
Info-Santiere Publicat de Stelian DINCA 17 Nov 2022 13:09
SN Nuclearelectrica SA, singurul producator nuclear din Romania si un contributor strategic la securitatea energetica si la decarbonizarea Romaniei, anunta semnarea Memorandumului de Intelegere (MoU) intre RoPower Nuclear SA, compania de proiect recent infiintata pentru implementarea reactoarelor modulare mici (SMR), si Donalam SRL, parte a AFV Beltrame Group, lider european in productia de otel, la pavilionul IAEA Atoms for Climate din cadrul COP 27.
Obiectivul Memorandumului de Intelegere este de a explora oportunitatile de cooperare si de investitii in sprijinul dezvoltarii primului proiect SMR din Romania, care ar putea avea un mare impact si in realizarea productiei de otel verde in Romania. Cu acelasi prilej, cele doua companii s-au alaturat United Nations 24/7 Carbon Free Energy Compact, angajandu-se sa respecte principiile 24/7 ale ONU in sprijinul obiectivului ONU de a accelera sistemul de electricitate, de a atenua schimbarile climatice si de a asigura accesul la energie curata, la preturi accesibile.
Prin aderarea la UN 24/7 Carbon-free Energy Compact, Nuclearelectrica si AFV Beltrame devin membri ai unei comunitati globale de organizatii care colaboreaza pentru a dezvolta solutii care sa permita accesul la energie fara carbon 24/7.
Anuntul vine intr-un moment crucial, in contextul in care inalti responsabili politici guvernamentali din intreaga lume se intalnesc la COP27 pentru a discuta despre urgenta accelerarii tranzitiei catre o energie curata.
Raportul recent publicat de Organizatia Natiunilor Unite privind diferenta de emisii in 20221 arata ca politicile actuale nu sunt suficiente pentru a atinge obiectivele Acordului de la Paris. Energia nucleara este necesara pentru a asigura o scadere eficienta si durabila a emisiilor. In acest context, exemplul Romaniei privind planurile de realizare a primei otelarii verzi cu sprijinul energiei curate produse de SMR si panouri fotovoltaice poate incuraja si mai multi pasi si colaborari similare in cadrul industriei.
„Nuclearelectrica se angajeaza sa implementeze primul proiect de reactor modular de mici dimensiuni din Europa, alaturi de proiectul retehnologizarii Unitatii 1 si proiectul Unitatilor 3&4 de la Cernavoda, la cele mai inalte standarde de securitate nucleara si sustenabilitate a
mediului. Extinderea capacitatii nucleare urmareste sa sprijine securitatea energetica a Romaniei si a regiunii, independenta energetica si atingerea obiectivelor de decarbonare.
In acest context, suntem bucurosi sa anuntam un nou pas in demersul nostru, un potential nou partener in RoPower, Donalam SRL, parte a grupului AFV Beltrame, unul dintre cei mai importanti producatori de otel din Europa. AFV Beltrame Group impartaseste acelasi angajament pentru sustenabilitate ca si noi si intelege rolul energiei nucleare produse de SMR in atingerea obiectivelor internationale privind schimbarile climatice, asigurand in acelasi timp securitatea energetica cu o sursa de energie curata, stabila, accesibila si rezilienta.
Suntem mandri sa facem acest anunt in timpul Conferintei Natiunilor Unite privind schimbarile climatice (COP27) pentru a promova importanta parteneriatelor industriale durabile cu impact benefic major asupra reducerii amprentei de carbon.
Suntem increzatori ca exemplul nostru prezinta modalitati de a avansa obiectivele Acordului de la Paris, inspira alte actiuni ale industriei, incurajeaza politicile de mediu la nivel mondial si european si si sprijinul financiar atat guvernamental, cat si privat, in domeniul industrial pentru companiile cu strategii economice si de mediu solide, derivate dintr-o abordare durabila.
Mai mult, deoarece viziunea noastra de a crea un viitor sustenabil pentru generatiile viitoare este pe deplin aliniata cu principiile United Nations 24/7 Carbon Free Energy Compact, suntem mandri sa ne alaturam Coalitiei si sa sustinem in continuare decarbonarea sistemului de energie electrica din Romania prin implementarea tehnologiilor de energie nucleara fara emisii de carbon, atat la scara mica, cat si la scara mare.”, Cosmin Ghita, CEO Nuclearelectrica SA si Presedinte al Consiliului de Administratie RoPower Nuclear SA.
„Suntem pe deplin dedicati indeplinirii viziunii noastre pentru o afacere sustenabila si transformarii in realitate a planurilor noastre ambitioase de investitii pentru operatiunile noastre din Romania – centralele de la Calarasi si Targoviste, sustenabilitatea fiind o prioritate la nivel de Grup. Securitatea energetica a devenit in ultima vreme un subiect de mare relevanta. Planul nostru de a construi, in viitorul apropiat, parcul fotovoltaic de la Targoviste, precum si parteneriatul cu RoPower, sunt doua dintre solutiile pentru a ne asigura accesul la energie sustenabila si la preturi accesibile pe termen lung.”, Carlo Beltrame, CEO Romania&France si Business Development Manager, AFV Beltrame Group.
In Romania, SMR-urile vor fi implementate in complementaritate atat cu reactoarele de mare capacitate, cat si cu sursele regenerabile, proiectul SMR din Romania prevazand, de asemenea, adaugarea unei capacitati de productie solara in cadrul aceluiasi complex energetic. Solutia comuna nucleara si regenerabila ar reprezenta nu numai o capacitate de productie optima, cu posibilitatea de a varia productia, ci si o viziune a surselor de generare pentru reteaua electrica a viitorului.
RoPower se angajeaza ferm sa dezvolte o centrala electrica de ultima generatie, cu un angajament puternic privind siguranta nucleara si durabilitatea mediului, care va fi realizata atat prin inlocuirea unei foste instalatii pe baza de carbune cu o productie de energie curata, cat si prin parteneriate cu companii care au trecut sau intentioneaza sa treaca la productii durabile pentru a-si reduce semnificativ amprenta de carbon.
 
hiltiABONARE REVISTESISECAMALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MAI 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 182 (Mai 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
concelex
noark
BogArt
rigips
theda mar
siniat
CDS
viarom
Acvatot 2019
CONCEPT STRUCTURE
ERBASU CONSTRUCT
konsent
leviatan
quadratum
strabag nivel 1
EDIT-Structural
MAKITA
ness project
Ubitech

Parteneri

top 500
HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
AICPS_30
top 500
top 500
ef-de-n
ROGBC 2016
econet

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander