Agenda Constructiilor
Duminica, 28 Mai 2023
Abonare reviste
Home - Stiri - INFRASTRUCTURA - LGR: Procesul de angajare a muncitorilor straini implica numeroase proceduri
LGR: Procesul de angajare a muncitorilor straini implica numeroase proceduri
Infrastructura Publicat de Stelian DINCA 26 Mai 2023 11:35
De ceva vreme, companiile romanesti opteaza pentru forta de munca din afara tarii pentru a suplimenta posturile vacante. Procesul de angajare, desi poate parea simplu, implica numeroase proceduri. Cerintele legale si administrative de angajare a personalului strain sunt doar cateva dintre principalele norme dupa care firmele se ghideaza.
 
Care este legislatia in vigoare cu privire la angajarea personalului strain in Romania?
Printre cele mai importante reglementari de care angajatorii trebuie sa tina cont se regasesc:
Legea nr. 122/2006 - Potrivit reglementarii, azilul este acordat doar strainilor care, din motive temeinice, se tem sa se intoarca in tara de origine. Motivele pot fi persecutia din partea autoritatilor sau a unor grupuri din societate.
Legea nr. 199/2010 - Strainii pot lucra in Romania doar cu permis de munca, cu exceptia cetatenilor Uniunii Europene.
Hotararea Guvernului nr. 1022/2013 - Permisiunea de sedere poate fi eliberata pentru o perioada de pana la 5 ani, in functie de scopul stabilirii in Romania.
 
Care este procesul de recrutare si selectie a candidatilor straini?
De regula, selectia candidatilor straini se desfasoara in baza mai multor etape. Companiile selecteaza cu mare atentie viitorii colaboratori. Fie ca e vorba de muncitori India sau forta de munca din alte regiuni, se tine cont de elemente precum:
Identificarea nevoilor organizationale: Pentru a stabili profilul si cerintele unui candidat strain, este necesar ca firma sau organizatia sa-si identifice nevoile organizationale.
Evaluarea CV-urilor: Evaluarea si examinarea CV-urilor este efectuata pentru a stabili daca potentialii candidati indeplinesc cerintele prealabile ale rolului. Alinierea cu obiectivele institutiei este foarte importanta.
Evaluare tehnica sau psihologica: Anumite institutii pot acorda candidatilor evaluari tehnice sau psihologice pentru a verifica gradul de competenta.
Fara doar si poate, procesul difera in functie postul ocupat, dar si de asteptarile companiei angajatoare.
Care sunt tarile din care provin cei mai multi candidati?
Cu toate ca forta de munca straina poate fi selectata de pe toate continentele, Asia ramane preferata angajatorilor romani.
Printre cele mai intalnite tari de provenienta ale fortei de munca straine se numara:
Nepal - In Romania se regaseste la momentul actual o categorie generoasa de muncitori Nepal. Cetatenii asiatici aleg tara noastra pentru salariile rezonabile pe care le ofera. Pentru nepalezi raportul dintre munca si remuneratie este unul foarte bun. In plus, sunt atrasi de elemente precum nivelul de trai sau ritmul de lucru mult mai abordabil.
India - Forta de munca din India poate fi regasita in toata Europa. In principal, indienii fug de un stil de viata deficitar si de absenta locurilor de munca din tara de origine. Tocmai de aceea, Romania adaposteste o comunitate semnificativa de muncitori indieni calificati.
Vietnam - In ultimii ani, tot mai multi muncitori din Vietnam au inceput sa lucreze in diverse sectoare din Romania. Comunitatea vietnameza activeaza in domenii precum constructiile, agricultura sau productia.
China - De obicei, muncitorii chinezi care vin sa lucreze in Romania sunt angajati de companii chinezesti. De asemenea, companiile romanesti care au parteneriate cu firme chinezesti recruteaza forta de munca locala. Chinezii sunt adesea pozitionati drept specialisti in domenii precum IT-ul sau ingineria, dar exista si cazuri in care lucreaza in constructii sau in alte sectoare.
Sri Lanka - Exista mai multe motive pentru care muncitorii din Sri Lanka vin sa lucreze in Romania. Unul dintre principalele aspecte care ii atrage este dezvoltarea semnificativa in domeniul IT-ului. De partea cealalta, Sri Lanka are o piata relativ mica pentru domeniul IT, care nu satisface nevoile locuitorilor.
Utilizarea fortei de munca din Asia in piata muncii din Romania este un atu semnificativ pentru angajatori. De asemenea, personalul strain se bucura de avantaje diverse.
Apeleaza la servicii profesionale de recrutare si experimenteaza rezultate vizibile!
 
*** Articol realizat de specialistii de la Leading Global Recruitment (LGR), companie de recrutare si plasare de forta de munca asiatica.
 
VideoConfAC-iulALLBIMvailanthiltiman and machine
ROCKWOOL 196
TOP-500-CONTRACTORS
In curand apare editia
MAI 2023!
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 174 (Mai 2023)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
MAKITA
Acvatot 2019
Ubitech
FRONTALE
BALTIC
theda mar
CONCEPT STRUCTURE
rigips
ERBASU CONSTRUCT
viarom
leviatan
leviatan
strabag nivel 1
CDS
grundfos

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
ROGBC 2016
ef-de-n
AICPS_30
econet
Piata de Constructii 2014
TOP500 Atreprenori de Constructii 2023
PIATA de TAMPLARIE Analiza 2021-2022 & Perspective 2023-2027 (TOP500)
TOP500 Producatori de Tamplarie 2023