Agenda Constructiilor
Sambata, 20 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - INFRASTRUCTURA - MMAP: Acord cu Republica Moldova pentru construirea de apeducte pe sub Prut
MMAP: Acord cu Republica Moldova pentru construirea de apeducte pe sub Prut
Infrastructura Publicat de Stelian DINCA 10 Ian 2022 13:27
La propunerea Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor, a fost aprobat Acordul intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Moldova privind reglementarea construirii unor apeducte cu subtraversarea raului Prut pentru alimentare cu apa potabila din judetul Iasi (Romania) in raioanele Nisporeni, Ungheni, Glodeni si Falesti (Republica Moldova).
Tinand cont de faptul ca Republica Moldova face parte din categoria tarilor cu insuficienta de apa si cu risc sporit la impactul schimbarilor climatice, cooperarea privind integrarea europeana reprezinta una din prioritatile Romaniei, prin sprijinirea autoritatilor nationale si locale din Moldova in implementarea directivelor europene din domeniul apei, in special, a celei privind calitatea apei destinate consumului uman. In ultimii ani, in Romania, au fost realizate investitii majore in domeniul infrastructurii de apa potabila si apa uzata, existand acum capacitati suplimentare care ar putea fi utilizate pentru furnizarea de servicii in localitati din zona de granita a Republicii Moldova.
”Avand in vedere relatiile speciale dintre Romania si Republica Moldova, ma bucur ca am reusit sa aprobam acest acord care reprezinta inca un pas in continuarea si dezvoltarea cooperarii pentru a identifica solutii durabile la problemele comune. Acordul constituie baza legala pentru realizarea lucrarilor de traversare a frontierei de catre conductele de alimentare cu apa potabila, iar dupa intrarea in vigoare, se va stabili exact amplasamentul apeductului intre localitatile Ungheni din Romania si Ungheni din Republica Moldova, prin hotararea Comisiei Hidrotehnice interguvernamentale. Asa cum am discutat in cadrul intalnirii din decembrie cu viceprim-ministrul Republicii Moldova Andrei Spanu, racordarea fizica intre cele doua tari face parte dintre prioritatile noastre alaturi de alte proiecte cu impact major asupra calitatii vietii cetatenilor din Republica Moldova, proiecte de infrastructura locala precum alimentare cu apa, sisteme de canalizare, eficienta energetica etc.” - a subliniat ministrul Barna Tanczos.
Pe 20 mai 2021, Romania si Republica Moldova au semnat, in baza Memorandumului aprobat in sedinta Guvernului din 3 martie 2021, Acordul privind reglementarea construirii unor apeducte ce cuprinde aspecte referitoare la amplasarea apeductelor si modalitatea de efectuare a lucrarilor, astfel incat sa nu afecteze linia frontierei de stat, precum si autorizarea activitatilor de constructie si rezolvarea unor potentiale diferende. Vor fi furnizate resurse naturale pentru alimentarea cu apa potabila a populatiei din raioanele Ungheni, Nisporeni, Glodeni si Falesti din Republica Moldova unde nu exista surse si retele centralizate in exploatare de apa potabila pentru aprovizionarea consumatorilor casnici si de menire sociala.
Investitiile vor fi realizate din bugetul S.C. APAVITAL S.A. Astfel, in prima etapa, se prevede construirea unei subtraversari a raului Prut, intre localitatile Macaresti (Romania) - Macaresti (Republica Moldova), care se adreseaza cetatenilor din treisprezece localitati din Raioanele Ungheni si Nisporeni, cu o populatie de aproximativ 30.000 de locuitori. Pentru acest proiect exista proiectul tehnic si finantare. Prin proiectele existente se prevad patru traversari (doua subtraversari si doua supratraversari) intre localitatile Macarasti (Romania) - Macarasti (Republica Moldova), Sculeni (Romania) - Sculeni (Republica Moldova), Tabara (Romania) - Viilor (Republica Moldova) si traversarea pe viitorul pod Ungheni (Romania) - Ungheni (Republica Moldova).
In concluzie, in perspectiva urmatorilor ani, dupa inceperea proiectului, vor putea fi deservite cu apa potabila cel putin 4 orase din Republica Moldova (Glodeni, Nisporeni, Ungheni si Falesti) si aproximativ 100 de comune, cu o populatie de aproximativ 250.000 de persoane.
 
ALLBIMABONARE REVISTERAWLPLUGSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
noark
EDIT-Structural
CDS
concelex
MAKITA
rigips
CONCEPT STRUCTURE
siniat
strabag nivel 1
ness project
ERBASU CONSTRUCT
theda mar
leviatan
quadratum
Ubitech
viarom
Acvatot 2019

Parteneri

top 500
HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
ef-de-n
top 500
ROGBC 2016
AICPS_30
top 500
econet

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander