Agenda Constructiilor
Luni, 22 Iulie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - INFRASTRUCTURA - Romania va imprumuta 600 milioane euro de la BEI pentru constructia autostrazii A7
Romania va imprumuta 600 milioane euro de la BEI pentru constructia autostrazii A7
Infrastructura Publicat de Stelian DINCA 29 Mai 2023 11:14
Romania urmeaza sa imprumute de la Banca Europeana de Investitii 600 milioane euro in vederea realizarii unor sectiuni din cadrul autostrazii A7.
Guvernul a aprobat, vineri, printr-un memorandum, negocierea contractului de finantare dintre Romania si BEI, in valoare de 600 milioane euro, pentru sustinerea proiectului Autostrada A7 Romania. Este vorba despre o cofinantare aferenta Mecanismului de redresare si rezilienta.
"Contractul de finantare dintre Romania si Banca Europeana de Investitii, in valoare de 600 milioane euro, este destinat sprijinirii realizarii unor sectiuni din cadrul autostrazii A7 in lungime de 319 km (sectorul Ploiesti - Pascani). Valoarea totala estimata a proiectului este de 6,7 miliarde euro (cu TVA), alocarea aferenta din PNRR fiind in suma de 1,949 miliarde euro. Diferenta, pana la concurenta valorii totale, urmeaza a fi acoperita de la bugetul de stat, imprumutul in valoare de 600 milioane euro vizand acoperirea partiala a acestei contributii a bugetului de stat", informeaza Guvernul.
Implementarea efectiva a investitiei va fi asigurata prin CNAIR. Se estimeaza ca proiectul se va finaliza in anul 2025, mentioneaza Guvernul. Data limita de tragere a imprumutului este de patru ani de la data semnarii contractului de finantare. Imprumutul va fi tras in maximum 20 de transe, fiecare in valoare de minimum 30 milioane euro.
Conform memorandumului, Guvernul a aprobat, in septembrie 2022, contractarea unei asistente financiare rambursabile de la BEI, in vederea acoperirii partiale a finantarii publice nationale necesare implementarii unor reforme si investitii cuprinse in PNRR si in Programul Operational Sanatate 2021-2027.
"Asistenta financiara ce urmeaza a fi contractata, in valoare de pana la 4 miliarde de euro, va fi structurata in mai multe imprumuturi, din care cca. 2 miliarde euro pentru sectorul transporturi si cca. 2 miliarde de euro pentru sectorul sanatate", prevede documentul.
Se mentioneaza ca Ministerul Transporturilor a comunicat BEI lista proiectelor ce urmeaza sa faca obiectul asistentei financiare rambursabile: autostrazile A3 si A7; modernizarea liniei feroviare Caransebes - Timisoara - Arad; electrificarea si reabilitarea liniei de cale ferata Cluj Napoca - Oradea - Episcopia Bihor; magistrala I de metrou Cluj si magistrala 4 Bucuresti - Sectiunea 1: Gara de Nord - Filaret.
"Pentru sprijinirea realizarii autostrazii A3, BEI a fost de acord cu acordarea unui imprumut in valoare de pana la 200 milioane euro, in timp ce pentru sprijinirea realizarii autostrazii A7, BEI a fost de acord cu acordarea unei serii de imprumuturi in valoare cumulata de pana la 1.200 milioane euro. Cele doua finantari, in valoare totala de pana la 1.400 milioane euro, au fost aprobate de Consiliul de Administratie al Bancii la inceputul lunii mai 2023. Conform deciziei BEI, primul imprumut ce urmeaza a fi contractat are o valoare de 600 milioane euro si este destinat sprijinirii realizarii unor sectiuni din cadrul autostrazii A7 in lungime de 319 km (Ploiesti - Pascani)", se mai arata in document. Pentru informatii suplimentare, click aici!
 
SISECAMALLBIMhiltiABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
IUNIE/IULIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 183 (Iunie/Iulie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
konsent
SSAB
theda mar
Arduro
ness project
noark
leviatan
viarom
Acvatot 2019
ERBASU CONSTRUCT
Ubitech
siniat
concelex
rigips
strabag nivel 1
CONCEPT STRUCTURE
quadratum
BogArt
MAKITA
SIGM
EDIT-Structural
CDS

Parteneri

AHK 2022
top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500
top 500
AICPS_30
econet
ROGBC 2016
ef-de-n

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander