Agenda Constructiilor
Luni, 19 Aprilie 2021
 
Home - Stiri - Izolatii & Finisaje - ANALIZA: Evolutii eterogene pe o piata de finisaje evaluata la 1,5 miliarde euro
ANALIZA: Evolutii eterogene pe o piata de finisaje evaluata la 1,5 miliarde euro
Izolatii & Finisaje Publicat de Elena Icleanu 26 Feb 2021 06:40
Piata materialelor de constructii utilizate la finisaje inregistreaza o valoare anuala de circa 1,5 miliarde euro, potrivit calculelor realizate de Agenda Constructiilor pe baza rezultatelor financiare ale companiilor din domeniu si datelor disponibile pentru fiecare sector in parte (lacuri/ vopsele, placi ceramice, adezivi pentru finisaje, sape si sisteme pentru pardoseli, piatra naturala si gips-carton). Cererea locala de produse din toate aceste categorii s-a inscris pe un trend crescator in 2020, in special datorita proiectelor demarate in anii anteriori si care au ajuns in etape finale de executie. In 2021, activitatea din sector va fi afectata de amanarea startului noilor proiecte care erau programate pentru prima jumatate a anului trecut, inclusiv in perioada de lockdown, care isi va produce efectele reale, insa, cel mai probabil in 2022, cand poate fi asteptat un an de stagnare sau chiar de scadere a cererii de materiale pentru finisaje. Evolutia din acest an se prefigureaza a fi pozitiva, dar sub dinamica inregistrata in anii anteriori.
Cererea din 2021 ar mai putea fi influentata pozitiv de proiectele de renovari si modernizari, avand in vedere prognozele conform carora lucrul in sistem hibrid devine normal. Totusi, sectorul va suferi, in urmatorii cativa ani, de pe urma reticentei marilor dezvoltatori de centre comerciale si spatii de birouri de a dezvolta noi proiecte, acestia urmand a-si indrepta investitiile preponderent catre modernizarea si reconfigurarea celor existente, pentru a le alinia noilor exigente privind siguranta sanitara. In ceea ce priveste constructiile noi, cererea de materiale pentru finisaje va fi sustinuta mai ales de proiectele logistice/ industriale si de cele din domeniul rezidential.
O tendinta majora remarcata in ultimii doi-trei ani in sectorul materialelor pentru finisaje este reprezentata de cresterea lenta, dar constanta, a preferintei clientilor finali, in special, dar si a dezvoltatorilor pentru achizitia de materiale din game premium (in special in ceea ce priveste produsele decorative). Totodata, piata proiectelor de reabilitare termica ramane una de volum, in care achizitiile se fac, in continuare, pe considerente de pret.
O alta tendinta recent remarcata in domeniu este orientarea producatorilor catre fabricatia de termosisteme, solutii integrate de izolatii si finisaje compatibile si care cresc performanta energetica a acestora si, implicit calitatea produsului final, eliminand o mare parte a erorilor de montaj.
In 2021, operatorii de pe piata materialelor pentru finisaje estimeaza evolutii moderate ale business-urilor, avand in vedere incertitudinea generata de perioada din 2020 in care nu au fost demarate noi proiecte, dar si incetinirea ritmului de reabilitare termica a blocurilor de locuinte. Totusi, potentialul de crestere a volumului lucrarilor de renovare, ce va genera o cerere semnificativa de materiale pentru finisare, este apreciat la o valoare de circa 15 miliarde euro.
Analiza mai include informatii prezentate defalcat referitoare la pietele de adezivi/ mortare uscate, lacuri/vopsele, placi ceramice si gips-carton. Datele sunt completate de opinii ale managerilor unor companii de referinta in domeniu, precum Selena (Euro MGA), Lindec Romania, Policolor, Fabryo Corporation, Hornbach Romania, Lasselsberger Ceramics Romania, Delta Studio, Etex Building Performance si Saint-Gobain.
Pentru informatii suplimentare, click aici!
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
AUTODESKALLBIMTERAPLASTgamma_2021VideoConfAC-iul
ROCKWOOL 196
A aparut editia
MARTIE/APRILIE 2021!
 
 

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
CELCO 2020
ERBASU CONSTRUCT
hidroplasto
rigips
cv water 2021
hilti
Acvatot 2019
strabag nivel 1
ssab ag antrepriza generala

Parteneri

HABITAT
C4E FORUM
FPSC_2019
AICPS_30
AHK 2018
ef-de-n
econet
ROGBC 2016
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere