Agenda Constructiilor
Sambata, 20 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - ALBA IULIA: Contractul de restaurare a Palatului Principilor se va incheia in octombrie
ALBA IULIA: Contractul de restaurare a Palatului Principilor se va incheia in octombrie
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 09 Aug 2018 09:32
Primaria Municipiului Alba Iulia face cunoscuta incheierea perioadei de depunere a ofertelor pentru lucrarile de restaurare si valorificare a corpului Principal al Palatului Principilor, prin proiectul „Conservarea, restaurarea si valorificarea durabila a Ansamblului Palatului Principilor din Alba Iulia - Centru Expozitional Corp Principal E“.
Ofertantii sunt: SC Euras; Asociere SC Tobimar SRL si SC Palex Constructii SI Instalatii SRL; Asociere Urban Construct Transilvania SRL si SC Art Instal SRL, SC Restaco SRL Asociere Operes SRL si Atramentum S.A.S. DI DE Santis Carmine&C Asociere SC Alfa Construct SRL si SC Instalatorul S.A.
Procedura de licitatie a durat 9 luni si jumatate, din cauza contestatiilor. Dupa prima etapa de depunere, Municipiul Alba Iulia a declarat toate cele trei oferte depuse la prima licitatie ca neconforme, atat cu cerintele din caietul de sarcini cat si cu nevoia de experienta pe care trebuie sa o probeze pentru a executa o lucrare intr-un sit de patrimoniu de categoria A de importanta. Procedura a fost reluata imediat ce municipalitatea a primit decizia finala favorabila din partea Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor.
Si cea de-a doua etapa de depunere a ofertelor, ce a avut ca termen limita 27 iulie 2018, a fost marcata de contestatii. Municipiul Alba Iulia, organizatorul licitatiei, estimeaza ca va incheia contractul cu castigatorul la inceputul lunii octombrie 2018.
Proiect complex
Proiectul va presupune lucrari de consolidare, conservare, restaurare - inclusiv picturi murale decorative, dotari interioare si expozitionale. Obiectivele majore ale proiectului vizeaza conservarea, restaurarea si valorificarea durabila a Ansamblului Palatului Principilor din Alba Iulia - Centru Expozitional Corp Principal 'E', in suprafata de 3113,64 metri patrati, prin lucrari de consolidare, conservare, restaurare dotari interioare si amenajari expozitionale, in vederea valorificarii durabile in acord cu statutul sau istoric cu valente nationale si europene.
Cresterea numarului de turisti
Functiunile propuse prin proiectul amintit sunt culturale si sunt considerate de specialisti potrivite atat pentru cladire ca monument istoric, cat si pentru a atrage un numar cat mai mare de turisti. In primul rand, se doreste amenajarea unui Muzeu al Principatului Transilvaniei. Se vor avea in vedere atat etapele de constructie a cladirii, cat si picturile valoroase din epoci diferite care pot fi conservate in situ. Potrivit istoricilor implicati in cercetarea Palatului, Muzeul ar aduce in atentia publicului larg cel putin 200 de ani de istorie a TransilvanieiPe termen lung, proiectul va aduce un plus de valoare pe toate planurile, de la serviciile culturale, comerciale, de turism, alimentatie publica, in plan local, si ulterior la dezvoltarea economica si culturala pe plan judetean, regional si national. Se vor crea produse culturale noi, prin diversificarea ofertelor de turism, alimentatie si cazare publica, prin faptul ca va deveni un pol catalizator, de convergenta si atractie pentru turisti. Prin poiect sunt gandite si parghii prin care se urmareste cresterea constanta a numarul de vizitatori, dupa finalizarea lucrarilor de restaurare a corpului principal al Palatului Principilor: de la circa 2.000 acum, la 26.000 dupa primul an de implementare a proiectului si la peste 60.000, dupa inca cinci ani.
Monument unic in Transilvania
Palatul Principilor, ridicat in secolul al XV-lea, este considerat de catre specialisti cea mai importanta cladire administrativa din Transilvania si imbina mai multe stiluri arhitectonice: gotic, renascentist si baroc. Edificiul emblematic din Cetatea Alba Carolina si-a trait gloria in vremea Principatului Transilvaniei, cand timp de peste 150 de ani (1541-1699), soarta regiunii a fost dirijata de la Alba Iulia. Se intelege de la sine ca resedinta principilor a constituit pe parcursul epocii centrul si cea mai importanta scena a vietii politice din Transilvania. Palatul din zilele noastre, aflat in stare de conservare, are sapte corpuri si reprezinta cam 2/3 din ceea ce a fost in epoca premoderna resedinta principilor Transilvaniei. Chiar si astfel segmentat, Alba Iulia are in acest ansamblu un monument unic in Transilvania.
Proiectul „Conservarea, restaurarea si valorificarea durabila a Ansamblului Palatului Principilor din Alba Iulia - Centru Expozitional Corp Principal E“, finantat prin Programul Operational Regional 2014-2020, este implementat de catre Municipiul Alba Iulia si are o valoare totala de peste 21,7 milioane de lei, din care 20,6 milioane de lei, reprezentand 98% din valoarea eligibila a proiectului, reprezinta finantare nerambursabila. Programul Operational Regional 2014-2020 este implementat la nivel national de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene, in calitate de Autoritate de Management, iar la nivel regional de catre ADR Centru, organism intermediar al programului ce monitorizeaza implementarea acestui proiect. Parteneri in proiect sunt Ministerul Apararii Nationale si Ministerul Culturii si Identitatii Nationale. Durata de implementare a proiectului este de 67 de luni, pana la sfarsitul lunii aprilie 2020.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMABONARE REVISTEALLBIMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
theda mar
strabag nivel 1
quadratum
EDIT-Structural
ness project
rigips
viarom
concelex
Acvatot 2019
siniat
Ubitech
CDS
MAKITA
leviatan
ERBASU CONSTRUCT
CONCEPT STRUCTURE
noark

Parteneri

top 500
HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
top 500
ef-de-n
ROGBC 2016
econet
AICPS_30
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander