Agenda Constructiilor
Sambata, 27 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - ARF: Crestere factoring de export cu 21% si scadere la cel de import cu 48%
ARF: Crestere factoring de export cu 21% si scadere la cel de import cu 48%
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 12 Sep 2018 16:50
Cu un nivel de peste 2,2 miliarde de euro, piata de factoring a inregistrat o crestere de 13% fata de aceeasi perioada din 2017, arata cel mai recent studiu derulat de Asociatia Romana de Factoring (ARF). “In acest an, piata a pastrat trendul de crestere din 2017, in ciuda factorilor care au influentat negativ sectorul economic, cum ar fi reducerea continua a investitiilor publice, cresterea ratei de referinta (care a scumpit, pe termen scurt, costul finantarii), evolutia ratei de schimb, incetinirea consumului populatiei. La mijlocul anului trecut, cresterea era de 12% fata de aceeasi perioada a anului 2016” , explica Bogdan Rosu, presedinte Asociatia Romana de Factoring.
Crestere spectaculoasa la factoringul de export
Analiza rezultatelor, din punct de vedere al tipologiei tranzactiilor comerciale, a relevat faptul ca factorigul intern si-a pastrat ritmul de crestere de anul trecut, adica 14%, in sume absolute atingand un volum de 1,76 miliarde de euro. In acelasi timp, cea mai spectaculoasa crestere s-a inregistrat la factoringul de export, de 21%, cu aproape 73 milioane de euro, in conditiile in care acelasi tip de finantare crestea anul trecut cu doar 3,5%. „Factoringul de export a avut o evolutie constant pozitiva de-a lungul anilor, beneficiile asigurarii la riscul de neplata in cazul comertului international fiind, in mod clar, principalul motiv pentru care aceste solutii sunt atractive pentru exportatori”, precizeaza Bogdan Rosu.
Fata de aceeasi perioada a anului trecut, factoringul de import a raportat un regres major, scazand cu aproximativ 48%, pana la un nivel de doar 37,6 milioane euro. Cum, comparativ cu nivelul de ansamblu al pietei, acest produs a inregistrat mereu un nivel scazut, implicit si numarul tranzactiilor fiind unul redus, fluctuatiile erau de asteptat, disparitia unui numar mic de relatii comerciale, putand impacta semnificativ volumele realizate intr-o anumita perioada.
Domeniul FMCG - “vedeta” factoringului intern
Din punct de vedere al ponderii domeniilor in structura pietei de factoring intern, categoria FMCG conduce in continuare cu 20%, inregistrand o crestere de 13.5% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Pe locul al doilea, in aceeasi evaluare, se afla companiile din domeniul denumit generic in cercetarea ARF “metale, chimicale, apa, reciclare”. Ponderea acestora in totalul tranzactiilor de factoring este de 16%, in conditiile in care au inregistrat o crestere de 70% fata de aceeasi perioada a anului trecut. La nivel de ponderi, al treilea sector care se finanteaza prin factoring este „IT&C”, cu un nivel de aproape 16%.
Sectorul “metale, chimicale, apa, reciclare” contribuie si el cu peste 50% din volumele de factoring de export si respectiv cu peste 30% din volumele de factoring de import.
Cercetarea ARF a confirmat si faptul ca profilul companiilor care acceseaza factoring s-a pastrat aproximativ neschimbat fata de anul trecut. Astfel, 39% sunt firme mari cu cifre de afaceri de peste 50 de miloane de euro, in timp ce companiile din zona IMM au o pondere de 28%.
O contributie importanta la cresterile inregistrate de catre piata de factoring din ultimul an a avut-o si numarul companiilor ce au contractat noi facilitati de factoring, care a crescut cu 20% fata de aceeasi perioada a anului trecut, institutiile financiare (banci si IFN) care ofera astfel de produse suplimentand si numarul de specialisti implicati in operatiuni de factoring cu 15%.
Informatiile pentru evaluarea pietei de factoring la nivelul celor 6 luni din 2018 au fost furnizate de catre membrii ARF - Access Financial Services IFN SA, Banca Comerciala Romana S.A., BRD - Groupe Societe Generale S.A., Banca Transilvania S.A., EximBank, IFN Next Capital Finance S.A., ING Bank Romania S.A., Patria Bank, Piraeus Bank Romania S.A., Raiffeisen Bank S.A., Unicredit Bank S.A., precum si de catre alte institutii financiare non-membre.
 
ALLBIMRAWLPLUGABONARE REVISTESISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
noark
viarom
EDIT-Structural
Acvatot 2019
CONCEPT STRUCTURE
rigips
concelex
siniat
ness project
strabag nivel 1
quadratum
CDS
ERBASU CONSTRUCT
leviatan
Ubitech
MAKITA
theda mar

Parteneri

HABITAT
top 500
AHK 2022
FPSC_2019
top 500
econet
ef-de-n
top 500
AICPS_30
ROGBC 2016

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander