Agenda Constructiilor
Sambata, 27 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - COFACE: Peste 140.000 de companii si-au intrerupt activitatea in 2018
COFACE: Peste 140.000 de companii si-au intrerupt activitatea in 2018
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 21 Feb 2019 06:34
In 2018, insolventele din Romania raman la aproximativ acelasi nivel din 2017, insa prognozele arata o crestere cu cel putin 20% in perioada 2019-2020. Contextul macroeconomic devine instabil, ca urmare a politicilor fiscale prociclice care alimenteaza cresterea unui deficit fiscal foarte ridicat intr-o perioada de temperare a cresterii economice. In continuare, numarul companiilor insolvente in 2018 este similar cu cel inregistrat in anul anterior, respectiv aproape de 8.200 de companii si continua sa se situeze la minimul ultimului deceniu. In plus, se observa o scadere graduala a companiilor insolvente cu venituri peste 0,5 milioane euro (medii si mari). Evolutia se reflecta si in diminuarea pierderilor financiare, estimate prin diferenta dintre nivelul datoriilor si al activelor imobilizate raportate de companiile insolvente si sociale, estimate prin numarul locurilor de munca inregistrat de firmele insolvente. Pierderile financiare cauzate de firmele insolvente in ultimii trei ani s-au situat intre 8-9 MLD RON, mult sub nivelul raportat intre 2014 - 2015.
Perspectivele viitoare sunt insa pesimiste, deoarece a crescut, in ultimii zece ani, vulnerabilitatea mediului de afaceri activ in Romania, ca urmare: a investitiilor modeste pe termen lung, decapitalizarii companiilor, pierderii independentei financiare pe termen scurt din cauza capitalului de lucru negativ, cresterii riscului sistemic din cauza extinderii termenului de incasare a facturilor la maxime istorice, supradimensionarii stocurilor, cresterii presiunilor asupra profitabilitatii companiilor si alimentarii unui proces inflationist in spirala din cauza cresterii costurilor, a salariilor peste avansul productivitatii, polarizarii veniturilor si a lichiditatii marilor companii in contexul subtierii paturii de mijloc, tensionarii pietei muncii din cauza depopularii Romaniei si subdezvoltarii retelei nationale de transport rutier.
„Modificarile fiscale intrate in vigoare la inceputul acestui an, in special taxarea excesiva a activelor bancare la cel mai ridicat nivel din lume vor complica accesul la finantare, iar bancile vor fi mult mai atente cui vor acorda un credit, presiunile inflationiste vor creste costul finantarii, iar continuarea decelerarii consumului va diminua venitul companiilor. Efectele de runda a doua vor fi si mai dezastruoase - afectate de scaderea vanzarilor, de colectarea mai lenta a creantelor, de cresterea costurilor de finantare si de complicarea accesului la creditul bancar sau comercial, o serie de companii vor recurge la disponibilizari, contribuind la un nou val de scadere a consumului si a veniturilor companiilor”, a precizat Iancu Guda, Services Director, Coface Romania.
Mix de provocari si de riscuri externe care vor influenta evolutia insolventelor
In contextul cresterii riscurilor pe plan extern si a dezechilibrelor macroeconomice pe plan intern, vulnerabilitatea companiilor conduce la cresterea numarului de insolvente in perioada 2019 - 2020 cu cel putin 20%. Fenomenul devine ingrijorator si din cauza amplificarii pierderilor financiare si sociale propagate de acestea in contextul efectului de contagiune foarte ridicat din mediul de afaceri prin termenele de plata deja foarte extinse dintre companii.
„Numarul companiilor care si-au intrerupt activitatea in 2018 depaseste pragul de 140.000 si este aproape de maximul din ultimul deceniu. In acelasi timp, numarul companiilor SRL nou inmatriculate a scazut in 2018 cu 9%, in contextul unui climat economic afectat de impredictibilitate, pe fondul presiunilor generate de costurile salariale in crestere, forta de munca limitata, cresterea costului de finantare si modificarile de politici fiscale. Aceasta poate indica deteriorarea increderii in perspectivele economiei pe termen mediu-lung din partea antreprenorilor actuali sau a celor care se gandesc sa infiinteze o companie”, a declarat Eugen Anicescu, Country Manager, Coface Romania.
De asemenea, politica monentara din SUA tot mai restrictiva, razboiul comercial dintre China si Statele Unite, volatilitatea fara precedent a indicilor bursieri din ultimii zece ani, decelerarea cresterii economice a Chinei, conflictele si tensiunile geopolitice, cresc riscurile apropierii urmatoarei recesiuni in 2019 - 2020.
Factori care indica o vulnerabilitate in crestere a companiilor romanesti in contextul urmatoarei recesiuni :
- Investitiile pe termen lung sunt depasite de amortizarea (invechirea activelor), in conditiile in care ponderea acestora in total a scazut la 44% in 2017, comparativ cu 63% in 2008, ceea ce reflecta investitii foarte modeste pe termen lung si scaderea competitivitatii companiilor active in Romania.
- Gradul de capitalizare a scazut la 25% la finalul anului 2017, comparativ cu 35% acum un deceniu, ceea ce indica implicit o crestere a indatorarii companiilor si vulnerabilitatea acestora la fluctuatia costului de finantare.
- Valoarea contabila a stocurilor aproape ca s-a dublat in ultimul deceniu, crescand de la 113 MLD RON (2006) la 204 MLD RON (2017). Cele doua maxime au fost inregistrate in 2008 si 2017, cand PIB-ul a crescut aproape de doua ori peste nivelul potential.
- Pierderea independentei financiare pe termen scurt - gradul de acoperire a datoriilor pe termen scurt prin activele circulante a scazut la 95% in 2017, comparativ cu 112% in 2008, ceea ce reflecta presiunile si dependenta companiilor de rostogolirea datoriilor pe termen scurt.
- Creserea riscului sistemic din cauza extinderii termenului de incasare a creantelor - relatiile de afaceri s-au dezvoltat foarte mult pe incredere si instinct. In acest context, termenul mediu de incasare a creantelor a crescut semnificativ de la momentul impactului crizei financiare pana in prezent, deoarece creantele au crescut mai accelerat decat veniturile.
- Presiuni asupra profitabilitatii companiilor - ponderea cheltuielilor cu materia prima a crescut semnificativ, de la 22% in 2007, la 27% in 2017, fiind compensate partial de scaderea cheltuielilor privind marfurile, de la 41% in 2007, la doar 30% in 2017.
Sectoarele cele mai afectate de insolvente
In majoritatea studiilor realizate de Coface privind evolutia insolventelor, primele 10 sectoare cu cel mai mare numar al firmelor aflate in insolventa au ramas cu precadere neschimbate, singurele modificari fiind la nivel de ordine in cadrul topului, dar cu variatii de una, maximum doua pozitii.
Cele mai multe insolvente deschise in 2018 au fost in sectorul constructiilor (1.321), urmat de comertul cu amanuntul (1.293) si comertul cu ridicata si distributie (1.239). Analizand evolutia cazurilor de insolventa pe rol in ultimii 5 ani, se observa o tendinta de consolidare a gradului de concentrare a volumelor in primele 3, respectiv 5 sectoare.
Analizand evolutia pentru 2018 prin comparatie cu perioada similara a anului anterior, se observa declansarea unei spirale distructive care semnaleaza scaderea nivelului de incredere in perspectivele economiei.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTERAWLPLUGSISECAMALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Acvatot 2019
viarom
ness project
leviatan
quadratum
theda mar
Ubitech
noark
strabag nivel 1
rigips
CONCEPT STRUCTURE
MAKITA
concelex
EDIT-Structural
ERBASU CONSTRUCT
siniat
CDS

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
FPSC_2019
econet
ef-de-n
top 500
AICPS_30
top 500
ROGBC 2016

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander