Agenda Constructiilor
Joi, 21 Noiembrie 2019
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - EPG: Peste 80% din cladirile din Romania sunt construite inainte de 1989
EPG: Peste 80% din cladirile din Romania sunt construite inainte de 1989
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 20 Iun 2019 15:40
OMV Petrom, cel mai mare jucator pe piata energiei din Romania, sprijina programul ”Romania eficienta”, lansat de Energy Policy Group (EPG). OMV Petrom va contribui cu 4 milioane de euro la acest program, in perioada 2019-2022. Programul isi propune sa promoveze eficienta energetica la nivel national, prin campanii de informare publica, programe de educatie si finantarea unor proiecte pentru imbunatatirea eficientei energetice a cladirilor publice.
„Zi de zi, OMV Petrom furnizeaza energie pentru Romania. Rolul nostru nu se opreste aici, fiind parte din Romania, dorim sa ne implicam in initiative care sunt relevante pentru tara. Credem ca eficienta energetica este una dintre aceste initiative si ca ”Romania eficienta” poate incuraja consumul mai responsabil de energie, conducand la reducerea costurilor si a impactului asupra mediului. Masurile de eficienta energetica pot duce la o reducere cu 40% a consumului. Este important ca acest program sa avanseze”, a declarat Christina Verchere, CEO al OMV Petrom.
Radu Dudau, Director EPG a declarat: „Peste 80% din cladirile din Romania sunt construite inainte de 1989 si au o performanta energetica scazuta, cu consumuri anuale intre 180 si 400 kWh/m2 . Prin renovare extinsa, consumul de energie poate scadea sub 100 de kW/m2 , ceea ce ar insemna economii semnificative. Este important ca publicul sa constientizeze risipa de energie si sa aiba acces la informatii despre cresterea eficientei energetice a cladirilor.”
Prin izolarea termica adecvata si prin implementarea unor solutii eficiente de incalzire, consumul de energie al cladirilor poate fi redus semnificativ. Inlocuirea becurilor incandescente cu sisteme LED poate reduce consumul de electricitate pentru iluminat si de patru ori.
In cadrul programului „Romania eficienta” vor fi organizate campanii de educare si informare. Astfel, atat publicul larg cat si autoritatile locale, care administreaza un numar mare de imobile de interes public, vor avea acces la informatii privind solutii concrete de reducere a consumului energetic, care conduc la scaderea costurilor cu utilitatile si a impactului asupra mediului. De asemenea, vor fi dezvoltate un ghid practic de eficienta energetica si programe de training pentru reprezentanti ai autoritatilor publice. Intr-o faza avansata a proiectului, vor finantate proiecte de renovare extinsa a unor cladiri publice pentru cresterea eficientei energetice.
Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Universitatea Politehnica Bucuresti (UPB) si Asociatia de Standardizare din Romania (ASRO) s-au alaturat acestui program.
UPB va contribui prin furnizarea de cunostinte tehnico-ingineresti fundamentale, prin studii realizate in cadrul proiectului „Romania Eficienta”, precum si prin programe educationale si de formare. ASRO va dezvolta standarde de performanta energetica a cladirilor publice. ANRE, prin Departamentul pentru Eficienta Energetica, va sprijini activ initiativa prin participarea la evenimentele relevante, prin diseminarea si promovarea informatiilor si a rezultatelor acestei initiative in cadrul reuniunilor organizate ANRE, dar si in materialele informative realizate de specialistii Departamentului pentru Eficienta Energetica.
Eficienta energetica este parte din strategia de sustenabilitate a OMV Petrom si sustine obiectivul de dezvoltare durabila ”Energie accesibila si durabila - ODD 7” stabilit de Natiunile Unite. Obiectivele de Dezvoltare Durabila ale Natiunilor Unite reprezinta o agenda agreata la nivel global pentru dezvoltarea durabila, care abordeaza teme cheie cum ar fi educatia, schimbarile climatice, reducerea saraciei.
 
ALLBIMACADghid_proiectare

Autentificare

Revista Agenda Constructiilor editia nr. 146 (Octombrie 2019)
ROCKWOOL 196
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
EURO-Constructii 2020
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2018-2019 & Perspective 2020-2023
Carpatcement 196
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2018-2019 & Perspective 2020-2023

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere