Agenda Constructiilor
Sambata, 30 Mai 2020
 
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - IRSOP & SNSPA: Asteptarile privind cererea din industrie tind sa se deterioreze
IRSOP & SNSPA: Asteptarile privind cererea din industrie tind sa se deterioreze
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 26 Iun 2019 14:00
- Activitatea in industrie a fost in luna mai la fel de modesta ca in aprilie si sub nivelul din martie.
- Conform tiparului anual, incepand din iulie activitatea va scadea din motive sezoniere. Scaderea ar putea fi insa mai drastica datorita moleselii curente.
- Desi comenzile pentru export s-au inviorat putin in mai, cererea interna ramane slaba, firmele reduc numarul de angajati, iar costurile de productie scad pe fondul disponibilizarilor si al activitatii diminuate.
- Dar semnalul cel mai serios este deteriorarea in continuare a asteptarilor managerilor in legatura cu mersul industriei in lunile urmatoare.
Productia
- Volumul productiei a avut in mai 58 de puncte, fata de 57 in aprilie si 63 in martie. Rezultatul global pe primele 5 luni ale anului e ceva mai slab decat in perioada similara a anului trecut.
- Stocurile se afla tot in zona de contractie, 47 de puncte, pe fondul ritmului scazut al activitatii.
Cererea
- Comenzile noi se situeaza la 59 de puncte fata de 58 in aprilie. O schimbare prea mica pentru a semnaliza o crestere reala a cererii interne.
- Comenzile pentru export au crescut de la 52 in aprilie la 57 in mai. Cresterea vine insa pe fondul volatilitatii si nu a unei tendinte ascendente lineare. Este posibila o accelerare pre-sezoniera a exporturilor in perspectiva contractiei viitoare a activitatii industriale europene, din cauza sezonalitatii. In 2018 s-a produs un puseu similar, in sensul unui mic varf de cerere externa in luna iunie care s-a topit insa in lunile urmatoare.
- Importurile de materii prime au crescut timid de la 54 in aprilie la 56 in mai, probabil pe fondul asigurarii resurselor necesare pentru acoperirea comenzilor externe.
Forta de munca
- Numarul angajatilor s-a contractat si mai mult, la 45 de puncte, fata de 48 in aprilie si 51 in martie. Tiparul curent in industrie este tendinta cresterii numarului de salariati in februarie, martie, aprilie si de contractie a fortei de munca in lunile mai, iunie, iulie si august. Pe parcursul unui an contractia fortei de munca dureaza cam 6-7 luni, din care 3-4 sunt intotdeauna in cursul verii.
Costuri si venituri
- Costurile de productie au continuat sa scada la 65 de puncte, fata de 68 in aprilie si 75 in ianuarie. Scaderea este lineara si reprezinta rezultatul cumulat al activitatii slabe si a reducerii personalului.
- Preturile incasate de firme pentru produsele lor au crescut de la 57 la 59, dar volatilitatea preturilor in primele 5 luni a fost mai mare decat in perioada similara din 2018. Volatilitatea mai mare inseamna riscuri mai mari.
Asteptarile
- Indicatorul sintetic de incredere in viitor a scazut la 62 de puncte fata de 70 in ianuarie. Asteptarile privind cererea viitoare tind sa se deterioreze cel mai rapid, mai ales increderea in multiplicarea comenzilor pentru export. De la o luna la alta, managerii au tot mai putine sperante ca va urma o crestere sanatoasa a cererii interne si externe in perioada urmatoare.
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
COVID-19ALLBIMTeraSteelACAD
ROCKWOOL 196
A aparut editia
MAI 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere