Agenda Constructiilor
Vineri, 19 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - ORADEA: 719 milioane lei pentru legatura centurii cu autostrada A3
ORADEA: 719 milioane lei pentru legatura centurii cu autostrada A3
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 23 Iul 2018 06:23
Primarul Ilie Bolojan, alaturi de Adrian Foghis, directorul Zonei Metropolitane Oradea, au prezentat documentatia tehnica de tip S.F. actualizata a obiectivului de investitie „Legatura centura Oradea (giratie Calea Sintandrei) - Autostrada A3 (Biharia)".
„Acest proiect este cuprins in Master Planul de Transport al Romaniei, legat de tronsonul de autostrada Bors-Suplacu de Barcau, plus legatura cu Oradea, deci are finantare asigurata din fonduri europene prin Programul Operational de Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020. Realizarea acestui proiect este o chestiune vitala pentru orasul Oradea si pentru judetul Bihor, pentru ca asigura conectivitatea orasului Oradea atat la sistemul european de transport, cat si o mai buna legatura in viitor cu Romania si cu zona metropolitana pe directia Satu-Mare", a spus primarul Ilie Bolojan in deschiderea conferintei.
Prin acest proiect se va realiza o prelungire a inelului ocolitor al orasului, pe un traseu exterior zonelor urbanizate, si racord la viitorul traseu al autostrazii A3, ce optimizeaza relatiile pe teritoriul Zonei Metropolitane Oradea si implicit ale municipiului Oradea cu alte drumuri nationale si judetene conexe.
O noua locatie pentru nodul rutier si spatiul de servicii
Actualizarea S.F.-ului initial a fost necesara din cauza mutarii locatiei initiale a nodului rutier Oradea de la km 63 la km 62 al A3, precum si a spatiului de servicii de la km 61 la km 64 al autostrazii.
Modificarile documentatiei tehnice initiale cuprind:
- Mentinerea nodului rutier Biharia pe acelasi amplasament (km 60) si cu aceeasi configuratie, fara modificari;
- Modificarea amplasamentului nodului rutier al drumului de legatura a centurii Oradea la A3, de la km 63 la km 62, astfel incat intre cele 2 noduri sa fie respectata distanta de min. 2 km, conform normativului de autostrazi PD162;
- Mutarea amplasamentului Spatiului de Servicii S3 de la km 61 in zona km 64, in apropierea granitei cu Ungaria. Acest amplasament prezinta avantaj fata de amplasamentul initial, prin faptul ca Spatiul de Servicii poate fi utilizat atat de catre participantii la trafic de pe A3 cat si de catre cei de pe drumul de legatura de la centura Oradea la A3, la intrarea/iesirea din tara.
„In cadrul acestor modificari, argumentele care au stat la baza imbunatatirii documentatiei tehnice initiale pornesc de la faptul ca mutarea zonei de servicii mai aproape de frontiera ne permite imbunatatirea unor activitati cum ar fi cantarirea vehiculelor, verificari sanitare si tot ceea ce tine de colaborarea cu organele de resort, respectiv Politia Romana de Frontiera, pe un specific de activitate similar cu punctul de trecere de la vama Nadlac. Documentatia per ansamblu nu aduce modificari care sa afecteze partea de impact asupra mediului, iar masurile de protectie sunt asemanatoare cu proiectul initial", a precizat Adrian Foghis, directorul Zonei Metropolitane Oradea.
Lungimea totala a drumului de legatura este de 18,96 km, latimea partii carosabile fiind de 2 x 7,00 m. Sunt propuse spre realizare 12 poduri si pasaje noi, precum si 3 noduri rutiere.
Realizarea tronsonului de inel metropolitan de centura din prezentul proiect urmareste cresterea mobilitatii la nivelul infrastructurii rutiere aferente retelei TEN-T prin aproprierea municipiului Oradea de reteaua TEN-T, ce va contribui la promovarea competitivitatii economice si la imbunatatirea conditiilor in transportul rutier de marfuri si calatori prin conexiunea directa a Autostrazii A3 Brasov-Bors cu municipiul Oradea.
Aceasta investitie are in vedere devierea circulatiei de tranzit care in prezent se deruleaza prin oras si pe actuala centura a municipiului Oradea, fluidizarea traficului in zona, reducerea numarului de accidente, reducerea timpului de transport la punctele de destinatie si a consumului de combustibil, prin marirea vitezelor de circulatie, precum si imbunatatirea mediului din municipiu prin reducerea noxelor si a poluarii sonore.
„O data finalizat acest studiu de fezabilitate prin votul Consiliului local de astazi, vom preda documentatia integrala Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri, urmand sa urmeze parcursul normal: aprobarea acestor indicatori prin Hotarare de Guvern, demararea procedurilor de licitatie pentru realizarea acestei lucrari, in paralel cu demararea procedurilor de expropriere, in asa fel incat in paralel cu lucrarile la autostrada Transilvania sa putem desfasura lucrarile si la acest drum de legatura, astfel ca o data cu finalizarea lor sa existe si autostrada, si legatura dintre Oradea si ea. Din datele pe care le avem, Compania de Drumuri are in momentul de fata in evaluare contractarea acestei portiuni de 60 de km dintre Bors si Suplacu de Barcau si are in vedere scoaterea la licitatie in perioada urmatoare (toamna acestui an) a celeilalte portiuni care nu este facuta intre Suplacu de Barcau si Gilau, o portiune de aproximativ 80 de km, evaluata la peste 800 de milioane de euro. Daca totul va fi in buna regula, Compania de drumuri ar putea incepe lucrarile la acest tronson in cursul anului viitor", a adaugat primarul Ilie Bolojan.
Valoarea totala a investitiei este de 719.515.924,96 lei, inclusiv TVA, iar durata de realizare este de 24 de luni. Documentatia tehnica intocmita va fi depusa de catre CNAIR in cadrul Axei Prioritare 2 - Dezvoltarea unui sistem de transport multimodal, de calitate, durabil si eficient, axa componenta a POIM 2014-2020.
 
RAWLPLUGALLBIMSISECAMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
concelex
quadratum
Acvatot 2019
siniat
CONCEPT STRUCTURE
rigips
MAKITA
viarom
CDS
ERBASU CONSTRUCT
theda mar
noark
EDIT-Structural
leviatan
strabag nivel 1
ness project
Ubitech

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
top 500
FPSC_2019
ROGBC 2016
econet
top 500
top 500
ef-de-n
AICPS_30

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander