Agenda Constructiilor
Joi, 25 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - ROPEPCA: Piata concurentiala a gazelor va inceta sa mai existe in martie 2022
ROPEPCA: Piata concurentiala a gazelor va inceta sa mai existe in martie 2022
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 27 Feb 2019 11:48
Asociatia Romana a Companiilor de Explorare si Productie Petroliera (ROPEPCA) aduce in atentia presei si a opiniei publice rezultatele unui studiu care analizeaza impactul Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 114/2018 (OUG 114/2018) asupra sectorului de gaze naturale din Romania.
Studiul, realizat de Deloitte Romania, releva faptul ca OUG 114/2018 va avea efecte negative, printre care mentionam scaderea contributiilor la bugetul de stat, perturbarea concurentei din piata de gaze naturale, esecul de a proteja consumatorii casnici, dar si riscul declansarii unor investigatii la nivel europena pe tema unui potential ajutor de stat pentru consumatorii industriali,
„Cu putin timp in urma, ROPEPCA a atras atentia opiniei publice cu privire la efectele pe care membrii nostri le prevad ca urmare a OUG 114/2018. Studiul realizat de Deloitte analizeaza impactul actului normativ in baza datelor publice disponibile, si confirma consecintele negative pentru economia romaneasca si pentru consumatori. Dorim ca prin acest instrument sa contribuim la informarea corecta a opiniei publice despre efectele acestei Ordonante si speram sa facilitam intelegerea necesitatii revizuirii masurilor impuse asupra pietei de gaze naturale prin OUG 114/2018”, afirma Saniya Melnicenco, Presedintele ROPEPCA.
Studiul a confirmat estimarea efectului negativ direct asupra bugetului de stat de peste 2,2 mld. de lei anual, pe care ROPEPCA a semnalat-o in ultimul comunicat de presa pe marginea acestui subiect.
De asemenea, piata concurentiala a gazelor din Romania va inceta in cele din urma sa existe in perioada aprilie 2019 - martie 2022. Obligatia de a vinde gaze naturale la un pret reglementat va face concurenta in productia de gaze naturale sa scada, intrucat producatorii independenti mici nu isi vor putea finanta operatiunile la un pret plafonat.
Studiul Deloitte ne mai arata ca, desi interesul consumatorilor casnici a fost anuntat ca fiind in centrul acestor masuri de reglementare, impactul lor multiplu asupra pretului final, prin introducerea impozitului de 2% pe cifra de afaceri aplicat tarifelor, sau prin recuperarea pierderilor din trecut ale furnizorilor catre consumatori casnici, pot duce la un pret cu amanuntul mai mare, contrar scopului OUG 114/2018. Pentru a proteja interesul consumatorilor, ne confirma expertii Deloitte, Romania ar trebui sa evalueze cu atentie implementarea adecvata a conceptului de consumator vulnerabil, sa acorde sprijin financiar direct celor care au nevoie si sa evite subventionarea gospodariilor care depasesc venitul mediu la nivel regional/national.
Mai mult, consumatorii industriali romani vor beneficia de preturi interne ale gazului stabilite in mod arbitrar la o valoare plafonata, mult sub preturile pietei, ceea ce va duce la acuzatii din partea comunitatii europene privind primirea unui ajutor de stat.
Analiza Deloitte a fost realizata pe baza datelor din surse publice, a resurselor si expertizelor proprii ale Deloitte. Mentionam ca, in ceea ce priveste datele legate de productia interna, Deloitte a apelat la datele Comisiei Nationale de Strategie si Prognoza, care indica o crestere a productiei interne in urmatorii ani. De aceea, analiza arata un scenariu mai optimist decat cel la care se asteapta operatorii din piata. Conform unei analize interne a ROPEPCA, din cauza reducerii proiectelor de investitii in urma OUG 114/2018, precum si a opririi productiei din zacamintele marginale care nu vor mai fi rentabile prin aplicarea noului pret reglementat, productia interna va scadea.
In prezent, in Romania exista peste 400 de zacaminte petroliere si peste 13.000 de sonde active, prin eforturile companiilor din sector, asigura peste 90% din consumul Romaniei de gaze naturale. Pentru mentinerea constanta a nivelului productiei de titei si gaze este nevoie de investitii semnificative si de un cadru fiscal stabil, predictibil si competitiv.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGALLBIMSISECAMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
rigips
viarom
siniat
CDS
EDIT-Structural
ERBASU CONSTRUCT
MAKITA
concelex
ness project
theda mar
Ubitech
quadratum
Acvatot 2019
CONCEPT STRUCTURE
strabag nivel 1
leviatan
noark

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
top 500
FPSC_2019
ROGBC 2016
econet
ef-de-n
top 500
top 500
AICPS_30

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander