Agenda Constructiilor
Duminica, 20 Octombrie 2019
Teraplast 2019
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - SAVILLS: Noile Investitii in centre de date, situate in zone suburbane sau rurale
SAVILLS: Noile Investitii in centre de date, situate in zone suburbane sau rurale
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 19 Iun 2018 15:45
Romania se situeaza pe locul 6 in topul destinatiilor de pe piata centrelor de date din Europa, in timp ce tarile nordice si Olanda ocupa primele locuri, potrivit noului index Savills-Data Centre Investment Index, care a analizat 20 de tari. Numarul de centre de date se inmulteste pentru a se adapta la cererea crescanda de stocare a datelor. Prin urmare, necesitatea de a avea constructii locale de dimensiuni mai mici pentru a respecta legile privind datele si confidentialitatea este preconizata sa genereze o crestere a activitatii investitionale in intreaga Europa.
Majoritatea centrelor de date din lume se afla in prezent in SUA, dar si in Marea Britanie, Germania, Franta si Olanda. Cu toate acestea, aceasta distributie geografica s-ar putea schimba in curand. Centrele de date nu mai trebuie sa fie amplasate aproape de clientii lor, dar pot fi localizate in tari in care energia curata este abundenta si ieftina, atata timp cat conectivitatea este sigura si rapida. Datele, la urma urmei, sunt cele mai mobile produse de pe pamant, iar companiile de servicii de date pot alege unde sa-si plaseze operatiunile, pentru a-si reduce costurile de operare.
Avand in vedere faptul ca centrele de date necesita energie si apa, pentru a mentine serverele reci (3-4% din energia globala este folosita de centrele de date), exista o mare ingrijorare in ceea ce priveste amprenta lor de carbon, similara industriei aeronautice. Prin urmare, exista preocuparea de a utiliza tehnologii ecologice in centrele de date de mari dimensiuni, construite in principal de companii gigant, furnizoare de servicii de internet si tehnologii tip cloud precum Google, Facebook, Apple, Amazon si Rackspace.
In consecinta, a aparut o noua clasa de active la inceputul secolului 21 si o noua piata de investitii, cu randamente atractive (intre 5% si 7% in Europa, rentabilitatea medie in 2017 a fost de 28,43%) in comparatie cu alte tipuri de active. Aceasta piata necesita un grad ridicat de specializare, care explica grupul limitat de investitori, dar din perspectiva chiriasului, sectorul infloreste iar cererea de stocare a datelor este preconizata sa inregistreze o crestere dramatica in urmatorii cinci ani.
In 2017, s-au investit 450 milioane euro in centrele de date din Europa, Marea Britanie reprezentand 41% din toate tranzactiile derulate intre 2007 si 2017, conform Savills, insa activitatea investitionala incepe sa se intensifice si in Europa continentala, pe masura ce investitorii devin mai familiarizati cu sectorul.
Potrivit Savills, datorita popularitatii din ce in ce mai mari a infrastructurilor bazate pe cloud, nevoia de centre hyperscale, de peste 50.000 metri patrati, de stocare a datelor din Europa a crescut exponential in ultimii cinci ani, iar Cisco estimeaza ca traficul de date din centrele cu arhitecturi tip hyperscale va creste de cinci ori in urmatorii cinci ani.
Savills a identificat cele mai bune locatii pentru investitii in centre de date in Europa, analizate prin prisma a 12 indicatori esentiali pentru dezvoltarea centrelor de date*. In mod surprinzator, Romania se situeaza pe locul 6 din cele 20 de tari supuse analizei, imediat dupa tarile nordice. Acestea au ocupat patru din primele cinci locuri, avand in vedere capacitatea lor de a furniza costuri reduse la energie, vremea rece caracteristica si acces nerestrictionat la apa, in timp ce Olanda completeaza top cinci.
Codrin Matei, Managing Partner, Head of Capital Markets la Crosspoint, comenteaza: "Romania a inregistrat o dezvoltare accelerata din perspectiva industriei IT & C, sustinuta de intrarea pe piata a unor companii renumite (Amazon, Fitbit) si de extinderea jucatorilor mari existenti (Microsoft, HP). Din acest punct de vedere, cresterea investitiilor in centrele de date va fi doar o chestiune de timp si se vor indrepta probabil spre Bucuresti si hub-uri de IT precum Cluj, Timisoara si Iasi ".
Companiile chiriase de centre de date incheie contracte de inchiriere pe o perioada de cel putin 10 ani si exista un numar din ce in ce mai mare de oferte de vanzare si leaseback. Astfel, sectorul ofera investitorilor o propunere tentanta iar centrele de date au devenit o categorie de produse de investitii acceptate de investitori institutionali precum AXA si CBRE Global Investors, iar disponibilitatea capitalului pe piata a redus semnificativ randamentele in ultimii doi ani la 5-7%. Ne asteptam ca aceste randamente sa scada in continuare in urmatoarele luni si ani".
REIT-urile care investesc in centre de date sunt cei mai activi jucatori, in special US Equinox REIT, Asian Keppel DC REIT si US Digital Realty, potrivit Savills, dar pe masura ce piata creste, se deschide treptat si pentru investitorii mai putin specializati (managerii de investitii si REIT-uri generale).
Lydia Brissy, European research director la Savills, declara: "Centrele noi de date se concentreaza din ce in ce mai mult in zonele suburbane sau rurale din tarile care ofera cele mai bune oportunitati in ceea ce priveste mediul natural, securitatea, energia si conectivitatea, tarile nordice fiind destinatiile preferate pentru constructii de mari dimensiuni. Dar exista in continuare nevoia de centre mici si mijlocii, locale, pentru a atenua orice latenta potentiala si de asemenea, pentru a evita problemele juridice legate de suveranitatea datelor. Acest lucru inseamna ca tari precum Marea Britanie, Germania, Franta si Olanda vor continua sa inregistreze o cerere crescanda de stocare a datelor si corespunzator, a activitatii investitionale."
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
Licente bimACADghid_proiectare

Autentificare

Revista Agenda Constructiilor editia nr. 146 (Octombrie 2019)
ROCKWOOL 196
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
EURO-Constructii 2020
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2018-2019 & Perspective 2020-2023
Carpatcement 196
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2018-2019 & Perspective 2020-2023

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere