Agenda Constructiilor
Joi, 21 Octombrie 2021
PlanRadar
Home - Stiri - Piata Muncii & Resurse Umane - AFSRU: 37% dintre angajarile pe proiecte temporare au vizat candidati la debut
AFSRU: 37% dintre angajarile pe proiecte temporare au vizat candidati la debut Imprimare Email
Piata Muncii & Resurse Umane Publicat de Elena Icleanu 28 Sep 2021 06:26
Piata muncii temporare a inregistrat o crestere de peste 19% in prima jumatate a anului, cele mai multe angajari pe proiecte de munca temporara fiind realizate pe profiluri entry level, conform unei analize realizate de Asociatia Furnizorilor de Servicii de Resurse Umane (AFSRU), relateaza Agerpres.
Astfel, 37% din numarul total de angajari pe proiecte temporare au vizat candidatii aflati la inceput de drum in cariera, 33% specialisti si personal calificat, 19% personal necalificat si 11% management.
"Un numar mare de oportunitati a fost deschis anul acesta pentru tinerii absolventi. S-au recrutat vorbitori de limbi straine, absolventi de studii economice, tineri deschisi sa invete, motivati sa munceasca si sa se dezvolte", a declarat Bogdan Gabor, presedintele AFSRU.
In topul industriilor care au apelat cel mai des la solutiile de munca temporara se afla transportul si logistica, productia, industria IT&C, agricultura, industria automotive, mass market retail-ul, pharma, dar si SSC-urile si BPO-urile.
Conform datelor furnizate de membrii AFSRU, anul acesta au fost preponderent inregistrate solicitari pentru joburi in call centers, posturi de muncitori calificati si necalificati, operatori productie, soferi, analisti servicii clienti, precum si specialisti suport IT.
 
Competentele tehnice si digitale, cele mai cautate
Pe lista de competente recrutate se numara competentele tehnice si digitale, cunostintele de limbi straine, abilitatile de utilizare a computerului, capacitatea de analiza a informatiilor, dar si abilitati precum atentia la detalii, abilitatea de a ramane concentrat pe sarcini repetitive sau dexteritatea. Apreciate sunt, totodata, creativitatea, capacitatea de inovare si abilitatile de comunicare.
Desi munca temporara este o solutie folosita in mai toate regiunile tarii, cele mai multe proiecte se concentreaza, conform datelor furnizate de membrii AFSRU, in zona de sud, Bucuresti si Ilfov, precum si in centrul si vestul tarii.
Furnizorii de Servicii de Resurse Umane anticipeaza o crestere a cererii din partea companiilor traditional "consumatoare" de servicii munca temporara, insa se asteapta ca deficitul de forta de munca sa impacteze in sens negativ numarul de temporari. In continuare productia, industria automotive si zona de logistica vor fi consumatoare de servicii de munca temporara in mare parte datorita dificultatilor intampinate in atragerea candidatilor, precum si pentru flexibilitatea pe care munca temporara o asigura.
 
Mobilitatea si dinamismul caracterizeaza piata muncii
Potrivit sursei citate, fluctuatie, mobilitate si dinamism, acestea sunt cuvintele cheie care caracterizeaza piata muncii temporare in Romania, in prezent. "Dupa o perioada in care majoritatea companiilor si-a pus planurile in asteptare, anul acesta multe dintre ele si-au reluat proiectele, fapt care a condus la deblocarea angajarilor. Avand in vedere flexibilitatea pe care munca temporara o asigura, aceasta a fost o solutie pentru aceasta perioada de incertitudine. In actualul context, ne asteptam ca cererea de servicii de munca temporara sa isi mentina cresterea, iar companiile sa ia in considerare aceasta forma de angajare tot mai des", a punctat Bogdan Gabor.
***
Fondata de cei mai mari jucatori de pe piata serviciilor de resurse umane din Romania, AFSRU isi propune flexibilizarea conditiilor de acces pe piata muncii si crearea de noi locuri de munca, in contextul in care Romania are in acest moment cea mai mica rata a contractelor de munca temporara din Europa (doar 0,9% fata de media UE de 10,7%) si se confrunta cu provocari diverse in zona serviciilor de resurse umane, mai ales in contextul special generat de pandemia COVID-19.
Din ASFRU fac parte 16 companii, respectiv principalele agentii de munca temporara si de servicii de resurse umane din Romania. Membrii Asociatiei deruleaza circa 70% din activitatile de munca temporara din Romania. Cifra de afaceri a furnizorilor de servicii de HR la finalul anului 2020 este aproximata la 3,7 miliarde lei, in scadere cu aproximativ 7% fata de anul precedent.
 
VideoConfAC-iulAUTODESKgamma_2021TERAPLASTALLBIMjungheinrich
ROCKWOOL 196
A aparut editia
SEPTEMBRIE 2021!
 
 

Autentificare

GHID de INSTALARE
romania fara hospice
strabag nivel 1
hidroplasto
Ubitech
ERBASU CONSTRUCT
rigips
leviatan
leviatan
hilti
cv water 2021
Acvatot 2019
CELCO 2020

Parteneri

HABITAT
FPSC_2019
ef-de-n
bienala
AHK 2018
ROGBC 2016
econet
AICPS_30
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere