Agenda Constructiilor
Miercuri, 02 Decembrie 2020
Home - Stiri - Piata Muncii & Resurse Umane - Codecool: Cursurile de programare reprezinta o optiune de reconversie profesionala
Codecool: Cursurile de programare reprezinta o optiune de reconversie profesionala Imprimare Email
Piata Muncii & Resurse Umane Publicat de Stelian DINCA 22 Oct 2020 08:45
In 2019, studiul Codecool, realizat in colaborare cu agentia de recrutare Brainspotting, arata ca Romania are un deficit anual de peste 15.400 de programatori. Odata cu pandemia Covid-19, s-a inregistrat o crestere semnificativa a ratei somajului, dar si o intensificare a digitalizarii si joburilor asociate acesteia, factori ce fac din domeniul IT unul foarte avantajos si foarte cautat.
Pentru a afla mai multe despre perceptia romanilor cu privire la domeniul IT, la Codecool am realizat in perioada iunie-iulie 2020, studiul de piata „The Future is IT”. Obiectivul nostru a fost sa determinam gradul de interes pentru aceasta industrie, adresandu-ne celor interesati de un job de specialist IT.
„Anul acesta am vrut sa analizam masura in care romanii sunt interesati de un job in IT. Asta mai ales in contextul pandemiei Covid-19 si al schimbarilor generate de aceasta pe piata muncii, schimbari ce i-au determinat pe multi sa se reorienteze si sa ia in considerare reconversia profesionala. Iar prin intermediul sondajului putem afla cel mai bine nevoile oamenilor si le putem veni in intampinare”, a declarat Claudia Tamasi, Country Manager Codecool Romania.
Conform rezultatelor studiului, industria IT este una foarte atractiva pentru public, trei sferturi dintre respondenti declarand ca sunt interesati de o cariera in domeniu.
Atractivitatea industriei, siguranta jobului si salariile mari sunt principalele beneficii ale domeniului IT
IT-ul s-a numarat printre primele 3 industrii alese de respondenti, cand vine vorba de atractivitate, siguranta ce tine de stabilitatea domeniului si nivelurile salariale. Astfel, 64% dintre cei intrebati in ce domeniu ar dori sa lucreze au ales IT-ul, urmat apoi de Industriile Creative (50%) si Telecom (38%).
Din punct de vedere al sigurantei joburilor pe termen lung, IT-ul ocupa primul loc, la o distanta considerabila de celelalte industrii. 80% dintre respondenti au spus ca il considera cel mai sigur, de doua ori mai multi fata de urmatoarele optiuni (sectorul Farma, Financiar si Telecom).
Si in privinta salariilor, IT-ul se afla in topul preferintelor, 91% dintre respondenti considerandu-l cel mai rentabil domeniu. Pe locurile urmatoare se claseaza domeniul Financiar (57%) si Farma (35%).
In ceea ce priveste asteptarile salariale, pentru o pozitie de programator junior fara experienta in domeniu, 40% dintre respondenti au spus ca se asteapta la un salariu net de 2001-3000 RON, 31% isi doresc intre 3001-4000 RON, 12% vor 4001-5000 RON, 8% vor mai mult de 5000 RON, in vreme ce 9% se asteapta la mai putin de 2000 RON.
Cursurile de programare, o optiune de reconversie profesionala pentru multi
IT-ul este o optiune ce ofera stabilitate din multe puncte de vedere, mai ales pe timpul pandemiei, cand multe joburi au avut de suferit. Insa, pentru a putea activa in domeniu sunt necesare nu doar motivatia si determinarea, cat si timp alocat urmarii unui curs si invatarii de la zero a unui domeniu nou.
Conform studiului, aproximativ o treime dintre respondenti au declarat ca ar fi dispusi sa dedice intre 6 si 12 luni dobandirii abilitatilor de programare, tot atatia ar dori sa termine cursul intre 3 si 6 luni, in timp ce aproape un sfert sunt gata sa investeasca pana la un an in studii.
La Codecool, cursul de programare Full-Stack Development dureaza 12 luni, iar la sfarsit iti vom gasi un job de Junior Full-Stack Developer. Nu ai nevoie de calificare anterioara si vei putea completa modulele cursului in ritmul tau, ghidat de mentori, iar pe parcursul cursului vei capata cunostinte atat de front end development, cat si de back end. De asemenea, pe perioada studiilor, cursul de Full-stack Development este gratuit si nu trebuie sa platesti taxa de scolarizare decat dupa angajare.
Cursul de Front-End Development dureaza 16 + 4 saptamani, timp in care vei deveni Junior Front-end Developer si vei dobandi toate cunostintele necesare pentru a crea site-uri interactive, precum si aplicatii web. Momentan, cursul se desfasoara in totalitate online, astfel ca poti aplica la curs, indiferent in ce regiune a tarii te afli.
Intrebati daca au urmat un curs de IT in trecut, doar un sfert dintre participanti au raspuns afirmativ, insa in momentul de fata interesul pentru o astfel de specializare este foarte mare, 7 din 10 respondenti afirmand ca isi doresc sa participe la un astfel de curs in urmatoarele 12 luni.
Mai mult decat atat, tot atatia considera ca oricine poate invata sa programeze, cat timp este suficient de motivat. In acest sens, aproape jumatate dintre cei chestionati au declarat ca s-ar orienta catre domeniul IT pentru ca sunt pasionati (44%) si tot atatia pentru ca li se pare o oportunitate buna de reconversie profesionala.
Ce limbaje de programare sunt cele mai cautate
Limbajele de programare cele mai cautate sunt Java si JavaScript, dorite de aproape 60% dintre respondenti. Acestea sunt urmate de C++ si Python.
Metodele de studiu preferate
Cat despre metoda de studiu, cei mai multi respondenti (27%) prefera sa invete asistati de mentori, online. Invatamantul traditional este urmatoarea preferinta, fiind ales de 23% de participanti si urmat indeaproape de cursurile online individuale (22%). De asemenea, indrumarea unui specialist e foarte importanta pentru ei, 45% spunand ca au nevoie de validarea unui mentor in procesul de invatare.
La Codecool nu avem profesori in sensul academic al cuvantului, ci mentori. Mentorii sunt profesionisti cu 10 - 15 ani de experienta de munca in IT, oameni care activeaza deja in domeniul IT, te vor pregati exact ca pentru companiile in care vei lucra. Mentorii te sustin in procesul de invatare si sunt acolo pentru a-ti raspunde la intrebari si pentru a te ajuta, insa fara a-ti „da” solutia exacta.
Tu esti gata sa faci primii pasi in programare alaturi de Codecool?
Acum ca ai aflat ca IT-ul se numara in continuare printre cele mai sigure domenii, nu mai ramane decat sa te inscrii la cursurile acreditate Codecool care nu necesita experienta anterioara si care te vor pregati cu toate skill-urile necesare pentru obtinerea unui job in IT!
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
VideoConfAC-iulCOVID-19ALLBIMAUTODESKelmas_1oct
ROCKWOOL 196
A aparut editia
OCTOMBRIE 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
strabag nivel 1
ERBASU CONSTRUCT
Acvatot 2019
ssab ag antrepriza generala
rigips
CELCO 2020
hilti

Parteneri

HABITAT
C4E FORUM
FPSC_2019
ef-de-n
AHK 2018
ROGBC 2016
econet
AICPS_30
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere