Agenda Constructiilor
Vineri, 29 Martie 2024
Frontale
Home - Stiri - Piata Muncii & Resurse Umane - GI Group: Forta de munca ramane esentiala in contextul automatizarii
GI Group: Forta de munca ramane esentiala in contextul automatizarii Imprimare Email
Piata Muncii & Resurse Umane Publicat de Stelian DINCA 02 Feb 2023 16:26
Desi tranzitia catre automatizarea proceselor de productie dintr-o organizatie poate fi perceputa negativ de angajati, care prevad ca tot mai multe locuri de munca vor fi eliminate, unul din doi directori de productie (51,3%) este convins ca forta de munca va ramane cruciala in viitor. In timp ce aproximativ o patrime dintre acestia (23,3%) se asteapta ca automatizarea sa creeze noi locuri de munca si oportunitati de cariera, 20,3% cred ca lucratorii vor fi transferati pe noi pozitii.
Potrivit raportului „Manufacturing - Global HR Trends 2023” realizat de Istituto Piepoli si publicat de Gi Group Holding, una dintre cele mai mari companii de resurse umane la nivel mondial, automatizarea si sustenabilitatea reprezinta principalele tendinte care conduc sectorul de productie si contribuie la dezvoltarea acestuia. Studiul a fost realizat pe un esantion de 240 de factori de decizie (manageri de resurse umane, directori de fabrica, manageri de productie) ai companiilor din industria prelucratoare, in sase tari (Brazilia, China, Germania, Italia, Polonia si Regatul Unit).
Astfel, 84% dintre companii au realizat deja trecerea de la procesele manuale si analogice la procese digitizate, inclusiv in ceea ce priveste lantul de aprovizionare si productia. In prezent, cele mai adoptate instrumente sunt cloud computing (27%) si integrarea digitala (22%), urmate indeaproape de big data (20%), securitate cibernetica (19%), robotica si inteligenta artificiala (16%).
Atat din perspectiva companiilor care isi doresc sa creasca productia, cat si din perspectiva angajatilor care isi doresc sa ramana competitivi, sa isi imbunatateasca competentele si sa creasca profesional, automatizarea este vazuta ca o oportunitate. Cu toate acestea, poate reprezenta un risc pentru lucratorii care nu detin abilitatile tehnologice adaptate prezentului, ceea ce subliniaza rolul decisiv pe care formarea il va juca in urmatorii ani.
„Departe de a fi doar un sector solicitant din punct de vedere fizic, productia ofera o gama larga de oportunitati de cariera atat pentru lucratorii care au un nivel scazut sau mediu de calificare, cat si pentru lucratorii cu inalta calificare. Ne indreptam catre un viitor in care formarea si invatarea pe tot parcursul vietii vor fi mai importante ca niciodata in a-i ajuta pe oameni sa-si atinga obiectivele personale si de cariera si pentru a le permite companiilor sa depaseasca deficitul de forta de munca si sa profite, in acelasi timp, de oportunitatile oferite de avansul tehnologic. Mai mult, in linie cu rezultatele cercetarii, necesitatea unei noi atitudini si cresterea competentelor STEM - asa cum sunt gandirea critica, capacitatea de a lua initiativa, comunicarea - in randul femeilor ar putea contribui la deschiderea industriei catre diversitate, dominata, de-a lungul timpului, de barbati. In aceasta directie, 83% dintre respondenti considera ca numarul de femei va creste in companiile lor in urmatorii cinci ani.”, declara Andrei Luca, Business Manager Gi Group Temps & Perm
Lipsa fortei de munca reprezinta o continua provocare pentru industria producatoare, ce evolueaza intr-un ritm accelerat. De aceea, penuria de forta de munca are mai multe cauze, inclusiv o perceptie gresita a domeniului productiei (inca vazut ca o industrie solicitanta din punct de vedere fizic, unde predomina forta de munca manuala sau slab calificata) si o lipsa de competente adecvate noilor timpuri.
,,Industria prelucratoare are un rol important in economia si dezvoltarea tarilor, valorand la nivel mondial 16,4 trilioane de dolari. Pentru a face fata penuriei de forta de munca, numeroase companii au accelerat procesul de digitalizare, cu speranta ca aceste schimbari vor spori eficienta si productivitatea. Din pacate, realitatea augmentata si IoT sunt inca foarte putin utilizate in industria productiei, unde doar 15% dintre companii le-au implementat. Cu toate acestea, piata globala de automatizare industriala a crescut constant in ultimii ani si este de asteptat ca pana in 2025 sa ajunga la cel putin 265 de miliarde de dolari.”, puncteaza Andrei Luca, Business Manager Gi Group Temps & Perm
Expertii se asteapta la o crestere tot mai mare a competentelor tehnice, mai ales din partea lucratorilor sub calificati, carora li se va cere experienta pentru masini specializate (68%), precum si formare specializata (65%), in timp ce pentru angajatii specializati va fi esential sa posede abilitati digitale si de management de proiect (71%) si abilitati de vorbire in public (71%). In ceea ce priveste competentele soft skills, lucratorii care au un nivel minim sau mediu de calificare trebuie sa se concentreze pe a-si dezvolta capacitatile de adaptare si flexibilitate (84%) si de a lucra in mod autonom (79%). Pentru pozitiile specializate va fi cu precadere important sa invete sa lucreze in functie de prioritati (87%) si sa isi dezvolte capacitatea de a lua decizii (87%) si de a rezolva probleme (81%).
In acelasi timp, raportul dezvaluie ca 85% dintre respondenti cred ca cererea pentru profiluri profesionale specializate se va schimba in urmatorii ani, odata cu evolutia productiei. Cand vine vorba de muncitori a caror calificare este medie sau sub medie, companiile vor cauta, in viitorul apropiat, operatori de productie si de utilaje sau operatori si controlori de dispozitive. In ceea ce priveste rolurile specializate, cele mai solicitate vor fi planificatorii de productie, managerii in asigurarea calitatii sau managerii de mentenanta.
 
hiltiRAWLPLUGALLBIMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 180 (Ianuarie-Februarie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
theda mar
rigips
ERBASU CONSTRUCT
viarom
strabag nivel 1
CDS
quadratum
CONCEPT STRUCTURE
noark
leviatan
MAKITA
ness project
Ubitech
Acvatot 2019
concelex

Parteneri

HABITAT
top 500
AHK 2022
FPSC_2019
AICPS_30
ef-de-n
top 500
econet
top 500
ROGBC 2016

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander