Agenda Constructiilor
Vineri, 19 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Piata Muncii & Resurse Umane - GUVERN: Majorare de peste 10% a salariului minim net, aplicabila din ianuarie 2022
GUVERN: Majorare de peste 10% a salariului minim net, aplicabila din ianuarie 2022 Imprimare Email
Piata Muncii & Resurse Umane Publicat de Stelian DINCA 05 Oct 2021 09:29
Guvernul a adoptat majorarea salariului minim cu 10% in valoare neta, respectiv cu 138 de lei, incepand de la 1 ianuarie 2022, iar impactul va fi asupra unui numar de aproximativ 1,97 milioane de oameni, a anuntat luni ministrul Muncii, Raluca Turcan.
"Astazi, Guvernul a adoptat majorarea salariului minim in plata la nivelul lui 2022. Aceasta majorare va fi cu 10% in valoare neta, iar ca valoare bruta salariul minim in plata la nivelul anului 2022 va ajunge la 2.550 de lei pe luna. Sunt rezultate pozitive, intrucat aceasta majorare a salariului in plata la nivel brut reprezinta o majorare cu aproximativ 250 de lei fata de nivelul actual si de 138 de lei la nivel net, iar impactul va fi asupra a aproximativ 1,97 de milioane de oameni", a spus Turcan, la finalul sedintei de Guvern.
Ea a adaugat ca exista la nivel de tara aproximativ 1,2 milioane de angajati platiti cu salariul minim, ceea ce inseamna 22,9% din cei 5,6 milioane de salariati activi.
Intrebata cum explica faptul ca prin aceasta majorare a salariului minim angajatului ii revin 138 de lei, iar statului 118 lei, Turcan a raspuns ca "acesta este sistemul de contributii in momentul de fata in Romania".
"Impreuna cu Ministerul Finantelor avem deja un calendar de reducere a contributiilor, insa atat timp cat mentinem actualul nivel de taxare si de contributivitate acesta este rezultatul majorarii salariului brut, Dar vreau sa retineti un lucru: am crescut salariul net cu 10% si este cea mai mare crestere care s-a facut in ultimii ani pe salariul net, de 4 ori mai mare decat cea de anul trecut", a precizat seful de la Munca.
In opinia sa, modificarea nivelului de taxare si de contributivitate nu se face "de azi pe maine", mai ales intr-o economie aflata in dificultate.
"Economia Romaniei este in dificultate, venim dupa cea mai severa criza economica generata de criza sanitara. Faptul ca in Planul National de Redresare si Rezilienta avem deja angajate masuri care sa ajusteze sistemul de contributivitate in Romania este un lucru pozitiv, insa nu voi sustine niciodata masuri pe picior. Tocmai am anuntat majorarea salariului minim net cu 10%. Este un lucru pozitiv pe care acest Guvern il face si care s-ar fi putut face si in alt context", a transmis ea.
Nu in ultimul rand, Turcan a sustinut ca de la inceputul anului au fost inregistrate 120.000 de noi contracte de munca pe perioada nedeterminata, insa 40% dintre ele sunt platite cu salariul minim.
"Cresterea salariului minim nu doar sprijina oamenii intr-o perioada dificila economic, ci reprezinta si un instrument prin care putem preveni migratia fortei de munca, un fenomen care zdruncina profund Romania", a aratat oficialul MMPS.
Intrebata cand ar putea fi adoptata masura zero taxe pe salariul minim, masura inclusa in programul de guvernare, Turcan a subliniat ca aceasta nu a fost discutata.
"Nu exista o decizie politica pentru adoptarea acestei masuri. In momentul de fata avem parteneriat doar cu UDMR in Guvern si aceasta este o masura care venea de la USR, asadar nu mai are cine sa o sustina in Guvern, iar noi pana in momentul de fata nu am discutat-o", a afirmat ministrul Muncii.
Guvernul a adoptat luni cresterea salariului minim brut de la 1 ianuarie 2022 cu 10,9%, respectiv cu 250 de lei in suma bruta, pe net majorarea fiind de 10%, respectiv cu 138 de lei.
 
RAWLPLUGALLBIMABONARE REVISTESISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
strabag nivel 1
MAKITA
noark
EDIT-Structural
concelex
rigips
leviatan
ERBASU CONSTRUCT
Ubitech
CONCEPT STRUCTURE
Acvatot 2019
ness project
theda mar
siniat
CDS
viarom
quadratum

Parteneri

top 500
HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
AICPS_30
econet
ROGBC 2016
ef-de-n
top 500
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander