Agenda Constructiilor
Marti, 05 Iulie 2022
GRUNDFOS
Home - Stiri - Piata Muncii & Resurse Umane - Revolutia 4.0 va duce la transformarea sau disparitia a milioane de locuri de munca
Revolutia 4.0 va duce la transformarea sau disparitia a milioane de locuri de munca Imprimare Email
Piata Muncii & Resurse Umane Publicat de AG&F 23 Iun 2022 12:39
Confederatia Patronala Concordia lanseaza raportul de cercetare a impactului tehnologiei asupra a doua dintre cele mai importante sectoare ale economiei romanesti, sectorul Auto si cel de Petrol si Gaze. Pandemia COVID 19 a accelerat ritmul transformarii si automatizarii si se estimeaza ca progresul tehnologic va duce la transformarea sau disparitia a milioane de locuri de munca la nivel global. Confederatia Patronala Concordia a vrut sa afle care e impactul revolutiei 4.0 asupra locurilor de munca si a abilitatilor din cele doua domenii in Romania. Studiul prezinta ocupatiile cele mai expuse riscului, abilitatile de care nu va mai fi nevoie in viitor, noile oportunitati care se deschid si ce poate facilita tranzitia spre slujbele viitorului.
Cercetarea a fost realizata cu asistenta KPMG si IPSOS, si face parte din proiectul „Renewed social dialogue for the new world of work. Job transitions & digitalization in two industrial sectors in CEE countries - Romania, Hungary, Slovakia. WorkTransitionCEE”, proiect cofinantat de Uniunea Europeana.
 
Serie de factori ce influenteaza schimbarea
Analiza a fost realizata prin intervievarea a 109 manageri din cele doua industrii si 1713 angajati si a relevat 96 de ocupatii aflate in potential risc din cauza revolutiei digitale, in cele patru companii care au participat.
Fiecare dintre cele doua industrii are o serie de factori ce le influenteaza schimbarea. Pentru industria auto, bateriile electrice si mobilitatea hibrid, conectivitatea si digitalizarea si criza semiconductorilor sunt o parte dintre trendurile care genereaza transformarea modului in care se munceste, iar pentru sectorul Petrol si Gaze, imbatranirea fortei de munca, fluctuatiile de preturi si decabornizarea sunt printre motivele principale.
Desi destul de familiarizati cu importanta in crestere a impactului tehnologic in industriile lor, angajatii nu sunt pe deplin constienti de impactul acestuia la propriul loc de munca. Aproape doua treimi (64%) dintre angajati stiu cat de importanta e tehnologia, dar doar 5% dintre lucratorii intervievati au fost de acord ca industriile lor ar putea avea nevoie de mai putini angajati pentru a performa. Conform studiului, 6 din 10 angajati apreciaza schimbarii tehnologice ca fiind necesare si ca implementarea lor se face intr-un ritm potrivit. Totusi, mai mult de o treime (35%) simt ca ritmul este prea rapid si mai putin de 10% (in principal in industria petrolului si gazelor) cred ca este cumva prea lent.
 
Declin al abilitatilor manuale si legate de manipulare
Cercetarea a relevat ca in ambele sectoare va exista un declin al abilitatilor manuale, dar si a celor legate de manipulare, prelucrarea datelor, raportare si a celor care vizeaza activitati repetitive. Competentele cheie despre care se asteapta sa aiba o importanta mai mica in viitor in industria Auto sunt: acuitatea vizuala, comunicare, control precizie, atentie selectiva, dexteritate manuala, rezistenta si monitorizare, iar cele mai afectate ar putea fi slujbele din departamentele de Logistica, Intretinere si Controlul Calitatii.
In cazul industriei de Petrol si Gaze, abilitatile care vor avea o pondere din ce in ce mai mica sunt cele legate de ascultarea activa, coordonare, controlul calitatii, analiza, gandire critica si persuasiune care vor genera schimbari in operatiunile de suport si administrative, in expeditie si rafinarie.
 
AUTODESKVideoConfAC-iulALLBIMTERAPLAST
ROCKWOOL 196
TOP-500-CONTRACTORS
A aparut editia
MAI 2022!
 
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
leviatan
viarom
Ubitech
ERBASU CONSTRUCT
CONCEPT STRUCTURE
hidroplasto
strabag nivel 1
MAKITA
CELCO 2020
BMI_Icopal
hilti
rigips
Acvatot 2019
leviatan
FRONTALE

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
ROGBC 2016
AICPS_30
econet
ef-de-n
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere