Agenda Constructiilor
Marti, 20 Aprilie 2021
 
Home - Stiri - Piata Muncii & Resurse Umane - SMARTREE: Salariile din mediul privat au crescut cu numai 3% in contextul crizei
SMARTREE: Salariile din mediul privat au crescut cu numai 3% in contextul crizei Imprimare Email
Piata Muncii & Resurse Umane Publicat de Stelian DINCA 27 Ian 2021 12:04
Potrivit Smartree Workforce Index, o analiza realizata de Smartree, lider in Romania pe piata de externalizare a proceselor de HR, anul trecut, pe fondul pandemiei existente, salariile din mediul privat au crescut cu doar 3 procente fata de 2019, in timp ce beneficiile acordate angajatilor au scazut cu 16 procente.
De asemenea, Smartree Workforce Index mai arata ca bunastarea totala a angajatilor a scazut anul trecut cu -17%, comparativ cu 2019.
Contextul epidemiologic a determinat schimbari majore pe piata muncii anul trecut iar cele mai importante sunt legate de schimarea modului de lucru care s-a desfasurat preponderent online, bineinteles acolo unde specificul activitatii a permis acest lucru dar si aparitia unor dificultati accentuate pentru anumite sectoare de activitate, fie din cauza restrictiilor impuse, cum a fost cazul in domeniile horeca sau cel al turismului, fie pe fondul scaderii globale pentru anumite tipuri de bunuri sau servicii, asa cum a fost cazul industriei petroliere sau celei auto.
Situatia economica, cea a locurilor de munca sau a salariilor acordate angajatilor a oscilat destul de mult la nivelul anului trecut si a fost influentata si de masurile de sprijin precum somajul tehnic sau posibilitatea de reducere a programului de munca.
SMARTREE WORKFORCE INDEX - studiul realizat de Smartree, luand in calcul cele peste 250 companii partenere din variate industrii (retail, pharma, servicii medicale, automotive, constructii, productie industriala, oil&gas, agricultura, asigurari & servicii financiare, logistica) arata o crestere a locurilor de munca munca de 5% pentru anul 2020 comparativ cu 2019. Acest lucru se datoreaza faptului ca mari angajatori din anumite segmente de piata precum lanturile de retail alimentar si retail online, zona de FMCG sau agriculture, serviciile de curierat si delivery, companiile din domeniul software & tehnologie si-au crescut semnificatv numarul de angajati.
Totusi rata somajului a crescut, trecand pargul de peste 5% in cel de-al doilea si al treilea trimestru al anului trecut fata de media de 3.9%, aferenta anului 2019. Rata somajului crescuta este datorata restrangerii activitatii din anumite domenii precum horeca si turism, productie industriala, automotive, retail fashion.
Beneficiile oferite de companii, in scadere cu -16% pe parcursul anului trecut
Beneficiile acordate de companii, care in functie de specificul si politica companiei pot include partea de bonusuri financiare, tichete de masa, asigurari de viata sau abonemente medicale, decontarea abonamentului la sala de fitness, decontarea transportului sau prime pentru vacante si servicii de wellness s-au mentinut in primul trimestru al anului la acelasi nivel cu cel inregistrat in 2019 insa in perioada urmatoare (aprilie-decembrie) au scazut constant, iar in trimestrul 3 au ajuns chiar cu 30% sub nivelul anului 2019.
Valoarea beneficiilor oferite a scazut in aceasta perioada pe de o parte pentru ca proiectele si investitiile pentru anul 2020 au fost puse pe hold sau amanate, inclusiv bugetele prevazute pentru recompensarea angajatilor dar si ca urmare a faptului ca anumite tipuri de beneficii nu au mai fost aplicabile in contextul muncii de acasa, precum decontarea cheltuielilor de transport, inclusiv sumele prevazute pentru car allowance, a mesei de pranz sau a bonusurilor prevazute pentru relocare. Chiar daca unele companii au introdus in grila lor noi tipuri de beneficii, corelate noii realitati a muncii de acasa, totusi, la nivel de ansamblu, nu au reusit sa compenseze scaderea accentuata a sumelor acordate pentru restul de beneficii clasice.
Estimam la nivelul anului trecut o scadere valorica pentru majoritatea tipului de beneficii acordate angajatilor in trecut, cu exceptia tichetelor de masa, a carora valoare a crescut cu 9% fata de 2019 si a abonamentelor medicale si a asigurarilor de viata, sociale sau medicale, care la fel au crescut valoric cu aproape 40%.
In ciuda incertitudinii si a contextului economic nefavorabil, salariile s-au mentinut pe un trend usor ascendent, de +3%, datorat in principal cresterii salariului minim brut per economie de la inceputul anului, cu 7% pentru persoanele cu studii medii si cu 13% pentru cele cu studii superioare. Aceasta usoara crestere a salariilor, reflecta preocuparea generala a companiilor in a mentine nivelul salarial al angajatilor la valorile anterioare declansarii crizei medicale, cu taieri salariale aplicate doar punctual si pe o perioada limitata de timp, bineinteles si in functie de impactul resimtit in activitate si in rezultatele financiare.
Concediile de odihna efectuate, cea mai puternica scadere inregistrata in ultimii ani
Cele mai accentuate scaderi s-au inregistrat la nivelul zilelor de concediu de odihna efectuate, care au scazut cu aproape -18% fata de 2019. Aceasta a fost una dintre cele mai puternice scaderi inregistrate in ultimii ani, maximul de valori negative fiind atinse in cel de-al doilea trimestru al anului: - 47%.
Astfel, scaderea indicatorilor prezentati mai sus au determinat si scaderea Bunastarii Angajatilor cu -17%, fiind un indicator direct corelat cu beneficiile acordate de companie si zilele de concedii de odihna luate de angajati. In ceea ce priveste Starea Economiei, indicator asociat cu numarul de locuri de munca si salariile angajatilor, acesta a crescut usor fata de perioada similara a anului trecut, cu aproape 5 procente.
 
ALLBIMAUTODESKTERAPLASTVideoConfAC-iulgamma_2021
ROCKWOOL 196
A aparut editia
MARTIE/APRILIE 2021!
 
 

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
Acvatot 2019
rigips
hilti
cv water 2021
CELCO 2020
ssab ag antrepriza generala
strabag nivel 1
ERBASU CONSTRUCT
hidroplasto

Parteneri

HABITAT
FPSC_2019
C4E FORUM
ef-de-n
AICPS_30
econet
AHK 2018
ROGBC 2016
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere