Agenda Constructiilor
Vineri, 01 Martie 2024
Frontale
Home - Stiri - Produse & Tehnologii - ISOTERM: Materiale si metode de izolare a casei. Care sunt costurile?
ISOTERM: Materiale si metode de izolare a casei. Care sunt costurile?
Produse & Tehnologii Publicat de Elena Icleanu 01 Feb 2021 12:18
Necesitatea de a pastra in locuinta un ambient cat mai placut creeaza nevoia unei izolatii atat la interior, cat si la exterior folosind materiale de calitate, eficiente si sigure, care reduc transferul de caldura, arata specialistii in izolatii de la compania Isoterm. Pentru a veni in sprijinul beneficiarilor, acestia au realizat si un ghid cu materialele de izolare si metodele folosite pentru aceste tipuri de lucrari.
"Izolarea unei locuinte se face pentru a creste gradul de confort, dar si de eficienta energetica a acesteia. Izolarea nu face altceva decat sa imbrace locuinta, astfel incat pierderile de caldura sa fie reduse cat mai mult. Este important sa realizam izolatia termica a cladirii deoarece materialele folosite pentru izolare nu fac altceva decat sa protejeze cladirea si sa limiteze transferul de caldura intre mediul interior si exterior, pastrand astfel un nivel inalt de confort termic in interiorul locuintei. Izolarea casei va aduce cu sine un plus de confort, dar si o eficienta energetica mare, plus o reducere semnificativa a costurilor in ceea ce priveste utilizarea energiei", explica reprezentantii Isoterm intr-un articol dedicat.
Pentru realizarea izolatiei unei case, este nevoie sa se cunoasca zonele prin care au loc transferurile de caldura, iar acest lucru se evidentiaza cel mai bine cu ajutorul termografiei. Termografia, sau scanarea locuintei cu infrarosu, este modalitatea prin care se pot verifica puntile termice, astfel incat sa se poata sti cu exactitate unde ar trebui sa se intervina la nivel de izolare.
 
Ce materiale se folosesc pentru o izolatie de calitate?
Materialele care pot fi folosite la izolatia unei case sunt diferite, desi au un scop si caracteristici relativ asemanatoare. Fiecare dintre aceste materiale costa, iar pretul reflecta anumite caracteristici care pot ajuta locuinta mai mult sau mai putin. Specialistii Isoterm prezinta, in continuare, materialele folosite pentru izolatia unei case si a caracteristicilor acestora.
1. Spuma poliuretanica este, probabil, cel mai bun material ce poate fi folosit pentru o izolatia unei case in viziunea Isoterm, deoarece indeplineste toate criteriile eficientei, dar si exigentele de confort. "Spuma poliuretanica pe care noi o recomandam este de doua tipuri, cu celula inchisa si cu celula deschisa, iar alegerea se face in functie de elementele constructive la care se intervine sub aspectul izolarii. Tot in acelasi fel se alege si grosimea stratului de izolare, astfel incat sa fie acoperite nevoile rezistenta si eficienta a izolatiei", spun specialistii.
In opinia acestora, printre avantajele principale ale spumei poliuretanice se afla performanta termica ridicata [coeficient de conductivitate termica λ de aproximativ 0.021 W/(m.K) in cazul celulei inchise, si 0.036 W/(m.K) pentru structura cu celula deschisa], greutatea redusa, accesul in spatii inaccesibile sau greu accesibile, pierderi reduse de material, uscarea rapida si costurile reduse.
2. Vata minerala este un material foarte bun pentru izolare, fie aceasta vata minerala bazaltica sau vata minerala de sticla. Diferentele dintre cele doua materiale sunt sensibile, deoarece in mare parte, pot face cam acelasi lucru. "Vata minerala bazaltica este preferata adesea, deoarece intr-o confruntare directa cu vata minerala de sticla, acest material pentru izolatia casei are proprietati cu doar putin mai eficiente, dar sesizabile. Astfel, vata minerala bazaltica are un coeficient bun de conductivitate termica, insa nu la fel de bun precum spuma poliuretanica, situat in intervalul 0.030- 0.040 W/(m.K), ceea ce inseamna ca nu va permite aerului cald sa treaca in exterior. (...) Vata minerala de sticla are proprietati similare cu cea bazaltica, un coeficient similar de conductivitate termica, insa nu izoleaza la fel de bine din punct de vedere fonic si este incomparabil mai putin rezistenta la foc decat vata bazaltica. Totusi, vata minerala de sticla este, in continuare, un bun material izolator pentru o izolatie de casa cu caracteristici medii, nu la fel de ridicate precum in cazul folosirii de spuma poliuretanica", explica specialistii Isoterm.
3. Polistirenul expandat si polistirenul extrudat. Polistirenul are avantajul structurii dense si a pretului relativ redus, insa cu siguranta acestea nu sunt suficiente pentru a realiza o izolatie de calitate a locuintei, noteaza reprezentantii Isoterm. "Rezistenta redusa la socuri mecanice, rezistenta redusa la foc, coeficientul la limita de transfer termic si faptul ca nu poate acoperi toata plaja elementelor constructive si a situatiilor care necesita izolare fac ca acest material sa fie privit acum intr-un mod circumspect. Totusi, pentru lucrari exterioare de izolare polistirenul este in continuare folosit la scara larga, fiind un material agreat de catre majoritatea constructorilor sau a institutiilor care au nevoie sau prin intermediul carora se realizeaza lucrari de izolare", mai spun specialistii.
 
Care este pretul corect pentru o izolatia unei case?
La o prima vedere spuma poliuretanica pare sa castige detasat la nivel de rezistenta, durabilitate si eficienta, iar din punct de vedere al pretului aceasta va reflecta nivelul de calitate pe care il ofera, mai noteaza specialistii Isoterm. Spuma poliuretanica cu celula inchisa va fi mai scumpa decat cea cu celula deschisa, deoarece caracteristicile celor doua materiale sunt distincte. Cu toate acestea insa, sistemul de izolare cu spuma poliuretanica este accesibil din punct de vedere al pretului, cel putin comparativ cu vata minerala, iar eficienta va fi pe masura.
"Ca o concluzie, pretul corect este cel care acopera toate exigentele de confort, dar si nevoile locuintei de a fi protejata de pierderile de caldura. Un pret corect este cel care se amortizeaza in timp, in vreme ce caracteristicile materialului de izolare raman neschimbate, iar eficienta termica creste, exact asa cum se intampla atunci cand pentru izolatie casa folosesti spuma poliuretanica. Costul spumei poliuretanice variaza intre 35-110 RON/mp plus TVA, in functie de tipul de spuma si de grosimea aplicata. Daca am face o comparatie cu vata bazaltica, pentru o instalare corecta (bariera de vapori, folie anticondens, benzi de etansare), costul va fi de 100-130 lei/mp, pentru o grosime de 20 cm. Acest cost este oferit de catre unul dintre cei mai mari producatori de vata si include material plus manopera", explica reprezentantii Isoterm.
Pentru a consulta materialul integral publicat de Isoterm, click aici!
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTEALLBIMRAWLPLUGhilti
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 180 (Ianuarie-Februarie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
MAKITA
CONCEPT STRUCTURE
leviatan
viarom
quadratum
noark
CDS
Acvatot 2019
Ubitech
ERBASU CONSTRUCT
concelex
strabag nivel 1
rigips
theda mar
FRONTALE

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
ef-de-n
top 500
top 500
AICPS_30
econet
ROGBC 2016

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander