Agenda Constructiilor
Miercuri, 12 August 2020
Home - Stiri - Piata Muncii & Resurse Umane - SPACES: Designul biofilic si iluminatul circadian cresc randamentul angajatilor
SPACES: Designul biofilic si iluminatul circadian cresc randamentul angajatilor Imprimare Email
Piata Muncii & Resurse Umane Publicat de Stelian DINCA 12 Mar 2020 15:28
Stresul si depresia sunt principalele afectiuni pe care oamenii trebuie sa le depaseasca in zilele noastre. De aceea companiile cauta in permanenta noi metode de a detensiona atmosfera si de a oferi conditii mai bune si spatii de lucru mai prietenoase. Totul in incercarea de a crea locul de munca perfect.
Exista o multime de aspecte luate in considerare atunci cand vorbim despre biroul ideal. Lumina, zgomotul, sanatatea mintala si emotionala sunt cele mai importante elemente.
Lumina naturala esentiala pentru un randament mai bun
O treime din populatia planetei sufera de probleme cu somnul, iar lumina artificiala este una dintre cauze. Practic, aceasta deregleaza ritmul biologic pentru ca este prea slaba in timpul zilei si prea puternica noaptea. Lipsa de somn poate afecta puterea de concentrarea, produce schimbari de comportament si, in cazuri extreme, cauzeaza boli cardiace.
Prin urmare, angajatii trebuie sa beneficieze la locul de munca de cat mai multa lumina naturala. Nu toate birourile pot oferi conditii optime din acest punct de vedere. Arhitectii de la Arup au gasit insa solutia: au creat un sistem de iluminat circadian, care reproduce lumina naturala. Totul este gandit in cele mai mici detalii. Sistemul adapteaza nivelul de luminozitate din birouri in functie de perioada zilei si chiar a anului. Astfel, dimineata lumina este mai calda si devine tot mai puternica pe masura ce orele trec, iar dupa pranz incepe sa scada din nou din intensitate. Impactul a fost excelent, iar 25% dintre angajati au spus ca dorm mult mai bine datorita acestui sistem.
Zgomotul are un impact major asupra productivitatii
Spatiile zgomotoase afecteaza puterea de concentrare si productivitatea. Chiar si expunerea la un nivel redus de zgomot pe termen lung poate ridica nivelul de stres si duce in timp la probleme de ordin medical, precum tenisune arteriala ridicata sau migrene. Acustica este prin urmare unul dintre cei mai importanti parametri, iar designerii de birouri au o misiune extrem de dificila. Trebuie sa tina cont atat de zgomotul generat de oameni, cat si de cel exterior, provocat de autovehicule sau santierele din imprejurimile spatiilor de lucru.
Expertii sustin insa ca si prea multa liniste poate afecta randamentul. Daca toata lumea ar comunica prin mailuri si mesaje si nimeni n-ar mai vorbi la telefon, atmosfera ar putea deveni prea linistita, iar comunicarea directa dintre oameni ar avea de suferit. Pentru a echilibra balanta acustica, multe companii au amenajat spatii de recreere pentru angajati sau cabine telefonice in care oamenii sa poata purta conversatii fara a fi deranjati sau a-si deranja colegii.
Un angajat fericit este un angajat care da un randament mai bun
“Sanatatea mintala si emotionala sunt esentiale pentru angajati. Depresia si anxietatea sunt bolile ultimelor decenii si au atins niveluri alarmante in intreaga lume. Pentru a preintampina aceste probleme, spatiile noastre de lucru adopta un design mai prietenos pentru angajati. Unul dintre cele mai inovative este cel biofilic si are rolul de a-i conecta pe oameni cu natura. Este o metoda excelenta de reduce nivelul de stres si a-l spori pe cel de fericire. Oamenii care lucreaza in asa zisele „birouri verzi” sunt mai creativi, mai concentrati si mai fericiti.
Designul biofilic nu inseamna doar amplasarea unor plante in birouri, ci de a incerca sa reproduci o bucatica din natura, sa introduci elemente care sa evoce sentimentul ca activitatea se desfasoara in aer liber. Specialistii sustin ca aceasta metoda are efecte benefice clare, ii calmeaza pe angajati, le da o stare de bine, iar randamentul lor creste”, declara Ramona Predescu, country Manager Spaces Romania.
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
VideoConfAC-iulAUTODESKallbimCOVID-19
ROCKWOOL 196
A aparut editia
AUGUST 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
CELCO 2020
Acvatot 2019
ssab ag antrepriza generala
rigips
ERBASU CONSTRUCT
hilti
strabag nivel 1

Parteneri

HABITAT
FPSC_2019
C4E FORUM
AHK 2018
ef-de-n
ROGBC 2016
AICPS_30
econet
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere