Agenda Constructiilor
Duminica, 19 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - Producatori & Furnizori - ANALIZA: Stabilizare pe segmentul acoperisurilor in 2022, la circa 300 milioane euro
ANALIZA: Stabilizare pe segmentul acoperisurilor in 2022, la circa 300 milioane euro
Producatori & Furnizori Publicat de Elena Icleanu 27 Sep 2022 06:16
Piata locala de invelitori pentru cladiri a ajuns, in 2021, la aproape 315 milioane de euro, potrivit datelor operatorilor din domeniu, inregistrand o crestere de 25% fata de nivelul de circa 250 milioane de euro din 2020. Contextul economic a dus la majorarea costurilor de productie in toate sectoarele de materiale de constructii, astfel ca, desi consumul de materiale pentru acoperisuri a crescut nesemnificativ, cu putin peste un procent, piata de acoperisuri a depasit in 2021 valoarea din 2020 cu peste 25%. In continuare, inflatia generalizata, criza energetica si situatia geopolitica complicata pot altera semnificativ evolutia puterii de cumparare si a cererii de sisteme pentru acoperisuri, pe plan local. Evolutia preturilor din 2022 fata de 2021 va genera, in mod cert, o crestere a valorii pietei de acoperisuri, insa, in ceea ce priveste cantitatea (mp de acoperis) producatorii estimeaza o stagnare in 2022. Invelitorile metalice s-au mentinut in preferintele beneficiarilor, cu o cota de piata de circa 70%, depasind 220 de milioane de euro anul trecut. In 2022, chiar daca s-au inregistrat majorari semnificative ale preturilor materiilor prime, cererea de sisteme de invelitori metalice se afla la un nivel similar celui din 2021, renovarile generand 60%-70% din total, in primele opt luni ale anului in curs.

Stabilizare a preturilor, catre sfarsitul anului
Dupa o crestere generalizata a preturilor materialelor de constructii in ultimii doi ani, in luna septembrie 2022 producatorii remarca o stabilizare a acestora. Reactia populatiei la inflatie, generata de scaderea puterii de cumparare si incertitudinile legate de traversarea acestei ierni, reprezinta principalele impedimente pentru dezvoltarea pietei de acoperisuri. "Este important de notat faptul ca ne aflam intr-o perioada de relativ calm in ceea ce priveste stabilitatea preturilor, avand in vedere ca sezonul de constructii este deja la varf, iar majoritatea beneficiarilor incearca sa profite de ea si sa incheie, pe cat posibil, santierele pana la venirea sezonului rece, majoritatea produselor fiind achizitionate sau in curs de achizitionare. Inflatia si teama de recesiune economica a populatiei sunt factori care pot avea o influenta negativa asupra cererii in perioada urmatoare", a declarat Adrian Andor, National Sales Manager la Tegola Romania, producator de acoperisuri din sindrila bituminoasa.
 
 
In ceea ce priveste sectorul de acoperisuri metalice, cel mai afectat de cresterile de preturi, dupa evolutii medii de 40% in perioada decembrie 2020 - septembrie 2021, si noi majorari in primele luni ale acestui an, in septembrie 2022 producatorii se confrunta cu o ieftinire a pretului materiei prime, care poate fi periculoasa pentru piata, in acest moment. "Cea mai mare provocare a sectorului in cadrul caruia activam este problema ieftinirii materiei prime pe parcursul sezonului, in conditiile in care noi facem achizitii o data la trei-patru luni, iar astazi materia prima este mai ieftina decat la achizitie. Este o provocare sa vedem cine face vanzari sub pret de intrare. Marja pe produsul final a scazut la 7-8%, costurile de productie au crescut, iar pentru mine, ca CEO, provocarea este sa termin anul pe plus. Trebuie sa fii un manager foarte focusat pe acest obiectiv in conditiile in care se ieftineste materia prima, creste costul de productie, iar piata materialelor de constructii stagneaza din cauza majorarii dobanzilor la banci, care influenteaza clientul final", a precizat Jaroslaw Turczynski, CEO Blachotrapez Romania, producator de tigla metalica ce traverseaza o perioada de dezvoltare accelerata.

Cresteri ale afacerilor anuale, prognozate de producatori
Pentru 2022, majoritatea producatorilor de pe piata de acoperisuri (metalice, ceramice, bituminoase etc.) estimeaza cresteri cuprinse intre 20% si 40% ale cifrelor de afaceri, evolutiile datorandu-se preponderent majorarilor de preturi.
Intre tendintele manifestate pe piata in ultimii ani, mai ales in perioada pandemiei, se afla cresterea interesului pentru acoperisurile verzi si pentru solutii alternative de acoperire eficiente energetic. Conflictul din Ucraina contribuie la amplificarea acestei tendinte, in conditiile in care se inregistreaza o crestere accentuata a preturilor la energie si a costurilor de transport.
***
O analiza pe larg referitoare la piata sistemelor de acoprisuri este inclusa in editia Septembrie 2022 a revistei Agenda Constructiilor. Pentru a citi gratuit revista, click aici!
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGhiltiABONARE REVISTESISECAMALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
quadratum
EDIT-Structural
konsent
Ubitech
siniat
strabag nivel 1
MAKITA
CONCEPT STRUCTURE
viarom
CDS
rigips
leviatan
ERBASU CONSTRUCT
ness project
concelex
theda mar
noark
Acvatot 2019

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
INNOCONSTRUCT2024
FPSC_2019
ROGBC 2016
top 500
top 500
econet
AICPS_30
ef-de-n

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander