Agenda Constructiilor
Miercuri, 27 Ianuarie 2021
Home - Stiri - Producatori & Furnizori - CE: Investigatie pe piata otelului, privind importul din unele tari asiatice
CE: Investigatie pe piata otelului, privind importul din unele tari asiatice
Producatori & Furnizori Publicat de Cosmin Dincu 16 Aug 2019 06:21
Comisia Europeana (CE) a anuntat recent, mai precis pe 12 august a.c., ca a lansat o investigatie antidumping privind produsele de otel provenite din Republica Populara Chineza, Indonezia si Taiwan, pe fondul tensiunilor globale privind pretul otelului, dupa cum transmit agentiile internationale de presa.
Investigatia, aflata in etapa initiala si deschisa potrivit art. 5 din legislatia specifica UE, vizeaza placile din otel inoxidabil laminate la cald (SSHR) si tablele de otel in rulouri, survenind ca urmare a plangerii asociatiei europene a otelului, care acuza unele state asiatice ca vand aceste produse sub valoarea lor de piata, afectand concurentii europeni.
Investigatia (case number AD658) face parte din masurile UE menite sa-i apere pe producatorii de otel din blocul comunitar de concurenta neloiala.
Desi, oficial, nu se ofera niciun fel de informatie cu privire la momentul in care vor fi disponibile datele preliminare din raportul aferent investigatiei, surse din cadrul CE sustin ca, in urmatoarele opt luni, Comisia Europeana va aduna dovezi si va decide daca va impune masuri antidumping producatorilor de otel din China, Indonezia si Taiwan, care exporta produsele cercetate in spatiul UE.
Lipsa masurilor antidumping in UE si actiune rapida a guvernului de la Beijing
De asemenea, dupa cum arata oficialii CE, este posibil ca noile masuri luate ca urmare a investigatiei sa fie chiar unele de retorsiune, de genul celor solicitate membrilor Comisiei Europene – si nu numai, in iunie 2019, de 45 de factori de decizie din industria europeana a otelului, prin intermediul asociatiei EUROFER. Astfel, acestia au avertizat ca „supracapacitatea specifica pietei globale a otelului si utilizarea pietei UE ca un teren de dumping pentru rezolvarea acestei supracapacitati reprezinta cauzele ce stau la originea problemei ce poate, insa, sa-si gaseasca o solutionare, in cazul in care se vor manifesta preocupari imediate in acest sens”, motiv pentru care cei 45 de membri ai EUROFER au facut apel, printr-o scrisoare deschisa, la sefii de state si de guverne ai tarilor membre ale UE, la Parlamentul European si la Comisia Europeana, solicitand „adoptarea de masuri urgente pentru a limita importurile care distorsioneaza piata otelului din UE, protejand productia din spatiul comunitar”. In acest sens, au solicitat o „actiune imediata, prin masuri de protectie a producatorilor de otel din UE, cu efect de la 1 iulie 2019”. Evident, solicitarea nu a fost indeplinita, insa, in luna iulie a.c., guvernul de la Beijing a impus taxe antidumping la unele produse din otel inoxidabil importate din UE, Japonia, Coreea de Sud si Indonezia, pe fondul escaladarii tensiunilor comerciale globale. Potrivit autoritatilor din China, taxele antidumping, cuprinse intre 18,1% si 103,1% vor fi aplicate la placi din otel inoxidabil laminate la cald si la taglele din otel inoxidabil (semifabricatele cu sectiune dreptunghiulara sau circulara, din care se lamineaza diverse produse din acest material). Ministerul Comertului de la Beijing a mai explicat ca decizia de a impune taxe antidumping pe teritoriul Chinei, la aceste elemente din otel inoxidabil, a fost luata in urma plangerii formulate de producatorul chinez de otel Shanxi Taigang Stainless Steel. „Agentia chineza de investigatii a stabilit ca produsele mentionate au fost vandute la preturi exagerat de scazute, ceea ce a provocat industriei chineze pierderi substantiale”, au explicat oficialii Ministerului chinez al Comertului.
Pana in prezent, pe portalul UE dedicat activitatilor de protectie comerciala prin masuri antidumping, la sectiunea destinata cazului AD 658, se precizeaza doar ca investigatia se afla in desfasurare, fiind puse la dispozitie chestionare pentru utilizator si pentru producatorii exportatori din Taiwan, Indonezia si Republica Populara Chineza. Alte chestionare, pentru importatori si pentru fabricantii de otel inoxidabil SSHR din UE, vor fi disponibile la 12 septembrie 2019. Pentru informatii suplimentare despre investigatie, click aici!
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
elmas_1octALLPLANCOVID-19VideoConfAC-iulAUTODESK
ROCKWOOL 196
A aparut editia
NOIEMBRIE/DECEMBRIE 2020!
 
 

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
ssab ag antrepriza generala
Acvatot 2019
rigips
hidroplasto
hilti
strabag nivel 1
CELCO 2020
ERBASU CONSTRUCT

Parteneri

HABITAT
FPSC_2019
C4E FORUM
ef-de-n
econet
ROGBC 2016
AHK 2018
AICPS_30
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere