Agenda Constructiilor
Vineri, 03 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - Producatori & Furnizori - KPMG: 50% dintre managerii din constructii estimeaza cresterea comenzilor in 2011
KPMG: 50% dintre managerii din constructii estimeaza cresterea comenzilor in 2011
Producatori & Furnizori Publicat de Elena Icleanu 22 Feb 2011 14:41
Reprezentantii pietei internationale a constructiilor sunt optimisti in ceea ce priveste evolutia sectorului specific si a veniturilor companiilor. Dupa doi ani dificili pentru afacerile din domeniu, rapoartele financiare ale marilor grupuri internationale prezinta, in general, rezultate pozitive. Potrivit unui studiu de piata realizat de compania de consultanta si management al riscului KPMG International, aproximativ 48% dintre respondenti estimeaza cresterea portofoliilor de contracte si comenzi in 2011. "Antreprenorii - in special cei din America - vor fi mult mai precauti in perioada urmatoare pentru a fi expusi cat mai putin unor noi riscuri. Managerii vor acorda o atentie sporita gestionarii eventualelor probleme, circa 77% din cei chestionati declarand faptul ca au luat masuri suplimentare pentru controlul riscului", se precizeaza in raportul citat. In acelasi timp, mult mai putini directori executivi au anuntat aplicarea masurilor de disponibilizare in 2010 (comparativ cu anul anterior), iar o treime dintre respondenti au in vedere angajari in acest an. Atitudinea generala referitoare la recrutarile planificate pentru anul in curs este, totusi, rezervata, liderii firmelor luand in considerare si necesitatea de a-si mentine profitabilitatea.
In pofida unei revigorari economice modeste, consemnate in 2010, industria globala a constructiilor se caracterizeaza printr-un optimism oarecum surprinzator. Aproape jumatate dintre respondentii la studiu estimeaza cresteri ale cifrelor de afaceri, chiar in contextul in care concurenta va fi acerba. O tendinta remarcata in randul antreprenorilor releva, de asemenea, intentia de expansiune a operatiunilor pe alte continente, firmele din Europa de Vest si America de Nord dorind extinderea in Orientul Mijlociu, Asia, Australia sau Africa. Companiile mari de constructii, cu venituri anuale de peste 5 miliarde USD, estimeaza cele mai importante cresteri, datorita faptului ca majoritatea este implicata in executia de proiecte din domeniul infrastructurii energetice.
Stimulentele bugetare sunt insuficiente
In perioada 2009-2010, activitatea companiilor de constructii a fost sustinuta de stimulentele guvernamentale acordate mai ales in tarile unde economia nu s-a aflat pe un trend descendent, precum cele din regiunea Asia-Pacific. De exemplu, firmele cu activitati in China au profitat de masivele investitii realizate de stat in vederea dezvoltarii /industrializarii, materializate in special prin proiecte de infrastructura. Situatia din Asia de Sud-Est a contrastat puternic cu nivelul stimulentelor acordate de guvernele statelor din America, Europa, Orientul Mijlociu si Africa, unde aceste investitii nu s-au concretizat in portofoliile de contracte ale firmelor. Un participant la studiu din Marea Britanie a mentionat: "In Regatul Unit, pachetele oferite de executiv au fost suficiente numai pentru deblocarea unor proiecte existente, insa nu au fost demarate lucrari noi". Acelasi lucru a fost remarcat si de respondentii din alte tari.
Pentru urmatorii doi ani, antreprenorii sunt sceptici referitor la oportunitatile de investitii din bugetele nationale. De asemenea, cei mai multi sunt ingrijorati de mentinerea unei puteri de cumparare scazute a populatiei. "Programele de investitii din fonduri publice au fost anulate sau amanate din cauza dificultatilor create de problematica deficitului bugetar", a mentionat un manager din Spania.
Antreprenorii doresc intensificarea actiunilor anticoruptie
Cresterea competitiei intre firmele de constructii din intreaga lume, determinata de scaderea numarului de proiecte, a reprezentat una din cauzele intensificarii contestatiilor la licitatiile publice si a majorarii gradului de coruptie in domeniu. Aproximativ 46% dintre participantii la studiul KPMG au in vedere imbunatatirea propriilor strategii si proceduri anticoruptie, majoritatea fiind companii de dimensiuni medii. Fiind intrebati ce masuri intreprind in acest sens, directorii executivi au mentionat in special campaniile de informare cu privire la legislatiile specifice fiecarei tari in care desfasoara operatiuni. De asemenea, numai 4% dintre respondenti sunt dispusi sa faca afaceri in statele cu un nivel sporit de coruptie.
In concluzie, analistii KPMG sunt de parere ca, in pofida optimismului oarecum surprinzator al oficialilor firmelor de constructii din intreaga lume, nu pot fi realizate previziuni certe privind evolutia sectorului in acest an. Pentru informatii suplimentare, www.kpmg.com
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMABONARE REVISTEhiltiRAWLPLUGSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
rigips
noark
theda mar
CDS
siniat
leviatan
ness project
MAKITA
strabag nivel 1
CONCEPT STRUCTURE
concelex
quadratum
viarom
Ubitech
EDIT-Structural
Acvatot 2019
ERBASU CONSTRUCT

Parteneri

HABITAT
top 500
AHK 2022
INNOCONSTRUCT2024
FPSC_2019
ROGBC 2016
AICPS_30
ef-de-n
econet
top 500
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander