Agenda Constructiilor
Sambata, 13 Iulie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Producatori & Furnizori - PEIKKO are in plan extinderea productiei de grinzi metalice din Romania
PEIKKO are in plan extinderea productiei de grinzi metalice din Romania
Producatori & Furnizori Publicat de Ovidiu Stefanescu 10 Iul 2024 06:25
Peikko Romania, producator de confectii metalice cu o capacitate anuala de 6.000 de tone, are in plan sa investeasca in extinderea fabricii de grinzi metalice Deltabeam, prin suplimentarea liniilor de productie existente si a echipamentelor de lucru. In prima parte a acestui an, compania a adus la fabrica din Bolintin Deal si linia de productie pentru profilele metalice de rosturi de dilatatie, pentru a fi mai aproape de proiectele industriale locale. Compania este subsidiara Peikko Group Corporation, furnizor global de top de structuri cu plansee subtiri si tehnologii de conectare pentru constructii prefabricate si turnate in situ/ monolite, cu birouri de vanzari in peste 30 de tari si operatiuni de productie in 12 tari. Grupul, cu sediul central in Lahti - Finlanda, a generat in 2023 o cifra de afaceri de 262 milioane euro. 
Interviu cu Laurentiu Dumitrescu, Sales & Marketing Director la Peikko Romania.
 
Stadion Sibiu
 
- Ce evolutie au avut pietele de armaturi, confectii metalice si structuri prefabricate in 2023 si ce estimari aveti pentru 2024?
- Din estimarile noastre, piata de armaturi a inregistrat o usoara scadere, sub 5% in 2023 comparativ cu 2022, iar in primele 6 luni din 2024 o reducere de peste 5% raportat la perioada corespunzatoare din 2023. In privinta confectiilor metalice, 2023 a fost un an similar celui anterior, insa primele 6 luni din 2024 sunt considerabil mai slabe comparativ cu prima jumatate a anului trecut si evolutia pana la finalul anului pare ca va urma aceeasi tendinta de scadere. Piata de structuri prefabricate stagneaza, sunt proiecte care ar trebui sa inceapa, insa deciziile de deschidere a santierelor se lasa asteptate.
In ansamblu, in 2023, constructiile au inregistrat o usoara crestere fata de 2022, desi nu toate sectoarele industriei au avut acelasi trend. Constructiile rezidentiale si cele de birouri au scazut considerabil, in timp ce sectorul de infrastructura (autostrazi, poduri, viaducte, pasaje) a crescut spectaculos, cu peste 30%. Ritmul de lucru pe proiectele de infrastructura rutiera este mult mai intens decat in anii trecuti si se va mentine si in perioada urmatoare. Un rol esential in aceasta evolutie il au fondurile europene care vor sustine dezvoltarea infrastructurii din Romania. Cu toate astea, este posibil ca in perioada urmatoare sa asistam la orientarea spre investitii private, in conditiile in care cele publice inregistreaza intarzieri semnificative la plata.
 
Fabrica Medicamente Strada Turda
 
- Ce provocari sunt, in prezent, in industria in care va desfasurati activitatea?
- Lipsa personalului specializat din industria de confectii metalice - in special sudori, sablatori, vopsitori - este principala provocare pe care o intampinam. Sectorul constructiilor se confrunta cu o lipsa de personal calificat, pe fondul imbatranirii populatiei active, a migratiei fortei de munca catre alte tari si mai ales a scaderii interesului tinerilor pentru meseriile din acest domeniu. O alta problema pe care o regasim la toti cei care activeaza in sectorul constructiilor este controlul asupra costurilor si incadrarea in buget pe toata durata derularii contractelor. Anul 2024 este unul electoral in Romania, vom avea alegeri parlamentare si prezidentiale si vom resimti instabilitate politica, incertitudine legislativa si modificari fiscale impredictibile, care pot afecta negativ mediul de afaceri si climatul de investitii. Implementarea unor modificari fiscale, printre care si impozitarea cu 1% pe cifra de afaceri pentru companiile care depasesc 50 de milioane de euro, pot agrava situatia actuala a economiei si activitatea companiilor din industria de constructii, care se confrunta deja cu numeroase provocari.
 
Extindere Promenada Mall
 
- Cum evolueaza indicatorii financiari ai Peikko Romania, in acest context?
- Peikko Romania a avut in 2023 vanzari de 13,1 milioane de euro, in scadere fata de precedentul an fiscal. In primele doua trimestre din 2024, cifra de afaceri a fost de 7,5 milioane de euro si estimam acelasi nivel si pentru a doua jumatate a anului, bazandu-ne pe proiectele deja confirmate, deci mizam pe o usoara crestere in 2024. Misiunea companiei Peikko este de a dezvolta produse si solutii inovatoare care pot contribui la un proces de constructie mai rapid, mai sigur si mai sustenabil. Din punct de vedere al incarcarii unitatii de productie Peikko Romania atat pentru proiecte pe plan local, cat si extern, businessul a evoluat conform asteptarilor. Desi o mare parte din comenzile fabricate ajung la export, ne simtim din ce in ce mai puternici si pe piata locala. Ne bucuram ca putem contribui cu solutii inovatoare in industria de constructii din Romania. Tipurile de proiecte din Romania in care suntem implicati sunt lucrari rezidentiale, cladiri de birouri, camine studentesti, centre logistice, aeroporturi, centre comerciale, spitale, fabrici sau stadioane. Asistam la o crestere a utilizarii solutiilor Peikko in Romania cu o medie de 30% de la an la an de la deschiderea fabricii din Bolintin-Deal, aprilie 2019. Printre solutiile in mod frecvent utilizate pe santierele din Romania se numara armaturile de strapungere, conectorii termoizolatori pentru eliminarea puntilor termice, profilele metalice de rosturi de dilatatie pentru pardoseli industriale si sistemele de conexiune pentru imbinarea elementelor prefabricate din beton.
 
Imobil Finlanda Design for Disassembly
 
- Ce impact vor avea asupra productiei de otel si a companiei preocuparile pentru reducerea emisiilor si o industrie "verde"?
- Businessul Peikko este concentrat pe dezvoltarea de solutii inovatoare din otel pentru industria constructiilor si este de multi ani axata pe principiile economiei circulare si pe impactul redus asupra mediului inconjurator. Tranzitia catre o industrie mai ecologica a avut o influenta majora asupra operatiunilor si pozitionarii noastre pe piata de-a lungul anilor. Prin prioritizarea sustenabilitatii, am consolidat reputatia companiei, am atras parteneri preocupati de impactul asupra mediului si am deschis noi oportunitati pe toate pietele unde suntem prezenti. Acest angajament a stimulat, totodata, inovatia in cadrul companiei noastre, conducand la dezvoltarea unor produse mai eficiente si durabile. In Finlanda am facut un pas mai departe tinand cont de aceste principii si am reusit sa construim un imobil dupa filozofia "Design for disassembly", unde solutiile Peikko permit dezasamblarea cladirii si reconstruirea folosind elementele dezasamblate. Printre masurile cheie pe care le-am adoptat pentru a sprijini aceasta misiune se numara dezvoltarea produselor ecologice. Astfel, am lansat grinzile Deltabeam Green, un produs fabricat si in sectia din Romania din peste 90% otel reciclat si vopsea fara solventi. Acest lucru nu doar ca reduce dependenta noastra de materii prime, dar scade semnificativ si emisiile de CO2 cu pana la 50%. De asemenea, trebuie amintite Declaratiile de Mediu pentru Produse (EPD). Am obtinut EPD-uri pentru multe dintre produsele noastre. EPD-urile ofera informatii transparente despre impactul asupra mediului al produselor noastre pe parcursul ciclului lor de viata. In ceea ce priveste utilizarea energiei verzi, unitatile noastre de productie sunt alimentate din surse de energie regenerabila. Aceasta tranzitie catre energie verde a redus considerabil amprenta noastra de carbon si se aliniaza cu eforturile globale de combatere a schimbarilor climatice. In fine, pentru a ne asigura ca solutiile Peikko sunt livrate in mod durabil, am adoptat utilizarea combustibilului verde pentru nevoile noastre de transport. Aceasta initiativa ajuta la reducerea emisiilor asociate logisticii si distributiei. In general, misiunea noastra de a reduce emisiile de CO2 si de a promova o industrie verde nu doar ca ne-a imbunatatit eficienta operationala, dar ne-a pozitionat si ca lider in solutii durabile pentru constructii. Suntem dedicati imbunatatirii continue si inovatiei in acest domeniu, asigurandu-ne ca aducem o contributie importanta mediului inconjurator si viitorului industriei constructiilor.
 
hiltiABONARE REVISTEALLBIMSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MAI 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 182 (Mai 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
konsent
theda mar
SSAB
ERBASU CONSTRUCT
viarom
noark
BogArt
MAKITA
quadratum
SIGM
rigips
Acvatot 2019
EDIT-Structural
leviatan
ness project
CONCEPT STRUCTURE
Arduro
siniat
CDS
Ubitech
concelex
strabag nivel 1

Parteneri

AHK 2022
top 500
HABITAT
FPSC_2019
ROGBC 2016
top 500
AICPS_30
top 500
ef-de-n
econet

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander