Agenda Constructiilor
Luni, 29 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Punct de vedere - EY Romania: Cadourile de Craciun - intre recunostinta, traditie si fiscalitate 2021
EY Romania: Cadourile de Craciun - intre recunostinta, traditie si fiscalitate 2021 Imprimare Email
Punct de vedere Publicat de Stelian DINCA 06 Dec 2021 15:44
Prin traditie, decembrie este luna bilanturilor, a pregatirilor de sarbatori sau a planurilor pentru un nou an. Dar decembrie este si luna recunostintei. Si, chiar daca indicatorii economici, in unele cazuri, ar putea sa nu arate asa cum au fost estimati, companiile vor in continuare sa isi manifeste recunostinta fata de parteneri si clienti, pentru incredere si colaborare, fata de angajati, carora vor sa le multumeasca pentru un an greu si, nu in cele din urma, sa-i bucure pe copiii care au nevoie de ajutor. Dar care sunt acele cadouri ce pot fi oferite de catre companii, care pot beneficia de facilitati fiscale sau deduceri: tichete cadou, cadouri sau sume de bani? La ce aspecte fiscale trebuie sa fie atente companiile?
Oferirea de tichete cadou sau cadouri in natura, cu ocazia Craciunului, este o forma foarte des folosita de catre companii cu scopul de a le multumi angajatilor pentru anul care se apropie de sfarsit si, de asemenea, pentru a-i bucura pe copiii acestora cu un dar in plus in sacul Mosului. Sigur, companiile pot oferi tichete cu valori mai mari, in functie de cat de generosi isi doresc sau isi permit sa fie, totusi doar valoarea de pana in 150 lei de beneficiar este scutita de la plata impozitului pe venit si a contributiilor sociale. Nimic nu-i poate impiedica pe angajatori sa le ofere salariatilor si o suma de bani, pentru ca si in acest caz se va aplica aceeasi facilitate fiscala. Dar, pentru ca “forma” se pare ca este in continuare destul de importanta (desi se tot discuta de „substanta” care ar trebui sa prevaleze), angajatorii trebuie sa fie atenti si sa prevada acest gest de recunostinta fie in contractul colectiv de munca, fie in regulamentul intern. Prevederea lui in contractul individual de munca este mai rar intalnita.
Inutil de precizat ca pentru ce depaseste limita de 150 de lei pentru fiecare angajat si copil al acestuia, societatile vor datora contributii sociale si impozit pe venit. Din punctul de vedere al impozitului pe profit, cadourile oferite angajatilor si copiilor acestora, indiferent de forma in care sunt acordate, sunt considerate cheltuieli sociale, care sunt deductibile in limita a 5% din costurile cu salariile. De asemenea, compania va trebui sa aiba in vedere si costul cu TVA pe care il va suporta pentru cadourile acordate angajatilor sau copiilor acestora, care nu prezinta nicio legatura cu desfasurarea activitatii economice in conditii optime.
Ce se intampla din punct de vedere fiscal cu cadourile oferite de Craciun altor persoane decat salariatii proprii si copiii acestora? In ceea ce priveste actiunile de protocol, pentru tichetele cadou acordate, societatile vor datora doar impozit pe venit, acestea fiind incadrate la venituri din alte surse. E de avut in vedere forma si aici – in privinta evidentei nominale a beneficiarilor care trebuie sa cuprinda o serie de informatii personale pentru care GDPR-ul este extrem de important.
Pe de alta parte, in cazul cadourilor in natura – cum ar fi cosurile de Craciun cu bunatati – avand in vedere ca nu sunt prevazute in mod expres in Codul fiscal la vreo categorie de venit, ca fiind impozabile sau neimpozabile, logica si practica ne pot spune ca acestea nu se impoziteaza. Totusi, nu este exclus ca surprizele sa apara, in cazul unui control fiscal, iar aceste cadouri sa fie reconsiderate, in categoria de venituri impozabile ca fiind venituri din alte surse. Totusi, speram ca ANAF sa fie diligenta si sa-si faca cunoscuta interpretarea, in cazul in care este una nefavorabila contribuabililor, solicitand de asemenea legiuitorului clarificari legislative viitoare. In acest fel, avem convingerea ca autoritatile fiscale vor reusi sa dea dovada de interes in dezvoltarea unei relatii bazata pe incredere si credibilitate cu contribuabilii.
In ceea ce priveste impozitul pe profit, in cazul cadourilor oferite partenerilor de afaceri, sub forma tichetelor cadou sau a cadourilor in natura, acestea sunt considerate cheltuieli de protocol, care sunt deductibile in limita a 2% din profitul contabil al companiei. Daca TVA a fost dedusa la achizitia cadourilor acordate in cadrul actiunilor de protocol, atunci compania va suporta un cost cu TVA pentru suma care depaseste pragul de 100 lei/cadou.
In ceea ce priveste donatiile ce se pot face mai ales in astfel de zile catre copiii in nevoie, in mare, ele sunt nedeductibile. Astfel, din punctul de vedere al impozitului pe profit, aceste cheltuieli sunt nedeductibile, dar, in masura in care se acorda sub forma de sponsorizari (catre un ONG, de pilda, sau unei unitati de cult, dar este important ca acestea sa fie inscrise intr-un Registru special), pot fi scazute in limita a 20% din impozitul pe profit datorat, dar nu mai mult de 0,75% din cifra de afaceri a companiei. Aceeasi facilitate fiscala este aplicabila si in cazul micro-intreprinderilor, care sunt platitoare de impozit pe venit, in limita a 20% din acesta. Din perspectiva TVA, daca donatiile se fac in bunuri, TVA aferenta va fi nedeductibila (cost la nivelul companiei), dar daca bunurile sunt acordate sub forma unei sponsorizari, costul cu TVA va fi inregistrat pentru ceea ce depaseste, la nivelul unui an, pragul de trei la mie din cifra de afaceri. Din perspectiva impozitului pe venit si a contributiilor sociale, donatiile si sponsorizarile primite, conform legii, de catre persoanele fizice, nu reprezinta venituri impozabile.
Subiectul tichetelor cadou, care sunt oferite in alte scopuri si care ar putea fi subiect de reclasificare, ramane in continuare controversat. Sansa primirii din partea autoritatilor fiscale a unui cadou placut, cu ocazia sarbatorilor, este relativ redusa pentru companiile vizate de o astfel de inspectie. Dar luna decembrie este luna surprizelor si ramane sa vedem ce ne mai rezerva.
In concluzie, ramanand atenti la partea fiscala, recomandam tuturor sa se bucure de spiritul sarbatorilor, sa fie generosi atat la suflet cat si prin oferirea de cadouri celor din jur pe care ii apreciaza si/sau pe care vor sa-i ajute.
 
Un material de Simona Tudor, HR & Payroll Manager, Global Compliance and Reporting, EY Romania, Stela Andrei, Partener Asociat, Impozit pe venit si contributii sociale, EY Romania, Razvan Ungureanu, Director, Business Tax Advisory (BTA), EY Romania si Florina Paring, Senior Manager, Taxe Indirecte, EY Romania
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMABONARE REVISTESISECAMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
MAKITA
siniat
CONCEPT STRUCTURE
CDS
noark
strabag nivel 1
concelex
ness project
viarom
EDIT-Structural
Ubitech
quadratum
leviatan
Acvatot 2019
rigips
ERBASU CONSTRUCT
theda mar

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
INNOCONSTRUCT2024
FPSC_2019
top 500
ROGBC 2016
AICPS_30
econet
ef-de-n
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander