Agenda Constructiilor
Duminica, 25 Octombrie 2020
GRUNDFOS
Home - Stiri - Punct de vedere - OAR condamna initiativa „Proiecte gratuite pentru case” a Primariei Braila
OAR condamna initiativa „Proiecte gratuite pentru case” a Primariei Braila Imprimare Email
Punct de vedere Publicat de Elena Icleanu 22 Sep 2020 10:40
Am aflat cu surprindere despre initiativa Primariei Braila de a pune la dispozitia cetatenilor „planuri arhitecturale gratuite”, cu mentiunea explicita ca astfel nu ar mai fi nevoie sa se apeleze la „un proiectant” si indicand costurile care s-ar economisi, lasand sa se inteleaga ca o constructie poate fi autorizata si edificata pe baza unor „planuri arhitecturale” descarcate de pe internet.
Atragem atentia ca acest tip de mesaj reprezinta o grava neintelegere a legii si a responsabilitatilor pe care o administratie publica le are fata de societate, cetateni si mediul construit. 
„Planurile arhitecturale” propuse sunt in cel mai bun caz studii, similare celor care se gasesc pe paginile de internet dedicate proiectelor tip, a birourilor de arhitectura sau a altor platforme care promoveaza arhitectura de calitate. Ele nu sunt, in nici un caz, proiecte de autorizare si, cu atat mai putin, documentatii de executie. Aceste studii pot fi folosite strict ca un punct de plecare, ca referinte si surse de inspiratie. Mai departe, ele trebuie adaptate terenului, vecinatatilor, dorintelor, aspiratiilor si personalitatii celor care vor trai in aceste case, regulamentelor de urbanism specifice acelui amplasament. Nu in ultimul rand, ele trebuie adaptate conditionarilor impuse de institutiile de avizare si normelor tehnice. Un proiect de arhitectura trebuie elaborat si asumat de cel putin sapte specialisti. Pentru a putea fi executat corect, un proiect trebuie detaliat, urmarit in santier si la final receptionat de catre echipa de proiectare.
Toate aceste aspecte sunt bine cunoscute de catre orice autoritate publica, motiv pentru care recomandam tuturor primariilor interesate de aceasta directie de sprijin sa promoveze practicile legale si corecte care asigura un mediu construit sanatos si calitativ, in folosul intregii societati. Masuri de sprijin pentru diverse categorii sociale sunt intotdeauna de apreciat si se pot acorda prin multe alte cai – de exemplu, terenuri oferite gratuit sau la un pret redus, locuinte sociale construite de Primarie, subventii, utilitati, infrastructura, accesibilitate, spatii publice de calitate, dotari etc. - fara a afecta calitatea spatiilor in care cetatenii urmeaza sa locuiasca.
 
*** Punct de vedere semnat de arh. Alexandru Gavozdea, presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania (OAR).
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
AUTODESKelmas_1octCOVID-19VideoConfAC-iulALLBIM
ROCKWOOL 196
A aparut editia
OCTOMBRIE 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
Acvatot 2019
hilti
ssab ag antrepriza generala
CELCO 2020
ERBASU CONSTRUCT
rigips
strabag nivel 1

Parteneri

HABITAT
FPSC_2019
C4E FORUM
AICPS_30
ef-de-n
econet
ROGBC 2016
AHK 2018
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere