Agenda Constructiilor
Joi, 26 Noiembrie 2020
Home - Stiri - Sustenabilitate - MMAP vrea sistem de colectare si procesare pentru 90% din deseurile reciclabile
MMAP vrea sistem de colectare si procesare pentru 90% din deseurile reciclabile
Sustenabilitate & CSR Publicat de Stelian DINCA 19 Nov 2020 14:13
Ministrul mediului, apelor si padurilor, Mircea Fechet, a anuntat astazi lansarea in dezbatere publica a proiectului de Hotarare de Guvern privind sistemul garantie-returnare. Acesta functioneaza deja in peste 10 state europene, cu rezultate care ating colectarea si procesarea a circa 90% din deseurile reciclabile puse pe piata.
„Odata cu implementarea acestui sistem, Romania va iesi din paradoxul in care se gaseste astazi: pe de-o parte o tara sufocata de deseuri iar, pe de alta parte, o tara in care industria reciclatoare importa materie prima ca sa supravietuiasca. Anual, ingropam aproape 6 milioane de tone de deseuri care, in loc sa ajunga in industrie, ajung depozitate la groapa de gunoi. Acesta este si motivul pentru care datele reciclarii azi in Romania sunt infime: doar 14% la nivel national. Prin sistemul garantie-returnare ne vom transforma din tara depozitarii in cea a reciclarii pentru ca vom reusi sa colectam si sa procesam din primii ani de functionare pana la 90% din deseurile reciclabile”, a declarat ministrul Mircea Fechet.
Acesta a vorbit in cadrul conferintei despre cum va functiona acest sistem, conform proiectului de Hotarare de Guvern:
”Populatia trebuie sa stie ca totul se va intampla exact ca in cazul cosului de cumparaturi de la supermarketuri pe care il deblocam cu 50 de bani, suma pe care o recuperam imediat dupa ce am terminat cumparaturile. La fel, sistemul garantie-returnare presupune o garantie de 50 de bani pentru orice ambalaj de bautura pe care o cumparam, suma care va fi recuperata imediat ce ambalajele folosite vor fi returnate in orice magazin din Romania”, a mai spus Mircea Fechet.
Precizam ca sistemul va fi obligatoriu pentru toate magazinele din Romania, indiferent ca vorbim despre supermarketuri sau despre magazine de mici dimensiuni.
“E important ca micile magazine sa fie parte din sistem pentru ca, astazi, doar 30% din comertul din Romania se face in supermarketuri. Restul de 70% se intampla in micile magazine. Fiecare magazin va putea opta pentru un sistem manual de colectare a deseurilor predate de populatie sau pentru sisteme automate, asa cum vedem in alte state europene. Populatia isi va primi pe loc garantia, indiferent de sistemul in care le va returna. E important de spus ca, in magazinele de mici dimensiuni, va fi impusa o cantitate limita de predare a deseurilor pentru a nu perturba activitatea acestor tipuri de magazine. Totodata, e important ca toata lumea sa stie ca toate magazinele din Romania vor fi recompensate prin acest sistem cu un tarif de administrare a deseurilor colectate”, a mai precizat ministrul mediului, apelor si padurilor, Mircea Fechet.
Conform sistemului definit prin proiectul de HG, cantitatile de deseuri returnate in magazine vor ajunge ulterior in centre regionale de sortare pentru ca, mai apoi, sa ajunga la reciclatori.
Intreaga infrastructura de preluare a deseurilor din magazine va fi organizata printr-un operator unic de sistem, la fel ca in statele in care sistemul functioneaza deja. Acest operator va fi o entitate non-profit in care se vor gasi producatori sau reprezentanti ai acestora, dar si retaileri.
Hotararea de Guvern va intra in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2021 si prevede ca intreaga infrastructura sa fie finalizata in termen de un an de la data selectarii operatorului national de sistem.
 
AUTODESKALLBIMCOVID-19elmas_1octVideoConfAC-iul
ROCKWOOL 196
A aparut editia
OCTOMBRIE 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
ERBASU CONSTRUCT
strabag nivel 1
hilti
Acvatot 2019
ssab ag antrepriza generala
rigips
CELCO 2020

Parteneri

HABITAT
FPSC_2019
C4E FORUM
AICPS_30
ef-de-n
ROGBC 2016
econet
AHK 2018
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere