Agenda Constructiilor
Marti, 02 Martie 2021
 
Home - Stiri - Sustenabilitate - Proiect de OUG pentru instalare sisteme de monitorizare video pe drumuri forestiere
Proiect de OUG pentru instalare sisteme de monitorizare video pe drumuri forestiere
Sustenabilitate & CSR Publicat de Stelian DINCA 22 Dec 2020 15:04
Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP) a supus dezbaterii publice proiectul de Ordonanta de urgenta privind unele masuri pentru limitarea taierilor ilegale.
Este vorba de 300 de sisteme video care vor fi instalate in 11 judete, la iesirea de pe drumurile forestiere, in cadrul unui proiect care are un buget estimat la aproximativ 12 milioane de lei. Tinta acestei investitii este aceea de a monitoriza orice cantitate de masa lemnoasa care iese din padure.
„Am o veste foarte buna pentru protectia padurilor Romaniei. Am inceput demersurile pentru realizarea unui sistem pe care multi il considera veriga lipsa din pachetul de masuri pentru lupta impotriva taierilor ilegale: sistemul de monitorizare video pe drumurile forestiere. Sunt convins ca acest nou sistem, alaturi de SUMAL 2.0 si de monitorizarea prin satelit, va duce la anihilarea completa a hotilor de lemne. Practic, activitatea acestora va ramane fara obiect”, a declarat ministrul Mircea Fechet.
Sistemele de supraveghere video vor fi amplasate in zonele cu risc ridicat in ceea ce priveste taierile ilegale. La alegerea zonelor s-a luat in calcul suprafata de padure din fiecare judet, volumul exploatat si transportat, precum si cuantumul taierilor ilegale identificate. In ceea ce priveste alegerea punctelor de instalare a camerelor video, acestea se vor afla pe drumurile forestiere, in apropierea intersectiilor cu drumurile publice, in zone intens practicate de transportatorii de masa lemnoasa.
„Valoarea medie pe care o luam in calcul este de aproximativ 40.000 lei pentru fiecare sistem. Vorbim despre minim 3 camere video de inalta rezolutie, cu posibilitate de identificare automata a numerelor de inmatriculare, detectie a miscarii, sistem de vizualizare pe timp de noapte, ecrane de monitorizare, pupitru de comanda, precum si alte elemente de interconectare a tuturor sistemelor de monitorizare”, a adaugat ministrul.
In acest moment, sunt functionale doua astfel de sisteme de supraveghere independente finalizate, unul in judetul Prahova, gestionat de Romsilva, si celalalt, in Suceava, instalat si utilizat de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Silvicultura „Marin Dracea”(INCDS).
Imediat dupa aprobarea OUG, vor fi planificate fiecare din cele 300 de puncte de monitorizare si va incepe procedura de achizitie.
Va exista o colaborare intre toate institutiile statului care participa la combaterea furtului de masa lemnoasa - politie, garda forestiera, jandarmeria etc., care vor lucra impreuna.
„Important este sa beneficiem de digitalizare, sa beneficiem de aplicatii care sa poata sa interpreteze in timp real ceea ce se intampla in padurile Romaniei. Asa cum le monitorizam din satelit suntem obligati sa le monitorizam si de la nivelul solului. Facem pasi importanti in fiecare zi impotriva acestui fenomen - furtul de padure din Romania”, a mai declarat Mircea Fechet.
In procesul de elaborare a proiectului de act normativ, Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor a avut in vedere necesitatea consolidarii cadrului legal si intarirea capacitatii de implementare, monitorizare si control privind lupta impotriva taierilor ilegale de masa lemnoasa din fondul forestier national si din vegetatia forestiera de pe terenurile din afara acestuia.
 
AUTODESKALLBIMgamma_2021VideoConfAC-iulTERAPLAST
ROCKWOOL 196
A aparut editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2021!
 
 

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
ssab ag antrepriza generala
rigips
strabag nivel 1
hilti
ERBASU CONSTRUCT
Acvatot 2019
CELCO 2020
hidroplasto

Parteneri

HABITAT
FPSC_2019
C4E FORUM
AICPS_30
ROGBC 2016
ef-de-n
econet
AHK 2018
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere