Agenda Constructiilor
Vineri, 06 Decembrie 2024
Home - Stiri - Sustenabilitate - Reveal: Apa de la chiuveta, considerata incomplet potabila daca nu este filtrata
Reveal: Apa de la chiuveta, considerata incomplet potabila daca nu este filtrata
Sustenabilitate & CSR Publicat de Stelian DINCA 29 Mar 2023 10:09
Cea mai recenta cercetare de piata realizata de Reveal Marketing Research si-a propus sa evalueze comportamentele si preferintele de consum ale romanilor privind apa imbuteliata si modul in care acestea au evoluat comparativ cu studiul similar desfasurat in aprilie 2021.
- 33% dintre romani obisnuiesc sa consume cel mai des apa imbuteliata plata, iar 12% apa imbuteliata carbogazoasa
- 4 din 10 romani considera ca pot bea apa direct de la chiuveta fara sa le fie afectata in vreun fel sanatatea
- Accesibilitatea pretului este cel mai important criteriu care influenteaza decizia de cumparare a apei imbuteliate, plate (56%) si carbogazoase (50%)
In prezent, 45% dintre romani aleg sa consume cel mai des apa imbuteliata, comparativ cu 58% in 2021
Conform datelor studiului Reveal Marketing Reserch cei mai multi dintre romani continua sa consume cel mai des apa imbuteliata, plata (33%) sau carbogazoasa (12%), 21% aleg sa filtreze apa de la chiuveta cu ajutorul unui filtru de robinet sau a unei cani filtrante, in timp ce 17% declara ca prefera sa bea apa de la chiuveta fara sa o filtreze.
Totusi, interesul de a consuma apa imbuteliata, plata sau carbogazoasa, a inregistrat o scadere semnificativa in ultimii doi ani, ajungand de la 58% la 45% in prezent. O potentiala motivatie a acestei schimbari in comportamentul consumatorilor este reprezentata de scumpirile in lant ale produselor (inclusiv a apei imbuteliate), aspect ce ii determina pe romani sa caute activ alternative mai economice.
Indreptandu-ne atentia catre evolutia parerilor despre apa de la chiuveta, in continuare 1 din 2 romani considera ca aceasta nu este complet potabila daca nu este filtrata.
Pe de alta parte, procentul celor care considera ca pot bea apa direct de la chiuveta fara sa le fie afectata in vreun fel sanatatea este in crestere de la 30% in 2021, la 38% in 2023. Aceasta atitudine este impartasita intr-o masura semnificativ mai mare de catre persoanele mature de peste 56 de ani (51%).
Care sunt cantitatile preferate de romani atunci cand cumpara apa imbuteliata?
Apa plata este nelipsita din dieta zilnica, iar consumatorii prefera sa cumpere in cantitati mai mari pentru a acoperi necesarul de consum. Astfel ca, cei mai multi dintre romani obisnuiesc sa cumpere cel mai des ambalaje de 2l (60%) sau 5l (56%), urmate de cele de 1l si 0.5l, ambele inregistrand scoruri de 36%. Generatia Z (18-24 ani) manifesta un interes mult mai ridicat in a cumpara cantitati mai mici de 0,5l (57%) sau 1l (64%), aceasta fiind si categoria de varsta care prefera in mai mare masura sa aiba o sticla cu apa cand sunt pe drum (88% vs. 67% total esantion).
Daca ne referim la categoria apa minerala carbogazoasa, ambalajele de 2l continua sa fie cele populare (65%), acestea fiind preferate intr-o masura semnificativ mai mare de persoanele cu varste intre 45-55 ani (74%). In topul preferintelor urmeaza sticlele de 1l (30%) si cele de 0.5l (28%).
 
Accesibilitatea pretului este cel mai important criteriu care influenteaza decizia de cumparare a apei imbuteliate, plate (56%) si carbogazoase (50%)
Daca in urma cu doi ani, principalul criteriu pe baza caruia cei mai multi romani alegeau apa imbuteliata era calitatea perceputa a produsului, in contextul actual, marcat de instabilitate economica, romanii sunt mai degraba interesati de preturi accesibile din partea unor branduri cu care au avut experiente anterioare pozitive.
Asadar, in cazul apei minerale plate cele mai importante criterii identificate sunt pretul accesibil (56%), marimea ambalajului (37%), compozitia apei (31%) si experienta anterioara cu brandul (30%).
Daca ne refirm la apa minerala carbogazoasa in top regasim pretul accesibil (50%), urmat de experienta anterioara cu brandul (30%), calitatea produsului (29%) si marimea ambalajului (27%). Pentru cei cu varste cuprinse intre 45–55 ani calitatea produsului este un factor semnificativ mai important comparativ cu total esantion (37%).
Studiul a inregistrat si cele mai importante atribute cand vine vorba de apa imbuteliata. Astfel ca, atat in cazul apei minerale plate cat si celei carbogazoase cele mai importante atribute sunt deopotriva: provenienta dintr-o sursa naturala/ izvor (47%, respectiv 50%), calitatea ridicata a produsului (42%, respectiv 46%) si accesibilitatea pretului (40%, respectiv 43%).
Cele mai des intalnite momente de consum in ceea ce priveste consumul de apa imbuteliata plata sunt acasa (79%), pe drum (67%) sau la serviciu/scoala (67%). Pe de alta parte, apa minerala carbogazoasa este consumata mai degraba acasa (65%) sau la terase/ restaurante (61%).
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGSISECAMhiltiALLBIMTotalEnergiesABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
DRS
viarom
MAKITA
quadratum
ERBASU CONSTRUCT
CONCEPT STRUCTURE
EURO BUILD
noark
ELECTROGRUP
CDS
theda mar
AED
Acvatot 2019
SIGM
rigips
Ubitech
ness project
strabag nivel 1
VEGO
SSAB
BogArt
leviatan
EDIT-Structural
concelex
Arduro
konsent

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<