Agenda Constructiilor
Duminica, 28 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - CONAF: Povara fiscala sporita afecteaza negativ economia si bugetul statului
CONAF: Povara fiscala sporita afecteaza negativ economia si bugetul statului
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 07 Aug 2023 10:46
Confederatia Nationala pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) considera ca primul pachet de masuri pentru reducerea deficitului bugetar prezentat de guvern, centrat pe reducerea cheltuielilor statului, inclusiv in companiile publice, este un exercitiu de eficienta prezentat de coalitia de guvernare, conform unui comunicat remis AGERPRES.
Totodata, CONAF avertizeaza insa ca scaderea pragului la microintreprinderi, trecerea la impozit pe profit ca microintreprindere, cresterea impozitarii pe proprietate si majorarea TVA sunt masuri care pot afecta negativ antreprenorii mici si mijlocii, cu efecte imediate asupra economiei, care va incetini si asupra incasarilor bugetului, care vor scadea, contrar asteptarilor guvernantilor.
"Atragem atentia ca singura certitudine pentru viitorul finantelor tarii este asigurarea unei cresteri durabile a economiei. Orice masura fiscala care ar putea incetini cresterea economica va avea un efect negativ nu doar asupra antreprenorilor direct afectati, ci si asupra veniturilor statului. Este un postulat clasic in economie, un avertisment dat de John Maynard Keynes: Nu vei echilibra niciodata bugetul prin masuri care sa reduca venitul national... Ai grija de somaj, iar bugetul isi va purta singur de grija", a afirmat Cristina Chiriac, presedinta CONAF.
Un prim pachet de masuri, asumate oficial, care vizeaza controlul cheltuielilor statului prin restructurari in sectorul bugetar, reduceri de posturi, inclusiv scaderea numarului de secretari de stat, limitarea sporurilor acordate personalului bugetar si plafonarea unor diurne, vouchere de vacanta si abonamente de telefonie a fost prezentat de Premierul Marcel Ciolacu si ministrul de Finante, Marcel Bolos.
Potrivit CONAF, intentia Guvernului de a lua in considerare si solutii alternative de valorificare a activelor statului, de analiza a bilanturilor companiilor de stat, de reducere a numarului de directori si consilieri si plafonarea salariilor in agentiile si companiile statului este un pas esential pentru dezvoltarea economiei, dar si pentru echilibrarea bugetului statului pe care multe companii publice si agentii il paraziteaza prin ineficienta.
"Planul privind masurile alternative este ambitios si va putea fi implementat cu succes daca guvernul isi va gestiona activele cu determinarea unui investitor. In esenta masurile anuntate vizeaza cresterea eficientei cheltuielilor, reducerea costurilor irationale si exagerate si recalibrarea institutiilor statului in functie de nevoile reale si de eficienta acestora", a declarat Cristina Chiriac, presedinta CONAF.
O analiza a Consiliului Fiscal, care evalueaza evolutia companiilor statului in anul 2021 constata ca, din cele 787 de companii controlate de stat, doar cateva sunt eficiente, restul fiind generatoare de pierderi si producatoare de arierate fata de bugetele statului (-2,7 miliarde de lei), fata de furnizori (8 miliarde de lei) si fata de companiile partenere.
"Iata cum bugetul statului pierde bani direct din propriile afaceri neglijent gestionate si, de aceea, consideram ca atentia acordata conducerii acestora trebuie concretizata prin masuri eficiente. Interesul nostru pentru gestionarea companiilor statului este justificat masiv de problemele pe care acestea le genereaza antreprenorilor romani prin amanarea platii furnizorilor si a serviciilor prestate acestora, care creeaza blocaje in activitatea economica", a precizat Cristina Chiriac.
In acest proces de evaluare a activitatii companiilor unde este actionar majoritar, statul trebuie sa ia in considerare si listarea unor pachete de actiuni la Bursa de Valori din Bucuresti.
Listarea unor pachete de actiuni la Bursa va rezolva ecuatia dificila a incasarilor bugetare atat imediat, prin vanzarea actiunilor, cat si in viitor, prin eficientizarea activitatii si marirea profiturilor companiilor listate, care vor livra dividende sporite bugetului de stat.
Aceasta prima etapa de masuri pe care guvernul intentioneaza sa le ia pentru temperarea deficitului bugetar ar putea "salva" doar 2,5 miliarde de lei din deficitul bugetar.
Ministrul Finantelor a evitat sa dea detalii privind urmatoarea transa de masuri fiscale, care vor fi discutate in urmatoarele zile, insa informatiile aparute in presa ingrijoreaza mediul de afaceri.
Conform sursei citate, consolidarea fiscala este un exercitiu extrem de riscant, mai ales intr-o economie afectata de crize suprapuse, cu o inflatie persistenta, o incertitudine permanenta privind evolutia preturilor energiei si in conditiile incetinirii economiilor partenerilor nostri europeni.
"Toate masurile care afecteaza mediul de afaceri trebuie analizate atent si schimbarile de fiscalitate nu trebuie introduse in timpul anului fiscal.
Intelegem ca amplificarea deficitului bugetar din prima jumatate a anului este riscanta, atat din perspectiva atragerii banilor europeni, cat si din cea a evolutiei economiei romanesti, care are nevoie de investitiile statului, pe care un deficit excesiv le poate limita.", se mai spune in comunicat.
CONAF precizeaza ca matematica aplicata ecuatiei bugetare arata ca o crestere a taxelor va mari veniturile fiscale. In economie insa, impactul majorarii taxelor influenteaza preturile, care cresc, scade consumul, pune presiune pe afacerile mici si mijlocii, care fie concediaza angajatii, fie isi suspenda activitatea.
"Efectul va fi o scadere a veniturilor fiscale si nu va fi o surpriza. In plus o crestere a preturilor stimuleaza inflatia, ceea ce intretine nivelul ridicat al dobanzilor sau, mai grav, daca inflatia scapa de sub control, poate chiar majora costurile creditarii. Un alt efect nedorit si aparent ignorat al masurilor din pachetul suplimentar care va afecta mediul de afaceri este incapacitatea antreprenorilor din firmele mici si mijlocii sa acceseze fonduri europene, deoarece afacerile vor fi bulversate de noile conditii de impozitare, inflatia va mentine costurile de creditare la un nivel prohibitiv, iar bancile vor ingusta accesul acestor companii la creditare. Vom ajunge in situatia nedorita de a face sacrificii pentru banii europeni pe care nu-i vom putea consuma in economie", a declarat presedinta CONAF.
Totodata, CONAF considera ca eliminarea facilitatilor fiscale trebuie sa fie insotita de o revizuire a formulei de calcul a fiscalitatii pe munca, ca atare orizontul de aplicare al acestei eventuale decizii trebuie sa fie anul fiscal 2024, nu in ultimul trimestru din acest an.
"Da, intelegem ca guvernul analizeaza renuntarea la aceste facilitati fiscale acordate anumitor ramuri economice, insa acest exercitiu ar trebui acompaniat de o reducere a fiscalitatii pe munca", se precizeaza in comunicatul organizatiei.
Guvernul trebuie sa evalueze atent o anomalie a fiscalitatii din Romania, anume impozitarea agresiva a muncii, care, de altfel, a dus la aparitia unei serii de facilitati fiscale pentru anumite domenii, pe care restul angajatilor o percep ca fiind incorecta, precizeaza sursa citata.
"Atragem atentia asupra bulversarii activitatii microintreprinderilor, care au fost strivite de modificari ale sistemului de impozitare in ultima perioada, iar noi schimbari preconizate sa fie aplicare vor distruge majoritatea afacerilor mici. Microintreprinderile functioneaza intr-un mediu de reglementare incert si impredictibil, care va justifica abandonarea afacerilor, cu efect negativ asupra cresterii economice, somajului si, implicit, asupra deficitului bugetar. In mai putin de un an microintreprinderile au trecut de la un sistem de impozitare pe venit la altul, cu obligativitatea angajarii unui salariat, pentru ca acum sa planeze perspectiva altor schimbari. Este un tratament agresiv al statului fata de microintreprinderi, care trebuie revizuit", a declarat Cristina Chiriac.
Potrivit CONAF, daca mediul de afaceri va fi afectat de majorarile de taxe si de impozitarea agresiva, firmele vor concedia angajati sau vor pune obloanele pe afacere, iar efectul imediat va fi unul nedorit: veniturile fiscale scad masiv. Totodata, daca Guvernul sustine afacerile mici si mijlocii, atunci cresterea locurilor de munca este asigurata, iar veniturile din impozite vor creste. Pentru informatii suplimentare, click aici!
 
SISECAMALLBIMRAWLPLUGABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
strabag nivel 1
siniat
viarom
CONCEPT STRUCTURE
quadratum
ness project
concelex
Acvatot 2019
rigips
Ubitech
EDIT-Structural
leviatan
MAKITA
theda mar
ERBASU CONSTRUCT
CDS
noark

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
top 500
FPSC_2019
ef-de-n
top 500
ROGBC 2016
econet
AICPS_30
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander