Agenda Constructiilor
Vineri, 10 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - EY: Piata globala a ofertelor publice initiale continua sa se prabuseasca
EY: Piata globala a ofertelor publice initiale continua sa se prabuseasca
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 03 Oct 2022 10:04
De la inceputul anului 2022 pana in prezent (YTD), au avut loc in total 992 de IPO-uri care au strans 146 de miliarde de USD, ceea ce reprezinta o scadere de 44% si, respectiv, 57% de la an la an (YOY). Acest lucru urmeaza tendinta pentru anul in care companiile si investitorii IPO s-au confruntat cu provocari macroeconomice tot mai mari, incertitudini pe piata, volatilitate in crestere si scadere a preturilor actiunilor la nivel mondial. Volatilitatea (media CBOE VIX) a crescut de la 19,7 in 2021, la 25,6 in YTD 2022.
Sectorul tehnologic a continuat sa fie lider YTD ca numar de IPO-uri, desi dimensiunea medie a tranzactiilor a scazut de la 261 milioane USD, la 123 milioane USD YOY. In timp ce sectorul energetic a depasit prin incasari cu cea mai mare crestere de 176%, determinata in mare parte de trei dintre primele cinci tranzactii globale in YTD 2022, sectorul produselor de consum a inregistrat cea mai mare scadere a marimii medii a tranzactiilor (69%).
In T3 2022, s-au inregistrat cele mai mici incasari din IPO-uri SPAC (societati de achizitie cu scop special) din T3 2016. Piata SPAC a fost continuu pusa la incercare in acest trimestru, cu doar 17 tranzactii, care au strans 0,9 miliarde USD. Un numar record de SPAC-uri existente cauta in mod activ tinte, majoritatea confruntandu-se cu o potentiala expirare in urmatorul an. Aceste si alte concluzii au fost publicate astazi de EY.
 
Performanta regionala globala
Principalele economii si piete financiare din America si EMEIA raman sub presiune.
Bursele din cele doua Americi au inregistrat cel mai puternic declin, inregistrand doar 116 tranzactii, care au strans 7,5 miliarde USD in decursul anului, o scadere de 94% a veniturilor si de 72% in volum fata de anul precedent. In contrast direct cu un an record in 2021, activitatea de IPO din America a ajuns la cel mai scazut nivel din ultimii 20 de ani.
Activitatea IPO din EMEIA YOY a scazut cu 50% si 52% ca numar si, respectiv, incasari. Europa a scazut cu 76% ca venituri, dar Orientul Mijlociu a continuat cu o crestere de 209% a veniturilor, in pofida unei scaderi de 51% a numarului de tranzactii.
Intrucat regiunea a fost mai putin afectata de inflatie si de problemele geopolitice, bursele din Asia-Pacific au avut o performanta relativ mai buna, gazduind cinci dintre cele mai importante 10 IPO-uri la nivel mondial in anul curent. De asemenea, in decursul acestui an, a contribuit cu 61% si 69% din cota globala a IPO-urilor si, respectiv, a incasarilor. Cu toate acestea, a inregistrat in continuare scaderi de 25% ca numar de tranzactii si de 22% in ceea ce priveste marimea acestora.
“Avand in vedere ca incertitudinile reprezinta cea mai mare provocare a pietei IPO, companiile si investitorii continua sa astepte un sentiment mai stabil si mai pozitiv pe piata bursiera, inainte de a reveni un apetit sustinut pentru activitatea IPO.” Paul Go, EY Global IPO Leader; Asia-Pacific EY Private Assurance Leader
 
Perspective pentru trimestrul IV 2022
Inflatia galopanta si ratele dobanzilor in crestere afecteaza in mod negativ piata globala de actiuni. Tensiunile geopolitice si pandemia COVID-19 au dus la mai multa incertitudine si volatilitate pe piata.
In Americi se asteapta redeschiderea pietei anul viitor, iar in EMEIA, conditiile dificile din piata continua afecteze activitatea IPO. In ceea ce priveste APAC (Asia-Pacific), in timp ce inregistrarile publice pentru IPO-uri nu s-au reluat, activitatea ramane puternica, iar companiile isi evalueaza optiunile pentru 2023.
Go spune: „Planurile de IPO ale multor companii au fost inghetate la inceputul anului 2022, in asteptarea unor conditii de piata mai favorabile. Cu conditia ca incertitudinile si volatilitatea pietei sa se diminueze, lansarea unor IPO-uri de succes mult asteptate, impreuna cu imbunatatirea randamentelor din piata secundara, ar putea inversa sentimentul si atrage mai multe companii sa le urmeze”.
In general, candidatii la IPO care vor dori sa faca oferte publice vor trebui sa fie bine pregatiti, atunci cand se vor reangaja pe piata, deoarece se vor confrunta cu evaluari mult mai mici in comparatie cu maximele din 2021.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTEALLBIMhiltiSISECAMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Acvatot 2019
MAKITA
siniat
ERBASU CONSTRUCT
viarom
EDIT-Structural
Ubitech
noark
strabag nivel 1
leviatan
concelex
CDS
quadratum
CONCEPT STRUCTURE
rigips
ness project
theda mar

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
INNOCONSTRUCT2024
ROGBC 2016
ef-de-n
econet
top 500
top 500
AICPS_30

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander